"Matka kohti kakkosryhmää on alkanut" – milloin jumalanpalveluksessa pitää seisoa?
Jani Mahkonen
Kirkkoon kuuluvia on erilaisissa tutkimuksissa jaoteltu eri ryhmiin. Itse suosin jumalanpalveluskäyttäytymisen perusteella laatimaani kolmiportaista seisontaosaamisjaottelua: 1) varmat itsenäiset seisojat, 2) pääperiaatteet ymmärtävät, mutta itsenäisissä ratkaisuissaan epävarmat, 3) esimerkin voimaan luottavat sivullevilkuilijat. Intuitiivinen omaan käyttäytymiseen perustuva arvio kertoo useimmiten sen, mihin luokkaan kuuluu. Kolmosia lienee kirkkoon kuuluvista eniten.
Nohevimmat lukijat jo tuhahtelevat tässä vaiheessa: seisottavia osiahan on niin vähän, että kyllähän ne muistaa. Tämä on jo osoitus siitä, että tuhahtelija kuuluu eri kategoriaan kuin suuri osa muista kirkkoon kuuluvista.
Epävarma voi selvittää oman ryhmänsä seisontatestillä. Avustajaa voi käyttää, mutta yksinkin tarvittaessa pärjää. Kotona tehtävässä teoriaosuudessa avustaja luettelee virsikirjan messukaavoista erilaisia jumalanpalveluksen osia satunnaisessa järjestyksessä ja testin suorittajan pitää kertoa, seisotaanko jumalanpalveluksessa osan aikana vai ei. Yksin toteutettuna kannattaa kirjoittaa eri osien nimet lapuille, joita tenttaa itseltään. Bonuskysymyksiksi kannattaa säästää poikkeuksellisia juhlapyhiä tai muuten epätyypillisiä tilanteita, joissa pappi esimerkiksi unohtaa jotakin.
Testin voi jättää pelkästään teoriaosaan, mutta varmimman tuloksen saa suorittamalla myös käytännön osuuden. Tämä edellyttää jumalanpalvelukseen osallistumista. Jos haluaa hypätä heti syvään päähän, kannattaa mennä suoraan etupenkkiin. Siellä harvemmin on ruuhkaa ja itsenäisille asentoratkaisuille on tilaa. Kahlaamalla voi aloitella takapenkistä ja edetä kohti eturiviä. Suurin uhka testiarvolle on liian kuulijaystävällinen käsimerkein ja puheella vinkkejä jakava pappi. Toisaalle katselu ja puheen yksityiskohtien sivuuttaminen helpottaa omaehtoista ratkaisuharkintaa.
Mitä tällä jaottelulla sitten tehdään? Ainakin oma kirkkosuhdeymmärryksemme paranee. Sitäkin voi pohtia, kuuluuko sinun ja seisontaryhmäsi ääni kirkossasi. Jaottelu kertoo myös ihmismielen toiminnan kummallisuudesta. Omasta rippikoulustani on aikaa jo yli neljännesvuosisata ja nyt osaan seistä itsenäisesti jo Kunnian kohdalla. Matka kohti kakkosryhmää on alkanut.
Kirjoittaja on kirkkovaltuutettu Kuhmoisista.