Ensiaskeleita pappeutta kohti – Kesäteologi Aino Lahti: "Näen tilanteet nyt eri perspektiivistä"
Aino Lahti on ottanut tuntumaa kirkolliseen työhön ensin varusmiespappina, nyt kesäteologina. Syksyllä alkavat teologian opinnot.
Kesäteologi Aino Lahdella on heinäkuussa edessään yksi erityisen kutkuttava tehtävä: "Saan pitää saarnan ihan oikeassa jumalanpalveluksessa." Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Oli se jännä tunne – pukeutua albaan ensi kertaa sitten oman konfirmaation.
Hetki koitti kesäteologi Aino Lahdelle kesäkuussa, kun hän rippikoululeirin päätteeksi valmistautui kesän ensimmäiseen konfirmaatiojumalanpalvelukseensa Heinolan seurakunnassa.
– Nyt tilanteen näki eri perspektiivistä kuin rippikoululaisena tai isosena. Ehtoollisen jakaminen vähän jännitti. Toisaalta tuli fiilis, että olen oikeassa paikassa ja että olen hakenut oikealle alalle, Lahti, 19, sanoo.
Rippikoulun päätyttyä Lahti oli kaatunut sänkyyn ja nukahtanut jo ennen yhdeksää. Leirityö kaikessa intensiivisyydessään oli vienyt voimia, vaikka nauruakin riitti – esimerkiksi siksi, että rantakäärme piti käärmekauhuista kesäteologia laiturilla panttivankinaan. Leirikeskusparatiisiin luikerrellut käärme naurattanee muistoissa vielä pitkään.
Rippileirit ja varhaisnuorten leirit valmisteluineen ovat olennainen osa kesäteologin toimenkuvaa nuorisotyön puolella. Niinpä Aino Lahden ensimmäinen kesäinen työviikko sisälsi muun muassa oppituntien suunnittelua.
– Pidin leirillä oppitunteja luomisesta ja Jumalasta sekä uskosta ja rukouksesta. Näitä asioita pitää lähestyä muistaen, että rippileiriläinen ei välttämättä tunne niitä ennestään. Jokainen sai tunneilla itse miettiä omaa suhtautumistaan ja näkökulmaansa siihen, mistä uskossa on kyse. Toin esiin sitäkin, että uskonnon ja tieteen ei tarvitse olla keskenään ristiriidassa, Lahti kuvailee.
Rippileirityö näyttäytyi kesäteologille uudenlaisessa valossa.
– Tuntui siltä, että oli tosi paljon enemmän vastuuta.
Lahti ei ole opiskellut teologiaa vielä päivääkään, muttei silti ole ensi kertaa ”pappia kyydissä”, kuten sanonta kuuluu. Opiskelupaikka Itä-Suomen yliopiston teologisessa tiedekunnassa heltisi hänelle todistusvalinnalla ylioppilaskirjoitusten jälkeen viime keväänä, mutta pian Lahti sai myös tiedon armeijaan pääsystä. Hän oli hakenut armeijaan erityistehtävähaussa varusmiespapiksi. Tehtävä on mahdollinen myös ”nollannen” vuoden teologian opiskelijoille, joten ylioppilas tarttui tilaisuuteen.
Varusmiespappi suorittaa varusmiespalveluksensa puolustusvoimien kirkollisen työn alaisuudessa, sotilaspastorin ohjauksessa. Tehtävään kouluttauduttiin kahdella kurssilla, jotka käsittelivät kirkollista työtä sekä rauhan että sodan aikana.
– Eräänlainen armeijan isoskoulutus. Aihepiirit toki olivat raskaampia kuin rippikoululaisten parissa, Lahti luonnehtii.
Tehtävät sisälsivät esimerkiksi varusmiesten sielunhoitoa, esirukouspyyntöjen kokoamista iltamessuun ja ehtoollisessa avustamista.
Kesäkuun rippikoululeirityössä nauruakin riitti – esimerkiksi siksi, että rantakäärme piti käärmekauhuista kesäteologia Aino Lahtea laiturilla panttivankinaan. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Lahti toteaa, että varusmiesaika oli monella tapaa hyödyllinen kokemus tulevaa ajatellen. Aiemmin häntä ujostutti lähestyä uusia ihmisiä tai seurueita. Varusmiespappeuden aikana ujous karisi.
– Olen kuitenkin aina tykännyt esiintyä ja esimerkiksi pitää oppitunteja, hän sanoo.
Heinolalaissyntyinen Lahti harkitsi ensin journalistiikan tai psykologian opintoja, mutta koulukaverin lausahdus yhdeksännellä luokalla sai hänet miettimään suunnitelmiaan uudelleen.
– Susta tulisi hyvä pappi, kaveri oli sanonut.
Ensin heitto huvitti, mutta lukion edetessä ajatus vahvistui. Lahti oli omasta rippikoulustaan asti ollut seurakunnan toiminnassa mukana.
Pappeuden hän arvelee olevan hyvin ihmisläheistä työtä: muiden auttamista, tukena olemista.
– Haluaisin suuntautua nimenomaan nuorisotyöhön, hän kertoo.
Tulevat opinnot ovat jo mielessä usein. Lahtea kiinnostaa etenkin eksegetiikka eli raamatuntutkimus. Myös klassisten kielten opintoja hän odottaa innoissaan.
Ennen opintojen alkua kesäteologilla on kuitenkin edessään yksi erityisen kutkuttava tehtävä:
– Heinäkuussa saan pitää saarnan ihan oikeassa jumalanpalveluksessa.