JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
"Minulle oli tärkeää selvittää, onko käärinliinan kohdalla kyseessä aito esine, ja voisiko se olla Jeesuksen jäljiltä", sanoo antropologi, historioitsija ja Amerikan alkuperäiskulttuurien dosentti Juha Hiltunen. Kuva: Markus Luukkonen

"Minulle oli tärkeää selvittää, onko käärinliinan kohdalla kyseessä aito esine, ja voisiko se olla Jeesuksen jäljiltä", sanoo antropologi, historioitsija ja Amerikan alkuperäiskulttuurien dosentti Juha Hiltunen. Kuva: Markus Luukkonen

Markus Luukkonen

Skeptikko vakuuttui Torinon käärin­lii­nasta – "Halusin olla ehdottoman rehellinen itselleni"

Jee­suk­seen lii­te­tyn pel­la­va­kan­kaan sel­vit­tä­mi­sek­si on val­jas­tet­tu kaik­ki ny­ky­tie­teen me­ne­tel­mät. Sii­tä huo­li­mat­ta syn­ty­me­ka­nis­mi on yhä mys­tee­ri.

3.2.2025
Markus Luukkonen

Kris­til­li­nen us­ko tai maa­il­man­kat­so­mus ovat mo­nel­le va­kau­muk­sel­li­sia asi­oi­ta, joi­hin ei tar­vi­ta tie­teel­li­siä to­dis­tei­ta. Mut­ta en­tä jos tie­teel­li­set to­dis­teet viit­taa­vat sii­hen, et­tä Jee­sus Na­sa­re­ti­lai­nen oli his­to­ri­al­li­nen, Je­ru­sa­le­mis­sa ris­tiin­nau­lit­tu hen­ki­lö?

Mer­kit­tä­vin to­dis­te his­to­ri­al­li­ses­ta Jee­suk­ses­ta on 2000 vuot­ta py­häin­jään­nök­se­nä säi­ly­tet­ty pel­la­va­kan­gas. To­ri­non kää­rin­lii­na­na tun­ne­tus­sa kan­kaas­sa nä­kyy an­ka­ras­ti pii­na­tun mie­hen ää­ri­vii­vat etu- ja sel­kä­puo­lel­ta. Kuva on piir­ty­nyt pel­la­va­säi­keen pin­taan hiuk­sen pak­sui­se­na.

Ih­mis­hah­mo on näh­tä­vis­sä sel­ke­äm­min mus­ta­val­koi­ses­sa va­lo­ku­van ne­ga­tii­vis­sa kuin kan­kaan luon­nol­li­ses­sa see­pi­an vä­ris­sä. Va­lo­ku­vien kan­kaas­ta esiin nos­ta­ma hah­mo vas­taa tar­kas­ti an­tii­kin ajan ruos­kit­tua ja ris­tiin­nau­lit­tua hen­ki­löä.

Mie­hen kyl­ki on puh­kais­tu kei­hääl­lä, ja pää­la­el­la on ol­lut piik­kik­ruu­nu, ku­ten Raa­ma­tus­sa­kin ker­ro­taan. Sil­mien pääl­le on ase­tet­tu ko­li­kot. Ne on tul­kit­tu Jee­suk­sen ope­tuk­sen mu­kai­ses­ti "les­ken ro­voik­si".

Kää­rin­lii­nan ole­muk­sen sel­vit­tä­mi­sek­si on val­jas­tet­tu kaik­ki ny­ky­tie­teen me­ne­tel­mät. Sii­tä huo­li­mat­ta sen syn­ty­me­ka­nis­mi on yhä mys­tee­ri. Tut­ki­ja Juha Hil­tu­nen lu­en­noi ar­voi­tuk­sel­li­ses­ta kää­rin­lii­nas­ta 29. tam­mi­kuu­ta Lah­den Ris­tin­kir­kos­sa.

Kää­rin­lii­na on har­vi­nais­ta ka­lan­ruo­to­toi­mi­kas­tek­nii­kal­la ku­dot­tua pel­la­va­kan­gas­ta. Vas­taa­vaa on ta­vat­tu lä­hin­nä ajan­las­kum­me alun Lähi-idäs­sä. Ky­sees­sä on ol­lut kal­li­sar­voi­nen hau­ta­lii­na, jol­lai­siin oli va­raa lä­hin­nä yli­myk­sil­lä.

Se on säi­ly­nyt häm­mäs­tyt­tä­vän hy­vin. Kää­rin­lii­nan mi­tat 437 x 111 cm vas­taa­vat syy­ro-pa­les­tii­na­lais­ta kyy­nä­rä­mit­taa kak­si vuo­si­tu­hat­ta sit­ten. Kää­rin­lii­nal­le piir­ty­nees­tä var­ta­los­ta on voi­tu pää­tel­lä mo­nia vai­na­jan ul­koi­sia omi­nai­suuk­sia.

– Pi­tuut­ta hä­nel­lä oli 178–180 cm, pai­noa 75–80 kg ja ikää 30–40 vuot­ta. Ro­tu­tyyp­pi oli see­mi­läi­nen, Hil­tu­nen ker­too.

Ve­ri­jäl­jet ovat kiis­tat­to­mas­ti ih­mi­ses­tä.

– Ve­ri­tah­ro­ja tut­ki­mal­la on pää­tel­ty hä­nen kuu­lu­neen ve­ri­ryh­mään AB. Se on suh­teel­li­sen har­vi­nai­nen ve­ri­ryh­mä. Eni­ten tä­män ve­ri­ryh­män edus­ta­jia on Lähi-idäs­sä.

Ihmishahmo näkyy selvästi mustavalkoisessa valokuvan negatiivissa. Yksityiskohta Torinon käärinliinaan piirtyneistä kasvoista, joiden uskotaan kuuluneen Jeesus Nasaretilaiselle. Kuva: Topfoto / Lehtikuva

Ihmishahmo näkyy selvästi mustavalkoisessa valokuvan negatiivissa. Yksityiskohta Torinon käärinliinaan piirtyneistä kasvoista, joiden uskotaan kuuluneen Jeesus Nasaretilaiselle. Kuva: Topfoto / Lehtikuva

Topfoto / Lehtikuva

Kan­kaas­ta on eris­tet­ty myös lu­kuis­ten kas­vien sii­te­pö­lyä. Pilk­kak­ruu­nu on rii­sut­tu hau­dat­ta­es­sa pois, ja ti­lal­le on mitä il­mei­sim­min ase­tet­tu kuk­ka­sep­pe­le.

Sii­te­pö­lys­tä suu­rin osa kuu­luu la­jik­keil­le, jot­ka ovat ko­to­pe­räi­siä Pa­les­tii­nas­sa. Tie­to­ko­ne­ku­vauk­set ovat myös pal­jas­ta­neet usei­den kuk­kien te­rä­leh­ti­ku­via vai­na­ja­hah­mon pääl­lä.

Li­säk­si kää­rin­lii­nois­ta löy­tyy ki­vi­pö­lyä sekä jää­miä mir­has­ta ja muis­ta Lähi-idäs­sä käy­te­tyis­tä tuok­suis­ta.

Juha Hil­tu­nen on ant­ro­po­lo­gi, his­to­ri­oit­si­ja ja Ame­ri­kan al­ku­pe­räis­kult­tuu­rien do­sent­ti Ou­lun yli­o­pis­tos­sa. Hän on ol­lut pik­ku­po­jas­ta as­ti kiin­nos­tu­nut vie­rais­ta kult­tuu­reis­ta, var­sin­kin ame­rik­ka­lai­sis­ta in­ti­aa­ni­kult­tuu­reis­ta.

– Kun ra­di­o­hii­li­a­joi­tus oli ta­pe­til­la, tut­kin his­to­ri­al­li­sia vää­ryyk­siä ja kuu­luin Skep­sis-yh­dis­tyk­seen. Kri­ti­soin muun mu­as­sa ufo-tut­ki­muk­sia.

Hil­tu­sen kiin­nos­tus ulot­tui myös Raa­ma­tun his­to­ri­aan ja Jee­suk­seen hen­ki­lö­nä. Hän ko­ros­taa tut­ki­neen­sa kää­rin­lii­naa ni­me­no­maan tut­ki­ja­na, ei te­o­lo­gi­na.

– En­nen kaik­kea ha­lu­sin ol­la eh­dot­to­man re­hel­li­nen it­sel­le­ni. Mi­nul­le oli tär­ke­ää sel­vit­tää, on­ko kää­rin­lii­nan koh­dal­la ky­sees­sä ai­to esi­ne, ja voi­si­ko se ol­la Jee­suk­sen jäl­jil­tä. Vä­hi­tel­len aloin va­kuut­tua, et­tä se on ai­to.

Jos si­nun pi­täi­si ni­me­tä va­kuut­ta­vin yk­sit­täi­nen to­dis­te sii­tä, et­tä tämä oli Jee­sus Na­sa­re­ti­lai­sen al­ku­pe­räi­nen kää­rin­lii­na, mikä se oli­si?

– Il­man muu­ta sel­vim­mät to­dis­teet ovat uu­sim­mat ajoi­tuk­set. Vii­mei­sen 20 vuo­den ai­ka­na kää­rin­lii­nal­le on teh­ty 8–9 uut­ta ajoi­tus­tes­tiä. Ne on teh­ty uu­sil­la tek­nii­koil­la, jot­ka so­vel­tu­vat var­sin­kin pel­la­va­kan­kai­siin. Kaik­kien tu­los­ten kes­ki­ar­vok­si tu­lee noin 2000 vuot­ta. Vii­mei­sim­mäs­tä tes­tis­tä uu­ti­soi­tiin ke­vääl­lä 2024.

Vii­me vuo­si­na on vah­vis­tu­nut te­o­ria, jon­ka mu­kaan ku­van oli­si ai­kaan­saa­nut ruu­miis­ta ai­heu­tu­nut äkil­li­nen pro­to­ni- ja neut­ro­ni­sä­tei­ly.

– Te­o­ri­an mu­kaan sä­tei­ly on pilk­ko­nut sel­lu­loo­san mo­le­kyy­li­ra­ken­net­ta.

Hil­tu­sen mu­kaan kää­rin­lii­naa voi ver­ra­ta kau­pan­te­on yh­tey­des­sä syn­ty­vään kuit­tiin.

– Se on to­dis­te tran­sak­ti­os­ta. Kää­rin­lii­nal­la nä­ky­vät ne kaik­ki Jee­suk­sen kär­si­myk­set, joi­ta evan­ke­liu­mit ovat ku­van­neet: kuin­ka hän­tä on ki­du­tet­tu, ris­tiin­nau­lit­tu, hau­dat­tu ja kuin­ka hän on nous­sut ylös.

Hil­tu­nen huo­maut­taa, et­tä vii­me­ai­kai­nen ato­mi­ta­son tut­ki­mus on saa­nut mo­nen skep­ti­kon pon­nis­te­le­maan.

– To­dis­teet ovat niin ko­vat. Vii­me vuo­sien ai­ka­na ei myös­kään ole nous­sut yh­tään ai­no­aa vää­ren­nös­te­o­ri­aa.

Vuon­na 1988 teh­tiin ra­di­o­hii­li­tes­ti, jon­ka pe­rus­teel­la pel­la­va­kan­gas­ta epäil­tiin kes­ki­ai­kai­sek­si vää­ren­nök­sek­si. Tes­ti sai pal­jon jul­ki­suut­ta, mut­ta sitä on sit­tem­min pi­det­ty pit­käl­ti epä­on­nis­tu­nee­na.

Ra­di­o­hii­li­tes­te­jä ei Hil­tu­sen mie­les­tä kan­nat­tai­si enää teh­dä, sil­lä lii­nan tie­de­tään kär­si­neen pa­lo­vau­ri­ois­ta. Sa­voi­jien lin­na­kap­pe­lis­sa, jos­sa kää­rin­lii­naa säi­ly­tet­tiin ar­kus­sa, sat­tui tu­hoi­sa tu­hoi­sa tu­li­pa­lo jou­lu­kuus­sa 1532.

Kää­rin­lii­na oli usei­ta vuo­si­sa­to­ja sa­voi­jien su­vun hal­lus­sa, jol­loin lii­naa myös esi­tel­tiin usein jul­ki­ses­ti. Ko­vas­sa käy­tös­sä ol­lut­ta lii­naa on kor­jail­tu var­sin­kin sen reu­noil­ta.

– Lii­naa kan­na­tel­tiin sään­nöl­li­ses­ti jul­ki­sis­sa ti­lai­suuk­sis­sa, min­kä seu­rauk­sen sen kul­miin tuli ra­si­tus­ve­ny­tys­tä. Kan­kaas­ta on ir­ron­nut pa­lo­ja, joi­ta on jou­dut­tu kor­jaa­maan. Ra­di­o­hii­li­a­joi­tus on eh­kä otet­tu paik­ko­pa­las­ta.

Kää­rin­lii­na tuo­tiin Län­si-Eu­roop­paan noin 1225. Sen en­sim­mäi­nen säi­ly­tys­paik­ka oli Ray-sur-Saô­nes­sa Rans­kas­sa. Sa­voi­jien hal­lus­sa kää­rin­lii­na oli 1453–1983.

1980-lu­vul­la kää­rin­lii­na tes­ta­men­tat­tiin Va­ti­kaa­nil­le. Ny­kyi­sin kää­rin­lii­naa säi­ly­te­tään To­ri­non Py­hän Jo­han­nek­sen ka­ted­raa­lis­sa, ja To­ri­non kar­di­naa­li on sii­tä vas­tuus­sa.

Kää­rin­lii­naa esi­tel­lään jul­ki­ses­ti har­vak­sel­taan, vii­mek­si vuon­na 2015, jol­loin sitä kävi kat­so­mas­sa To­ri­nos­sa yli kak­si mil­joo­naa kiin­nos­tu­nut­ta. Hil­tu­sen tie­to­jen mu­kaan vuon­na 2025 kat­sel­mus jär­jes­te­tään vir­tu­aa­li­ses­ti.

Juha Hil­tu­sen lu­en­to To­ri­non kää­rin­lii­nas­ta on kat­sot­ta­vis­sa Lah­den seu­ra­kun­tien Yo­u­Tu­be-ka­na­val­la.