"Vastakkainasettelu ei ole lisääntynyt, mutta asetelmat ovat selkiytyneet" – konkari Antero Helanterä ei yllättynyt Tulkaa kaikki -liikkeen menestyksestä
Lahden seurakunnat / Viestintätoimisto
Tulkaa kaikki -liike sai seurakuntavaaleissa merkittävästi lisää paikkoja Lahden yhteiseen kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoihin. Kirkkovaltuustoon liike sai 13 paikkaa (kahdeksan kaudella 2018–2022) ja seurakuntaneuvostoihin 18 edustajaa (10 kaudella 2018–2022).
– Ajattelen, että meidän ajamat asiat ovat lähellä tavallisia seurakuntalaisia, jotka eivät ole niin kauhean aktiivisesti mukana seurakuntaelämässä ja vähän vieroksuvat kirkon jyrkkiä ja vanhoillisia kannanottoja. Varmasti silläkin on vaikutusta, että saimme hyviä ehdokkaita lisää. Vaalikampanjaa tehtiin paljon paremmin kuin aikaisemmin. Menestys ei yllättänyt, sanoo Tulkaa kaikki -liikkeen konkariedustaja Antero Helanterä, 77.
Konservatiivinen Yhdistynyt seurakuntaväki ei menettänyt vaaleissa asemiaan ja säilyi selvästi suurimpana valitsijayhdistyksenä. Onko kahtiajako syventynyt, kun sekä konservatiivit että edistysmieliset menestyivät?
– Vastakkainasettelu ei ole mielestäni lisääntynyt, mutta asetelmat ovat selkiytyneet. Vanhoillisten edustus on säilynyt entisellään, poliittiset ryhmittymät ovat heikentyneet ja me olemme vahvistuneet. Poliittisissa ryhmissä on kirkkopoliittisesti ollut sekä konservatiivisesti että liberaalisti ajattelevia henkilöitä eikä ole ollut niin selvää, mitä kantaa ryhmät edustavat.
Helanterä uskoo, ettei vaalitulos vaikeuta seurakuntien asioiden hoitamista.
– Vastakkainasettelua on kirkossa ollut jo valitettavan pitkään. Se koskee kuitenkin vain tiettyjä asioita. Suurelta osin asioita hoidetaan luottamuselimissä hyvässä yhteisymmärryksessä ja seurakunnan parasta ajatellen.
Mikä on alkavan nelivuotiskauden tärkein kysymys Lahdessa?
– Seurakuntarakenteen uudistus, että lähdetäänkö miettimään vakavasti yhden seurakunnan mallia. Jonkinmoinen selvitys on meneillään, mutta iso kysymys on, koskeeko se myös hallintorakenteen muutosta. Siihen aloitetaan paneutuminen heti, kun hommat käynnistyvät, Helanterä sanoo.
Hän on yhden seurakunnan kannalla.
– Näkemys on pikkuhiljaa kypsynyt. Paremmin varauduttaisiin tulevaisuuden haasteisiin olemalla yksi seurakunta. Se on joustavampi, ja kaikki alueellinen toiminta voidaan siinäkin mallissa toteuttaa.
Kymmenen vuotta sitten Helanterä oli vielä yhtymärakenteen kannalla.
– Silloin se tuntui hyvältä, mutta kun ottaa huomioon kirkon jäsenmäärän negatiivisen kehityksen ja nuorempien ikäluokkien uskonnollisuuden vähenemisen, joustavat ja kevyet hallintorakenteet tuntuvat soveltuvan tulevaisuuden haasteisiin paremmin.
Helanterä aloittaa viidennen kautensa kirkkovaltuustossa ja neljännen seurakuntaneuvostossa.
– Aika on mennyt yllättävän nopeasti. Kun 16 vuotta sitten tulin mukaan, ajattelin, että täällä on ihan liian vanhaa porukkaa. Nyt vähän hävettää, että itse olen näin vanhana mukana.
Miksi koet tärkeäksi osallistua seurakunnan päätöksentekoon?
– Henkilökohtaisesti en koe sitä niin tärkeäksi, mutta olen halunnut olla mukana edistämässä Tulkaa kaikki -liikkeen menestystä ja kirkon uudistumista. Ehdokkaita ei ole helppo saada. Ihan velvollisuudesta olen mukana, että omalta osaltani tuon porukalle ääniä.
Lue lisää aiheesta
"Moni asia seurakunnassa on nähdäkseni hyvin. Täytyy kysellä työntekijöiltä ja seurakuntalaisilta, mitä he haluavat ja mitkä asiat voisivat olla paremmin", sanoo luottamushenkilökauden aloittava Tilda Strandén. Kuva: Janne Urpunen
Janne Urpunen
Tavalliset seurakuntalaiset -komeetta Tilda Strandén: "Seurakunnissa on vielä paljon tasa-arvotyötä tekemättä"
Ohto Oksanen. Kuva: Lahden seurakunnat/Viestintätoimisto
Lahden seurakunnat
Seurakuntavaalien Lahden ääniharava Ohto Oksanen: Vaikka seurakunnat ovat tasa-arvoisia, kaiken ei tarvitse olla seurakunnissa samalla lailla
Ehdokkaat saivat valita vaalikoneessa kolme itselleen tärkeintä painopistettä seurakunnan toiminnasta. Eniten ääniä saivat lapset ja nuoret.
Näin Heinolan seurakuntavaaliehdokkaat vastasivat vaalikoneen arvokysymyksiin
Hollolan seurakunnan ehdokkaista 55 prosenttia suhtautuu myönteisesti samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen
Seurakuntavaalien vaalikoneessa ehdokkaita pyydettiin asettamaan tärkeysjärjestykseen, keistä avuntarpeessa olevista seurakunnan tulisi ensijaisesti huolehtia tai millaiseen avunmuotoon tulisi panostaa.