"Voimme varmasti tehdä enemmän kuin rukoilla sadetta Itä-Afrikkaan"
Jani Mahkonen
Kuinka antaa toivoa lapsille ja nuorille ympäristökasvatuksessa, kun itsellekin toivon näkeminen on vaikeaa?
Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on hyvässä vauhdissa, ja päästöjen lisäksi ihmiset vaikeuttavat maapallon omaa palautumis- ja sopeutumiskykyä lyhytnäköisellä tuhoavalla maankäytöllä. Ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen ihmisten on löydettävä ratkaisut.
Jos maapallon kymmenen suurinta yritystä tekisivät energiakäänteen, se voisi riittää pahimpien skenaarioiden väistämiseen. Kaikki ratkaisut ovat jo olemassa. Suomessa on jo todella tehokkaita kiertotalouden ratkaisuja – niiden levittäminen maailmalle on se seuraava tehtävä. Ja niihin kymmeneen suurimpaan yritykseen.
Kristillinen kirkko on myös melko laajalle levinnyt globaali verkosto. Voimme varmasti tehdä enemmän kuin rukoilla Jumalalta sadetta Itä-Afrikkaan. Ilmastonmuutos lisää sadetta toisaalla, koska meristä haihtuu enemmän vettä, mutta laajentaa kuivia vyöhykkeitä 30. leveyspiirien ympärillä esimerkiksi Etelä-Eurooppaan. Voimme kääriä hihat ja tehdä töitä kiertotalouden periaatteiden kuten kestävän energian käyttöönottamiseksi. Voimme auttaa heikommassa asemassa olevia sopeutumaan siihen muutokseen, jota emme voi enää pysäyttää.
Ympäristökasvatus on tärkeää. Emme tule tyhjästä, vaan jokainen meistä on ollut lapsi ja nuori. Kirkon ympäristöauditoijana tiedän, että minun kirkossani tehdään timanttista ympäristökasvatusta. Lapsena ja nuorena saadaan perustukset luontosuhteelle, kyvylle ihmetellä lehtien värejä ja ötököitä sekä arvostaa eläimiä tuntevina olentoina. Myös kymmenen suurimman yrityksen johtajat ovat joskus olleet lapsia. Toivon, että he ovat saaneet kauniita, hurjia, tuoksuvia ja mieleenpainuvia luontokokemuksia ja muistavat ne, kun ymmärtävät, että se kaikki on muuttumassa.
Titanicillakin oli jätevastaava. Matkustajia piti opettaa käyttämään uudenaikaisia vesiklosetteja, jätteitä ei sopinut tehdä tai heitellä minne sattuu. Valitettavasti Titanicille kävi niin huonosti, että vielä 110 vuotta myöhemmin tiedämme, kuinka ihmisen liian kova vauhti ja uppoamattomuuden tunne vei vääränlaiseen johtamiseen ja heikoimmassa asemassa olevien kuolemaan. Titanicin jätevastaava ei voinut asialle mitään, vaikka olisi tehnyt työnsä kuinka hyvin. Vertauskuva on ns. jäätävä.
Aikuisilla arvot näkyvät siinä, mitä kohti he pyrkivät. Se, että emme tee mitään, ei tarkoita, että asiat pysyisivät nykyisellään. Se, että emme tee mitään, ajaa meitä kohti jäävuorta.
Kirjoittaja on Heinolan kirkkovaltuutettu, neljän lapsen äiti ja aluetieteilijä.