Kohti elämän kokemuksellista täyteyttä
Juha Tormala
Suomen kaltaisissa maissa on oletuksena, että kun kansalaiset kuluttavat paljon, ovat asiat hyvin, ja jos kuluttamisen määrä laskee, on kehityksen suunta huono.
Sama toive liittyy talouden kokoon. Sopivan suurta taloutta ei ole, vaan sen kokoa pyritään vuosi vuodelta suurentamaan. Rahavirtojen jatkuva voimistuminen mielletään merkiksi edistymisestä ja eteenpäin pääsemisestä. Riittävästi on vähän enemmän kuin se, mitä meillä nyt on.
Samaan aikaan ”raha haisee” yhä enemmän, sillä vaurauden pakonomaisesta lisäämisestä johtuvat ulkoisvaikutukset mitätöivät talouskasvun myönteisiä vaikutuksia. Elämän perustan, biosfäärin, mureneminen talouskasvun alla on erityisen huolestuttavaa. Ihmistä kun ei voi olla olemassa ilman elinvoimaista luontoa.
Yhden suomalaisen ihmisen elämäntapa kuluttaa yhteisen planeettamme luonnonvaroja ja päästöjen sitomiskapasiteettia yhtä paljon kuin 150 Sahelin alueelle asuvan ihmisen hyvän elämän tavoittelu. Ylikulutuspäivä on tullut viimeisten vuosien aikana vastaan suomalaisten osalta jo huhtikuussa.
Mutta mistä rakentuu elämän kokemuksellinen täyteys? Elääkseen hyvää elämää ihminen tarvitsee kokemuksen siitä, että riittää muille sellaisena kuin on, kokee kelpaavuutta omana itsenään ja saa pidäkkeettömän tunnustuksen omasta ihmisarvostaan ilman erityisansioita.
Mitäpä jos tänä vuonna elämä täydellistyisi? Jospa vuosi 2025 muistettaisiin siitä, että onnistuimme satsaamaan niihin hyvinvoinnin tekijöihin, jotka kannattelevat elämää kulutusmahdollisuuksien lisäämistä paremmin?
Elämän kokemuksellista täyteyttä voi tavoittaa luonnossa oleskellessa – elämän ihmeestä haltioituessa. Tai taiteen parissa, kun ajatukset kulkeutuvat tavanomaisuuden tuolle puolelle ja mieli ylevöityy. Sitä antaa myös vapaaehtoistyö urheiluseurassa. Ja jollekin uskonto tuo mielenrauhaa, joka alkaa olla jo yhtä suurta pääomaa kuin elämän tarkoitus.
Näiden asioiden lisääntyminen viittaa sellaiseen yhteiskunnalliseen edistymiseen, jossa ihmisen kukoistaminen perustuu tekijöihin, jotka ovat runsaita ja ehtymättömiä. Samalla elämä ohjautuu vaivihkaa kohti kohtuullisuutta. Kun kuluttaminen menettää merkitystään elämän ihanteena, avautuu mahdollisuus löytää entistä rikkaampia sisältöjä omalle olemassaololle.
Suomalainen elämänmuoto on mahdollista asettaa maapallon joustamattomiin rajoihin siten, että painopistettä siirretään päämäärätietoisesti niihin hyvinvoinnin lähteisiin, jotka ovat luonteeltaan ei-materiaalisia ja siten luonnonvaroista riippumattomia. Useimmiten ne ovat myös rahatalouden ulkopuolella olevia asioita. Siksi ne ovat jokaisen kansalaisen ulottuvilla eivätkä erottele ihmisiä.
Kirjoittaja työskentelee professorina Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa ja on Suomen kestävyyspaneelin jäsen.