Hoitamaton hauta voi johtaa hautaoikeuden menettämiseen
Kartoitukset painottuvat muistomerkkeihin sekä hautausmaalla asioivien ja niillä työskentelevien henkilöiden turvallisuuteen. Kuvassa siistejä hautarivejä Radiomäen Vanhalla hautausmaalla. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Lahden seurakuntayhtymän hautausmailla kartoitetaan tänä kesänä hoitamattomia hautoja. Työ on laajamittainen ja merkittävä. Kirkkolain mukaan haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavassa kunnossa.
Urakka aloitettiin kesällä 2021, ja kolmas eli viimeinen kartoitus tehdään elokuussa 2022.
Kartoitukset painottuvat erityisesti muistomerkkeihin sekä hautausmaalla asioivien ja niillä työskentelevien henkilöiden turvallisuuteen.
Kartoituksissa huomioidaan muun muassa, onko muistomerkki vaarassa kaatua tai mahdollisesti jo kaatunut, onko muistomerkki uponnut maahan, sekä mahdollisten reunakivien vaarallisuus. Samalla selvitetään, ovatko monivuotiset kasvit levinneet haudan rajojen ulkopuolelle.
Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija. Haudan voi hoitaa ja kunnostaa itse. Hoitosopimuksen voi halutessaan tehdä myös seurakuntayhtymän tai kolmannen osapuolen kanssa.
Jos haudan hoito on laiminlyöty, yhteinen kirkkoneuvosto voi velvoittaa hautaoikeuden haltijan kunnostamaan haudan vuoden määräajassa siitä, kun päätös on annettu hänelle tiedoksi. Jos hautaoikeuden haltijaa ja hänen postiosoitettaan ei ole hautarekisterissä, ilmoitus pannaan tiedoksi haudalle ja ilmoitetaan paikkakunnalla leviävässä sanomalehdessä.
Mikäli hautaa ei kunnosteta asianmukaisesti vuoden kuluessa tiedoksiannosta, voi yhteinen kirkkoneuvosto julistaa hautaoikeuden menetetyksi.
Edellisen kerran hoitamattomat haudat kartoitettiin vuosina 2008–2009.
– Hoitamattomaksi luokiteltuja hautoja löytyi tuolloin kaikkiaan 934. Vuoden määräajan jälkeen hautaoikeus lakkautettiin 593 haudalta, koska niiden hoito oli kehotuksesta huolimatta edelleen laiminlyöty, kertoo ylipuutarhuri Eila Nykänen.