JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Seurakunta on tuttu kumppani Heinolan päivä­ko­deissa

Heinolassa kaupunki ja seurakunta tekevät varhaiskasvatuksessa hedelmällistä yhteistyötä. Kuvassa Kailaan päiväkodin lapsia. Kuva: Jani Mahkonen

Heinolassa kaupunki ja seurakunta tekevät varhaiskasvatuksessa hedelmällistä yhteistyötä. Kuvassa Kailaan päiväkodin lapsia. Kuva: Jani Mahkonen

Jani Mahkonen

8.10.2024
Markus Luukkonen

Seu­ra­kun­nal­la voi ol­la mer­kit­tä­vä roo­li kas­va­tus­kump­pa­ni­na. Näin on Hei­no­lan var­hais­kas­va­tuk­ses­sa.

– Meil­lä on hy­vin pe­rin­teis­tä yh­teis­työ­tä Hei­no­lan kau­pun­gin päi­vä­ko­tien kans­sa. Se si­säl­tää esi­mer­kik­si kris­til­lis­ten juh­la­py­hien viet­to­ja. Es­ka­rit kut­su­taan kap­pe­lei­hin py­häin­päi­vän har­tauk­siin, ja meil­lä on myös jou­lu- ja pää­si­äis­kirk­ko­ja. Päi­vä­ko­deis­sa vie­te­tään tun­nus­tuk­sel­li­sia tuo­ki­oi­ta per­heen pie­nim­pien kans­sa, ker­too vas­taa­va las­te­noh­jaa­ja Lena Nik­ki­lä Hei­no­lan seu­ra­kun­nas­ta.

Us­kon­nol­lis­ten ti­lai­suuk­sien li­säk­si voi­daan seu­ra­kun­tien las­te­noh­jaa­jien joh­dol­la har­joi­tel­la muun mu­as­sa tun­ne­tai­to­ja ja vah­vis­taa luon­to­suh­det­ta.

– Meil­lä on esi­mer­kik­si nal­le­neu­vo­la, jo­hon lap­set ovat tuo­neet mu­ka­naan peh­mo­e­läi­men. Sen avul­la voi­daan har­joi­tel­la tun­tei­den tun­nis­ta­mis­ta it­ses­sä ja ka­ve­ris­sa draa­mal­li­sin kei­noin.

Kir­kon eko­te­o­lo­gia to­teu­tuu kuk­keim­mil­laan luon­to­kas­va­tuk­ses­sa. Es­ka­ri-ikäi­set on muun mu­as­sa kut­sut­tu ke­vät­va­el­luk­sel­le Sul­ka­van­kos­kel­le.

Yh­teis­työn muo­to­ja on in­no­voi­tu seu­ra­kun­nan si­säl­lä.

– Olem­me poh­ti­neet, mitä kaik­kea kris­til­li­nen kas­va­tus meil­le mah­dol­lis­taa. Jos oli­sim­me pel­käs­tään har­taus­ti­lai­suuk­sien va­ras­sa, mah­dol­li­suu­det oli­si­vat vä­häi­sem­mät. Olem­me pyr­ki­neet pois­ta­maan es­tei­tä omas­ta aja­tus­maa­il­mas­tam­me. Draa­ma tar­jo­aa me­ne­tel­mä­nä pal­jon mah­dol­li­suuk­sia.

Yh­teis­työl­le on Hei­no­las­sa pit­kät pe­rin­teet.

– Jo edel­tä­jä­ni on tätä teh­nyt. Meil­lä on läm­pi­mät suh­teet kas­va­tus­kump­pa­nei­him­me. Tär­keä te­ki­jä on luot­ta­mus, et­tä toi­mi­taan yh­tei­ses­ti so­vit­tu­jen käy­tän­tö­jen mu­kaan. Kos­ka olem­me tut­tu­ja toi­sil­lem­me, yh­teyk­siä voi­daan ot­taa jous­ta­vas­ti pie­nis­sä­kin asi­ois­sa. Var­maan pie­ni kau­pun­ki on vie­lä eri­lai­ses­sa ase­mas­sa kuin isot kas­vu­kes­kuk­set.

Mik­si seu­ra­kun­ta ha­lu­aa teh­dä näin tii­vis­tä yh­teis­työ­tä?

– Jos et­sii yh­tä yh­teis­tä ni­mit­tä­jää, niin mie­les­tä­ni tämä on lap­sen rau­han­kas­va­tus­ta. Tun­ne­tai­dot, ka­ve­ri­tai­dot, suh­de luon­toon – nämä kaik­ki kum­pu­a­vat kris­ti­nus­kos­ta ja sen tee­mois­ta. Las­te­noh­jaa­jil­la on mo­ni­puo­li­set tai­dot näi­den tee­mo­jen kä­sit­te­lyyn.

Päivän psalmi

Luetuimmat

Digilehti

Epaper cover

Digilehti

Epaper cover