Näin Heinolan seurakuntavaaliehdokkaat vastasivat vaalikoneen arvokysymyksiin
Ehdokkaat saivat valita vaalikoneessa kolme itselleen tärkeintä painopistettä seurakunnan toiminnasta. Eniten ääniä saivat lapset ja nuoret.
Heinolan ehdokkaista 50 prosenttia panostaisi seurakunnassa enemmän lapsiin, nuoriin tai molempiin. Seuraavaksi priorisoiduimmat olivat heikompiosaisten auttaminen, oikeudenmukaisuuden edistäminen yhteiskunnassa sekä jumalanpalvelus ja rukous.
Kannat samansukupuolisten vihkimiseen ja sitä vastaan jakautuvat lähes tasan. Kielteisesti tai jokseenkin kielteisesti vihkimysasiaan suhtautuu 38 prosenttia ehdokkaista. Myönteisesti tai jokseenkin myönteisesti suhtautuvia on 35 prosenttia. Noin joka neljäs ehdokas vältti ottamasta asiaan kantaa.
Maito- ja lihatuotteista luopuminen ei saa kannatusta, sillä 85 prosenttia ehdokkaista suhtautuu ajatukseen kokonaan tai lähes torjuvasti. Täysin kielteisesti liha- ja maitoboikottiin suhtautuu 58 prosenttia ehdokkaista. Yksikään ehdokas ei ilmoittaudu boikotin kannattajaksi.
Ehdokkaista 58 prosenttia on kokonaan tai osittain sitä mieltä, että lähetysjärjestön yhdenvertaisuus- ja tasa-arvopolitiikan pitäisi vaikuttaa siihen, mille järjestöille seurakuntalaisten lahjoitukset ja kolehtivarat pitäisi suunnata. Tätä perustellaan yhteiskunnan yleisellä arvokehityksellä. Valtaosa tasa-arvoperusteen kannattajista ei kuitenkaan perustele kantaansa vaalikoneessa.
Enää 19 prosenttia ehdokkaista on kokonaan tai osittain sitä mieltä, että nykyinen malli, jossa varat jaetaan kaikille eri arvoperustoja noudattaville lähetysjärjestöille, on oikea. Perusteluna on, etteivät tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymykset saisi täysin linjata lähetysapupäätöksiä, koska seurakuntalaiset antavat vapaaehtoisia avustuksia hyvin moninaisista syistä.
Ehdokkaat pitävät seurakunnan auttamismuodoista tärkeimpänä perhetyötä, jonka priorisoi 39 ehdokkaasta tärkeimmäksi 15 ehdokasta. Toiseksi eniten ykkössijoja keräsi yksinäisten ja sairaiden auttaminen 11 ehdokkaalta. Sielunhoidon ja keskusteluavun priorisoi tärkeimmäksi auttamismuodoksi kahdeksan ehdokasta. Turvapaikanhakijoiden parissa tehtävä työ jäi seitsenkohtaisessa työmuotolistassa peränpitäjäksi.
Vaalikoneeseen vastasi 39 ehdokasta. Vastausprosentti oli 90. Äänestäjille ehdotuksia sopivista ehdokkaista antava vaalikone löytyy osoitteesta seurakuntavaalit.fi/vaalikone
Lue lisää aiheesta
"Moni asia seurakunnassa on nähdäkseni hyvin. Täytyy kysellä työntekijöiltä ja seurakuntalaisilta, mitä he haluavat ja mitkä asiat voisivat olla paremmin", sanoo luottamushenkilökauden aloittava Tilda Strandén. Kuva: Janne Urpunen
Janne Urpunen
Tavalliset seurakuntalaiset -komeetta Tilda Strandén: "Seurakunnissa on vielä paljon tasa-arvotyötä tekemättä"
Lahden seurakunnat / Viestintätoimisto
"Vastakkainasettelu ei ole lisääntynyt, mutta asetelmat ovat selkiytyneet" – konkari Antero Helanterä ei yllättynyt Tulkaa kaikki -liikkeen menestyksestä
Ohto Oksanen. Kuva: Lahden seurakunnat/Viestintätoimisto
Lahden seurakunnat
Seurakuntavaalien Lahden ääniharava Ohto Oksanen: Vaikka seurakunnat ovat tasa-arvoisia, kaiken ei tarvitse olla seurakunnissa samalla lailla
Hollolan seurakunnan ehdokkaista 55 prosenttia suhtautuu myönteisesti samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen
Seurakuntavaalien vaalikoneessa ehdokkaita pyydettiin asettamaan tärkeysjärjestykseen, keistä avuntarpeessa olevista seurakunnan tulisi ensijaisesti huolehtia tai millaiseen avunmuotoon tulisi panostaa.