Posti järjesti jakelushokin – jos suorajakelu ei tavoita, voit tilata Kirkonseudun yksinkertaisesti sähköpostilla
Janne Raevuori
Posti järjesti viime vuonna melkoisen yllätyksen, kun se ilmoitti lopettavansa mainosjakelun ja ilmaislehtien jakelun vuoden 2025 alussa. Uutinen otettiin vastaan epäuskoisena eri puolilla Suomea, ja kahvi taisi livahtaa väärään kurkkuun myös Kirkonseudun toimituksessa.
Jo aiemmin tiedettiin, että jakelubisneksessä on ongelmia. Keskisuomalainen-konserni luopui varhaisjakelustaan vuonna 2022, ja Posti on monissa maakunnissa jäänyt ainoaksi varteenotettavaksi jakeluoperaattoriksi.
Tilanne on kurja erityisesti haja-asutusalueille asuville. Moni jää nyt vaille ilmaiseksi jaettavia lehtiä ja kauppojen mainontaa.
Kirkonseutu-lehden jakelu on pyritty varmistamaan erilaisilla toimenpiteillä. Ensinnäkin turvaudumme nyt jäljellä olevaan alueelliseen suorajakelijaan eli Suomen Suoramainontaan. Sillä on yhä kohtalainen jakeluverkko Lahdessa, Heinolassa, Hollolan kuntakeskuksessa ja Kukkilassa.
Muualla olemme räätälöineet jakelua yhteistyössä seurakuntien kanssa. Esimerkiksi Sysmässä ja Hartolassa on Tainionvirran seurakunnan toimesta kerätty upeasti osoitteita niiltä seurakuntalaisilta, jotka toivovat lehden kotiinsa postitettuna.
Hollolan seurakunnassa on hyödynnetty osoitteiden poiminnassa myös kirkon omaa jäsenrekisteriä. Sen perusteella lehti lähetetään automaattisesti jakelun katvealueille 75 vuotta täyttäneille seurakunnan jäsenille.
Tavoitteenamme on siis käyttää tehokkaasti rinnakkain suorajakelua sekä omaa tilaajarekisteriä. Kaikki halukkaat kotitaloudet saavat Kirkonseutu-lehden yhä kotiinsa Lahden, Hollolan, Kärkölän, Heinolan, Padasjoen, Kuhmoisten, Sysmän ja Hartolan alueilla.
Jos suorajakelu ei tavoita, meille voi yksinkertaisesti lähettää sähköpostilla vapaamuotoisen pyynnön lehden postittamisesta. Pyyntö lähetetään osoitteeseen kirkonseutu@evl.fi ja mukaan tarvitaan nimi ja postiosoite. Lähetämme lehden veloituksetta. Lehden voi tilata myös näiden kuntien ulkopuolelle edulliseen 16 euron vuosihintaan.
Lisäksi lehden voi noutaa kymmenistä telinejakelupisteistä, joita on etenkin pienissä kunnissa nyt aiempaa enemmän.
Teemme jatkuvaa arviointia sen suhteen, missä kanavissa seurakuntien viesti tavoittaa paikalliset ihmiset. Tukena ovat laajat kyselytutkimukset.
Lehden voima on siinä, että sen avulla on mahdollista luoda kokonaiskuva alueen seurakuntien tapahtumista, ihmisistä ja puheenaiheista. Norstat Finland Oy:n vuonna 2023 tekemässä tunnettuustutkimuksessa seurakuntalehdellä oli edelleen vahva rooli: 58 prosenttia lahtelaisista aikuisista kertoi seuraavansa Kirkonseutu-lehteä.
Seuraavina mainittiin seurakuntien verkkosivut, ilmoitukset alueen muissa lehdissä sekä sosiaalinen media. Ilahduttavasti ja enenevästi on löydetty myös digisisällöt osoitteessa kirkonseutu.fi. Ne tavoittivat vuonna 2024 46 000 eri käyttäjää.