JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

"Ei tarvitse riisua naulakkoon omaa iden­ti­teet­tiään" – kirkko haluaa olla kasva­tus­kump­pa­nina kouluissa ja päivä­ko­deissa

Lahdessa syksyn aloituskoulukirkot hoidetaan perinteisesti Koulukiertuebändin voimin. Tänä vuonna bändi teki kouluissa 30 keikkaa. Kuva Renkomäen koulusta. Kuva: Jani Mahkonen

Lahdessa syksyn aloituskoulukirkot hoidetaan perinteisesti Koulukiertuebändin voimin. Tänä vuonna bändi teki kouluissa 30 keikkaa. Kuva Renkomäen koulusta. Kuva: Jani Mahkonen

Jani Mahkonen

9.10.2024
Markus Luukkonen

Ko­tien, si­vis­tys­toi­men ja kir­kon yh­teis­työ on he­rät­tä­nyt vii­me vuo­si­na po­le­miik­kia, ja jul­ki­suu­des­sa on ol­lut var­sin­kin Su­vi­vir­teen liit­ty­vä kes­kus­te­lu. Pe­rus­tus­la­ki­va­li­o­kun­ta to­sin lin­ja­si jo vuon­na 2014, et­tä Su­vi­vir­si tai En­ke­li tai­vaan ei tee kou­lun juh­las­ta us­kon­nol­lis­ta, ei­kä nii­den lau­la­mi­sel­le ole es­tet­tä kai­kil­le yh­tei­ses­sä juh­las­sa.

Nuo­ret ovat avoi­mia eri kat­so­muk­sil­le. Vaik­ka vuo­den 2023 Nuo­ri­so­ba­ro­met­rin mu­kaan nuo­ris­ta vain hie­man yli vii­den­nes mää­rit­te­li it­sen­sä us­kon­nol­li­sek­si, enem­mis­tö hy­väk­syi us­kon­non ja mui­den kat­so­mus­ten nä­ky­mi­sen op­pi­lai­tok­sis­sa. Vain joka kah­dek­sas nuo­ri on sitä miel­tä, et­tei us­kon­to sai­si nä­kyä lain­kaan. 

Ai­hees­ta kes­kus­tel­tiin vilk­kaas­ti myös 28. syys­kuu­ta Lah­den Si­be­lius­ta­los­sa jär­jes­te­tys­sä Hy­vin sa­not­tu -kes­kus­te­lu­ta­pah­tu­mas­sa.

Jos kou­lus­sa jär­jes­te­tään us­kon­nol­li­nen ti­lai­suus, kou­lu on vel­vol­li­nen jär­jes­tä­mään vaih­to­eh­toi­sen tun­nus­tuk­set­to­man ti­lai­suu­den. Yh­teis­ten ti­lai­suuk­sien jär­jes­tä­mis­tä sekä nii­hin liit­ty­vien kat­so­mus­ten yh­teen­so­vit­ta­mis­ta ku­vail­tiin jopa "tä­ri­nä­ko­ke­muk­sek­si".

Reh­to­rien, opet­ta­jien, seu­ra­kun­tien ja op­pi­lai­den yh­tei­ses­sä kes­kus­te­lus­sa to­det­tiin, et­tä haas­teet ei­vät nou­se lap­sis­ta tai nuo­ris­ta, vaan kou­lun ja huol­ta­jien yh­teis­työs­tä. Myös työn­te­ki­jöi­den va­kau­mus voi ol­la pii­lo­te­ki­jä­nä vai­kut­ta­mas­sa kou­lun ja kir­kon suh­tei­siin.

Pe­ru­so­pe­tu­si­käi­sen lap­sen osal­lis­tu­mi­ses­ta päät­tää huol­ta­ja.

– Kaik­ki läh­tee pe­rus­tus­lais­ta, et­tä ei tar­vit­se osal­lis­tua us­kon­non har­joit­ta­mi­seen oman­tun­ton­sa vas­tai­ses­ti. Mei­dän kou­lus­sam­me is­la­min opis­ke­li­jat osal­lis­tu­vat enim­mäk­seen vaih­to­eh­to­ti­lai­suu­teen, mut­ta jon­kin ver­ran hei­tä on ol­lut mu­ka­na myös tun­nus­tuk­sel­li­sis­sa ti­lai­suuk­sis­sa. Lu­te­ri­lai­sen ja or­to­dok­si­sen us­kon­non opis­ke­li­jat va­lit­se­vat useim­mi­ten tun­nus­tuk­sel­li­sen ti­lai­suu­den ja elä­män­kat­so­mus­tie­don opis­ke­li­jat vaih­to­eh­toi­sen, mut­ta joi­ta­kin poik­keuk­si­a­kin on. Us­kon­nol­li­set ti­lai­suu­det ja kat­so­mu­so­pe­tus ei­vät lii­ty toi­siin­sa, jo­ten kuka ta­han­sa voi va­li­ta va­paas­ti, ker­too Ka­sak­ka­mä­en kou­lun reh­to­ri Juk­ka Hau­ta­nie­mi.

Luot­ta­mus ja avoin vies­tin­tä ovat avai­na­se­mas­sa. Kou­lut tar­vit­se­vat etu­kä­teen tie­don us­kon­nol­lis­ten ti­lai­suuk­sien si­säl­lös­tä, jot­ta ne voi­vat jär­jes­tää ta­sa­ver­tai­sen rin­nak­kai­sen oh­jel­man.

Kirk­ko ha­lu­aa ol­la kas­va­tus­kump­pa­ni­na mu­ka­na kou­lu­jen ja päi­vä­ko­tien ar­jes­sa. Kirk­ko­hal­li­tus on laa­ti­nut tätä var­ten Kump­pa­nuu­den ko­rit, jot­ka tar­jo­a­vat ra­ken­teen si­vis­tys­toi­men ja seu­ra­kun­nan yh­teis­työ­hön. Ko­re­ja on nel­jä: yleis­si­vis­tä­vä ope­tus, pe­rin­tei­set juh­lat, us­kon­nol­li­set ti­lai­suu­det sekä kas­vun ja hy­vin­voin­nin tuki. 

Asi­an­tun­ti­ja Tuu­la Vin­ko Kirk­ko­hal­li­tuk­ses­ta pi­tää ta­voit­tee­na, et­tä kou­lu voi­si ol­la paik­ka, jos­sa "ei tar­vit­se rii­sua nau­lak­koon omaa iden­ti­teet­ti­ään".

– Toi­voi­sin, et­tä kou­lus­ta ei py­rit­täi­si te­ke­mään neut­raa­lia ti­laa, vaan sel­lai­nen, jos­sa jo­kai­nen voi­si ol­la sel­lai­nen kuin on. Esi­mer­kik­si jou­lus­ta voi­si ker­toa kes­kus­tel­len, et­tä mitä se si­säl­tää ja mitä se ke­nel­le­kin mer­kit­see.

Vin­ko ar­vi­oi, et­tä vas­tus­tuk­ses­sa voi ol­la kyse myös val­ta­suh­teis­ta.

– Ym­mär­rän, et­tei evan­ke­lis­lu­te­ri­lai­sel­la kir­kol­la voi ol­la enää mo­no­po­lia näis­sä ky­sy­myk­sis­sä. Mei­dän täy­tyy aja­tel­la eku­mee­ni­sem­min ja käy­dä vuo­ro­pu­he­lua muil­la ta­val­la ajat­te­le­vien kans­sa. Sii­tä se yh­teis­kun­ta­rau­ha­kin vii­me kä­des­sä syn­tyy.

Päivän psalmi

Luetuimmat

Digilehti

Epaper cover

Digilehti

Epaper cover