"Minulle oli tärkeää selvittää, onko käärinliinan kohdalla kyseessä aito esine, ja voisiko se olla Jeesuksen jäljiltä", sanoo antropologi, historioitsija ja Amerikan alkuperäiskulttuurien dosentti Juha Hiltunen. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Skeptikko vakuuttui Torinon käärinliinasta – "Halusin olla ehdottoman rehellinen itselleni"
Jeesukseen liitetyn pellavakankaan selvittämiseksi on valjastettu kaikki nykytieteen menetelmät. Siitä huolimatta syntymekanismi on yhä mysteeri.
Kristillinen usko tai maailmankatsomus ovat monelle vakaumuksellisia asioita, joihin ei tarvita tieteellisiä todisteita. Mutta entä jos tieteelliset todisteet viittaavat siihen, että Jeesus Nasaretilainen oli historiallinen, Jerusalemissa ristiinnaulittu henkilö?
Merkittävin todiste historiallisesta Jeesuksesta on 2000 vuotta pyhäinjäännöksenä säilytetty pellavakangas. Torinon käärinliinana tunnetussa kankaassa näkyy ankarasti piinatun miehen ääriviivat etu- ja selkäpuolelta. Kuva on piirtynyt pellavasäikeen pintaan hiuksen paksuisena.
Ihmishahmo on nähtävissä selkeämmin mustavalkoisessa valokuvan negatiivissa kuin kankaan luonnollisessa seepian värissä. Valokuvien kankaasta esiin nostama hahmo vastaa tarkasti antiikin ajan ruoskittua ja ristiinnaulittua henkilöä.
Miehen kylki on puhkaistu keihäällä, ja päälaella on ollut piikkikruunu, kuten Raamatussakin kerrotaan. Silmien päälle on asetettu kolikot. Ne on tulkittu Jeesuksen opetuksen mukaisesti "lesken rovoiksi".
Käärinliinan olemuksen selvittämiseksi on valjastettu kaikki nykytieteen menetelmät. Siitä huolimatta sen syntymekanismi on yhä mysteeri. Tutkija Juha Hiltunen luennoi arvoituksellisesta käärinliinasta 29. tammikuuta Lahden Ristinkirkossa.
Käärinliina on harvinaista kalanruototoimikastekniikalla kudottua pellavakangasta. Vastaavaa on tavattu lähinnä ajanlaskumme alun Lähi-idässä. Kyseessä on ollut kallisarvoinen hautaliina, jollaisiin oli varaa lähinnä ylimyksillä.
Se on säilynyt hämmästyttävän hyvin. Käärinliinan mitat 437 x 111 cm vastaavat syyro-palestiinalaista kyynärämittaa kaksi vuosituhatta sitten. Käärinliinalle piirtyneestä vartalosta on voitu päätellä monia vainajan ulkoisia ominaisuuksia.
– Pituutta hänellä oli 178–180 cm, painoa 75–80 kg ja ikää 30–40 vuotta. Rotutyyppi oli seemiläinen, Hiltunen kertoo.
Verijäljet ovat kiistattomasti ihmisestä.
– Veritahroja tutkimalla on päätelty hänen kuuluneen veriryhmään AB. Se on suhteellisen harvinainen veriryhmä. Eniten tämän veriryhmän edustajia on Lähi-idässä.
Ihmishahmo näkyy selvästi mustavalkoisessa valokuvan negatiivissa. Yksityiskohta Torinon käärinliinaan piirtyneistä kasvoista, joiden uskotaan kuuluneen Jeesus Nasaretilaiselle. Kuva: Topfoto / Lehtikuva
Topfoto / Lehtikuva
Kankaasta on eristetty myös lukuisten kasvien siitepölyä. Pilkkakruunu on riisuttu haudattaessa pois, ja tilalle on mitä ilmeisimmin asetettu kukkaseppele.
Siitepölystä suurin osa kuuluu lajikkeille, jotka ovat kotoperäisiä Palestiinassa. Tietokonekuvaukset ovat myös paljastaneet useiden kukkien terälehtikuvia vainajahahmon päällä.
Lisäksi käärinliinoista löytyy kivipölyä sekä jäämiä mirhasta ja muista Lähi-idässä käytetyistä tuoksuista.
Juha Hiltunen on antropologi, historioitsija ja Amerikan alkuperäiskulttuurien dosentti Oulun yliopistossa. Hän on ollut pikkupojasta asti kiinnostunut vieraista kulttuureista, varsinkin amerikkalaisista intiaanikulttuureista.
– Kun radiohiiliajoitus oli tapetilla, tutkin historiallisia vääryyksiä ja kuuluin Skepsis-yhdistykseen. Kritisoin muun muassa ufo-tutkimuksia.
Hiltusen kiinnostus ulottui myös Raamatun historiaan ja Jeesukseen henkilönä. Hän korostaa tutkineensa käärinliinaa nimenomaan tutkijana, ei teologina.
– Ennen kaikkea halusin olla ehdottoman rehellinen itselleni. Minulle oli tärkeää selvittää, onko käärinliinan kohdalla kyseessä aito esine, ja voisiko se olla Jeesuksen jäljiltä. Vähitellen aloin vakuuttua, että se on aito.
Jos sinun pitäisi nimetä vakuuttavin yksittäinen todiste siitä, että tämä oli Jeesus Nasaretilaisen alkuperäinen käärinliina, mikä se olisi?
– Ilman muuta selvimmät todisteet ovat uusimmat ajoitukset. Viimeisen 20 vuoden aikana käärinliinalle on tehty 8–9 uutta ajoitustestiä. Ne on tehty uusilla tekniikoilla, jotka soveltuvat varsinkin pellavakankaisiin. Kaikkien tulosten keskiarvoksi tulee noin 2000 vuotta. Viimeisimmästä testistä uutisoitiin keväällä 2024.
Viime vuosina on vahvistunut teoria, jonka mukaan kuvan olisi aikaansaanut ruumiista aiheutunut äkillinen protoni- ja neutronisäteily.
– Teorian mukaan säteily on pilkkonut selluloosan molekyylirakennetta.
Hiltusen mukaan käärinliinaa voi verrata kaupanteon yhteydessä syntyvään kuittiin.
– Se on todiste transaktiosta. Käärinliinalla näkyvät ne kaikki Jeesuksen kärsimykset, joita evankeliumit ovat kuvanneet: kuinka häntä on kidutettu, ristiinnaulittu, haudattu ja kuinka hän on noussut ylös.
Hiltunen huomauttaa, että viimeaikainen atomitason tutkimus on saanut monen skeptikon ponnistelemaan.
– Todisteet ovat niin kovat. Viime vuosien aikana ei myöskään ole noussut yhtään ainoaa väärennösteoriaa.
Vuonna 1988 tehtiin radiohiilitesti, jonka perusteella pellavakangasta epäiltiin keskiaikaiseksi väärennökseksi. Testi sai paljon julkisuutta, mutta sitä on sittemmin pidetty pitkälti epäonnistuneena.
Radiohiilitestejä ei Hiltusen mielestä kannattaisi enää tehdä, sillä liinan tiedetään kärsineen palovaurioista. Savoijien linnakappelissa, jossa käärinliinaa säilytettiin arkussa, sattui tuhoisa tuhoisa tulipalo joulukuussa 1532.
Käärinliina oli useita vuosisatoja savoijien suvun hallussa, jolloin liinaa myös esiteltiin usein julkisesti. Kovassa käytössä ollutta liinaa on korjailtu varsinkin sen reunoilta.
– Liinaa kannateltiin säännöllisesti julkisissa tilaisuuksissa, minkä seurauksen sen kulmiin tuli rasitusvenytystä. Kankaasta on irronnut paloja, joita on jouduttu korjaamaan. Radiohiiliajoitus on ehkä otettu paikkopalasta.
Käärinliina tuotiin Länsi-Eurooppaan noin 1225. Sen ensimmäinen säilytyspaikka oli Ray-sur-Saônessa Ranskassa. Savoijien hallussa käärinliina oli 1453–1983.
1980-luvulla käärinliina testamentattiin Vatikaanille. Nykyisin käärinliinaa säilytetään Torinon Pyhän Johanneksen katedraalissa, ja Torinon kardinaali on siitä vastuussa.
Käärinliinaa esitellään julkisesti harvakseltaan, viimeksi vuonna 2015, jolloin sitä kävi katsomassa Torinossa yli kaksi miljoonaa kiinnostunutta. Hiltusen tietojen mukaan vuonna 2025 katselmus järjestetään virtuaalisesti.
Juha Hiltusen luento Torinon käärinliinasta on katsottavissa Lahden seurakuntien YouTube-kanavalla.