Seurakuntavaalien Lahden ääniharava Ohto Oksanen: Vaikka seurakunnat ovat tasa-arvoisia, kaiken ei tarvitse olla seurakunnissa samalla lailla
Ohto Oksanen. Kuva: Lahden seurakunnat/Viestintätoimisto
Lahden seurakunnat
Ohto Oksanen, 40, oli jo toista kertaa peräkkäin seurakuntavaalien ääniharava Lahdessa. Utin jääkärirykmentissä työskentelevä majuri oli ehdolla Nastolassa Yhdistyneen seurakuntaväen ehdokkaana ja kokosi 141 ääntä.
Oksanen kokee hankalaksi ruotia henkilökohtaisen menestyksensä syitä, mutta asioihin, jotka siivittivät edustamansa Yhdistyneen seurakuntaväen voittoon Lahdessa, Oksasella on selitys.
– Hyvä ehdokasasettelu. Paljon hyviä ehdokkaita, eri-ikäisiä, molempia sukupuolia, pitkään seurakunnissa aktiivisina olleita ja eri alueilla toimineita. Äänestäjän on ollut helppo löytää ryhmästä itseään miellyttävä ehdokas. Toinen syy on varmasti se, että perinteiset arvot, joita Yhdistynyt seurakuntaväki edustaa, ovat äänestäjien joukossa kannatettuja, hän sanoo.
Oksasella alkaa kolmas kausi seurakunnan luottamuselimissä. Hän näkee oman roolinsa sillanrakentajana ja yhteistyön edistäjänä.
– Minulle on tärkeää aina ollut luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden saattaminen yhteen, saada heidät tukemaan toistensa työtä. Sitä olen pyrkinyt tekemään olemalla yhteydessä sekä seurakunnan työntekijöihin että luottamushenkilöihin. Olen yrittänyt edistää sellaista ykseyttä.
Lahden yhteisissä toimielimissä nastolalainen haluaa luonnollisesti tuoda esiin nastolalaisen näkökulman.
– Nastola on kuitenkin verrattain erilainen seurakunta kuin muut Lahden seurakunnat. Pidän hirveän tärkeänä sitä, ettei yritetä laittaa viittä seurakuntaa samaan muottiin. Jos joku toimii jossain seurakunnassa, annetaan sen toimia. Jos toinen tapa toimii paremmin toisessa seurakunnassa, niin annetaan sen olla. Vaikka seurakunnat ovat tasa-arvoisia, kaiken ei tarvitse olla seurakunnissa samalla lailla. Eri seurakunnissa on erilaisia vahvuuksia ja menestykseen päästään yleensä ruokkimalla vahvuuksia.
Oksanen toivoo, että alkavalla kaudella Nastolan seurakuntavaltuustossa kiinnitetään huomiota ainakin eri työmuotojen vastuuryhmien toiminnan kehittämiseen.
– Miten vastuuryhmillä saataisiin tuettua työalojen toimintaa entistä paremmin? Nastolassa meillä on nuorisotyön vastuuryhmä, julistustyön vastuuryhmä, diakoniatyön vastuuryhmä ja niin edespäin. Yhtymän tasolla, kun yhtymän toimintaa tarkastellaan ja ehkä rakenteitakin, pyritään aktiivisesti tuomaan Nastolan kanta esiin.
Seurakunnan päätöksentekoon osallistuminen on Oksaselle myös keino hoitaa seurakuntayhteyttään.
– Pienestä lapsesta olen ollut seurakunnan kerhoissa. Sieltä tie vei seurakuntanuoriin, jonka jälkeen alkoivat nuoren aikuisen ruuhkavuodet, jolloin ei enää ehdi olla niin paljon mukana seurakunnan toiminnassa. Luottamushenkilötoimi on tärkein seurakuntayhteyteni tällä hetkellä. Koen, että yhteys on tiivis. Kokouksia, joissa seurakunta-asioita käsitellään, on usein. Niiden kautta pääse mukaan myös hartauselämään.
Kosketus seurakuntaan säilyy sitäkin kautta, että Oksasen vaimo Kukka-Maaria Oksanen työskentelee nuorisotyönohjaajana Nastolan seurakunnassa.
– Lapsetkin osallistuvat seurakunnan leireille ja muuhun toimintaan aktiivisesti, Oksanen kertoo.
Lue lisää aiheesta
"Moni asia seurakunnassa on nähdäkseni hyvin. Täytyy kysellä työntekijöiltä ja seurakuntalaisilta, mitä he haluavat ja mitkä asiat voisivat olla paremmin", sanoo luottamushenkilökauden aloittava Tilda Strandén. Kuva: Janne Urpunen
Janne Urpunen
Tavalliset seurakuntalaiset -komeetta Tilda Strandén: "Seurakunnissa on vielä paljon tasa-arvotyötä tekemättä"
Lahden seurakunnat / Viestintätoimisto
"Vastakkainasettelu ei ole lisääntynyt, mutta asetelmat ovat selkiytyneet" – konkari Antero Helanterä ei yllättynyt Tulkaa kaikki -liikkeen menestyksestä
Ehdokkaat saivat valita vaalikoneessa kolme itselleen tärkeintä painopistettä seurakunnan toiminnasta. Eniten ääniä saivat lapset ja nuoret.
Näin Heinolan seurakuntavaaliehdokkaat vastasivat vaalikoneen arvokysymyksiin
Hollolan seurakunnan ehdokkaista 55 prosenttia suhtautuu myönteisesti samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen
Seurakuntavaalien vaalikoneessa ehdokkaita pyydettiin asettamaan tärkeysjärjestykseen, keistä avuntarpeessa olevista seurakunnan tulisi ensijaisesti huolehtia tai millaiseen avunmuotoon tulisi panostaa.