Ilmastonmuutoksen vaikutuksista ei Suomessa vielä puhuta - RIP etelän hiihtokeskukset
Jani Mahkonen
Seison kuivuneen joen rannalla Zimbabwessa. Hiekkavirta on usean kymmenen metrin levyinen ja sen ylittää rikkoutunut silta. Meille on juuri esitelty virran lähelle perustettua puutarhaa, josta paikallisyhteisö saa tuloja myymällä vihanneksia kaupunkiin. Puutarhahankkeen vetäjämies esittelee kuivunutta jokea ja nainen, kantaen vauvaa kantoliinassa, hakee ämpärillä joenpohjalle kaivetusta vesikuopasta vettä puutarhaan. Vetäjä toivoo, että joen pohjaan kaivettaisiin putki ja pumppu, jotta vettä voisi pumpata viljelyksille. Hän ei ole tullut ajatelleeksi, että pohjavedeksi vetäytynyt vesi voisi loppua. Mukana oleva alueviranomainen toteaa toiveikkaalla äänellä, että nyt kun ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat näin selvästi näkyvissä ja tietoisuus ilmastonmuutoksesta lisääntyy, ihmiset varmasti muuttavat käytöstään. Toinen viranomainen vaatii kovaan ääneen heille varoja vesipumpun rakentamiseen. Kollegani laittaa aurinkolasit päähänsä peittääkseen kyyneleet. En pysty hymyilemään ryhmäkuvassa kuivuneen joen rannalla.
Ihmisten elannon lisäksi joen vesiekosysteemi on menetetty ja koko ekosysteemi kärsii. Kuivat kaudet kuuluvat moniin ilmastoihin, mutta ilmastonmuutoksen myötä äärimmäiset ilmiöt muuttuvat yhä äärevämmiksi: kuivuus aina vain pitemmäksi, helle kuumemmaksi, rankkasade yhä tuhoisammaksi. Ilmastonmuutos pahentaa jo kestämättömän maankäytön jo valmiiksi aiheuttamaa pahaa tilannetta. Näen kuivuneen joen rannalla eroosiosuojausta kivistä, mutta ilman kasvillisuutta rankkasadetulva huuhtoo nekin paikoiltaan.
Kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa ilmastonmuutoksen katastrofaalisten ja peruuttamattomien tuhojen korvaaminen on iso kysymys. Asia liittyy ilmasto-oikeudenmukaisuuteen, sillä tällä hetkellä ne, jotka ovat vähiten vaikuttaneet ilmastonmuutokseen, kärsivät siitä eniten. Tulenpalavin valtiotason esimerkki on Tyynenmeren saarivaltio Tuvalu, joka jää ensimmäisenä nousevan merenpinnan alle. Ilmastonmuutoksen peruuttamattomiin vaikutuksiin kuuluu sekä taloudellisesti laskettavissa olevat että aineettomat menetykset, kuten kulttuurin ja kielen katoaminen.
Äärimmäisiin sääilmiöihin, kuten usean vuoden kuivuuteen ja peruuttamattomiin muutoksiin, kuten merenpinnan nousuun, ei voida täysin sopeutua, vaan joudumme surutyöhön peruuttamattoman menetyksen edessä. Sopeutumistoimilla voimme parantaa yhteisöjen, kuten kylien, korttelien tai yritysten valmiutta, esimerkiksi maanviljelystä sopeuttamalla ja ottamalla luontopohjaisia ratkaisuja vedenhallinnassa käyttöön. Suomessa monet maakunnat ja kaupungit ovat tehneet tai tekemässä sopeutumisen suunnitelmia, mutta ilmastonmuutoksen vaikutukset eivät vielä koko voimalla näy Suomessa eikä peruuttamattomista vaikutuksista paljon puhuta Suomessa. Tuvalu ja tuvalulaiset voivat olla liian kaukainen esimerkki. Mutta peruuttamattomia menetyksiä on tulossa Suomeenkin: RIP etelän hiihtokeskukset, mutta eniten olen huolissani Lapin luonnon muutoksesta ja saamelaisten elämäntavan kohtaamasta uhasta.
Ilmastonmuutoksen hillintä on edelleen paras sopeutumistoimi, mutta surutyö on aloitettava.
Kirjoittaja on kirkkovaltuutettu Heinolasta