”Hauta-alue viittaa äärimmäiseen rakkaudenosoitukseen puolisoa kohtaan” – Helanderin hautamuistomerkki saa täysremontin Heinolassa
Heinolan hautausmaalla on useita historiallisesti merkittäviä hautoja ja muistomerkkejä, jotka kaipaavat pikaista kunnostusta.
"Graniittipaadet ovat ajan kuluessa nousseet pois paikaltaan, metalliset kiinnityshelat syöpyneet, koristeet irronneet sekä osa pylväistä vaurioitunut ja värjäytynyt", luettelee Helanderin haudan kunnostustyöt tekevän Kivi Plaaninin yrittäjä Kimmo Pelto. Kuva: Esa Arvekari
Esa Arvekari
Heinolan historiallisten opaskierrosten vakiokohteisiin kuuluva kauppias Niilo Helanderin rakennuttama hautamuistomerkki nousee uuteen kukoistukseen kunnostuksen ansiosta.
Kaupungin kehittäjiin kuuluneen kauppias Helanderin ensimmäinen vaimo, vuonna 1899 haudattu Hanna Helander, omaa sukua Vilander, kuoli pian kuudennen lapsensa syntymän jälkeen.
– Hauta-alue muistomerkkeineen viittaa äärimmäiseen rakkaudenosoitukseen puolisoa ja lasten äitiä kohtaan, toteaa Heinolan ex-museonjohtaja Kari-Paavo Kokki.
Samaa mieltä on Heinolan historian kirjoittaja Rauno Endén.
– Yleensä näin kookkaaseen hautamuistomerkkiin päädyttiin vain, kun oli aikomus haudata myöhemmin muita sukulaisia samaan paikkaan.
Hanna Helanderin hautaus ei viittaa sukuhaudan perustamiseen.
– Tietäen, että Niilo Helander oli hyvin voimakastemperamenttinen henkilö, on kunnioitus puolisoa kohtaan todennäköisin syy, kun arvuuttelemme muistomerkin syntyä, Endén sanoo.
120-vuotiaan hautamuistomerkin kunnostus lähti liikkeelle rakennusarkkitehti Ritva-Maija Kuuskosken sekä kamarineuvos Kari-Paavo Kokin aloitteesta.
Ääritapauksissa vanhin hauta- ja sukuhistoria katoaa, koska seurakuntien on hoitajien ja kunnostusbudjettien puuttuessa poistettava muistomerkit niiden käydessä vaarallisiksi hautausmaiden käyttäjille.
– Näin pitkälle Heinolassa ei ole tarvinnut vielä mennä. Pikaista kunnostusta kaipaavia, historiallisesti merkittäviä hautoja ja muistomerkkejä sen sijaan on jo useita, arvioi seurakuntapuutarhuri Kati Metso.
Niin Metso, Kuuskoski kuin Kokki pitävät Helanderin säätiön kunnostusprojektia esimerkillisenä.
– Ei yhteiskunnalla ole varaa hävittää korvaamattomia todisteita aiemmista sukupolvista. Seurakunnissa ja järjestöissä tulisi käydä nyt periaatteellinen keskustelu historiallisten hautojen kohtalosta, Kokki ehdottaa.
Kunnostuksen vaativuutta kuvaa heinolalaisen hautakiviveistämön Kivi Plaanin urakka.
– Graniittipaadet ovat ajan kuluessa nousseet pois paikaltaan, metalliset kiinnityshelat syöpyneet, koristeet irronneet sekä osa pylväistä vaurioitunut ja värjäytynyt. Kunnostus vaatii järeät työkalut, muun muassa nosturin, tehokkaan kompressorin sekä hiekkapuhallus- ja kivenleikkausvälineet, kertoo Kivi Plaanin yrittäjä Kimmo Pelto.
Saana Hokka viimeisteli Helanderin hautamuistomerkin kultausta kesäkuun alkupuolella Heinolan hautausmaalla. Kauppias Niilo Helanderin ensimmäinen vaimo Hanna Helander haudattiin vuonna 1899. Kuva: Esa Arvekari
Esa Arvekari
Työ aloitettiin painepesemällä rakenteet.
– Sen jälkeen kivet ja metalliosat hiekkapuhallettiin. Lopuksi tehtiin metallikaiteen suojamaalaus, Pelto kertoo.
Pellon mukaan haudan lähistöllä oleva järeä kuusi juuristoineen on väännellyt graniittikehää.
– Puu on vielä hyvissä voimissa, joten graniittipaasien oikaisutyö jää toteutettavaksi myöhemmässä vaiheessa, hän sanoo.
Lopuksi tehtiin ristissä olevan tekstin kultaus.
– Kultausta edelsi kaiverruksen pohjamaalaus ja liimakäsittely, joka lisää kultauksen kestoa, kertoo työvaiheen hoitanut Saana Hokka.
Niilo Helanderin säätiön asiamies Kristina Ranki ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida kunnostusta.