Haluatko tehdä vaikutuksen vai vaikuttaa asioihin?
Lahden seurakunnat
Nainen halusi, että ottaisin lippiksen pois päästäni ja asettuisin hieman vinottain häneen päin. Olimme Lofooteilla Reinebringenin huipulla huikeissa maisemissa, ja hän kai toivoi, että näyttäisin valokuvassa edes jotenkin tolkulliselta. Minulle olisi käynyt mikä vain kuva muistoksi. Pääasia, että maisemat näkyisivät. Tämä nainen oli influensseri, somettaja, joka käytti lähes koko aikansa vuoren huipulla selfieiden ottamiseen kepakon avulla ja ilman. Hän halusi tehdä vaikutuksen seuraajiinsa Lofoottien ikonisissa maisemissa.
Oletko koskaan miettinyt, miten paljon me länsimaalaiset ihmiset käytämme aikaamme ja rahaamme siihen, kun yritämme tehdä vaikutuksen muihin?
Moni ostaa lapsilleen ja nuorilleen merkkivaatteita, että nämä sulahtaisivat sopivasti joukkoon ja saisivat vertaisiltaan myönteistä huomiota. Työelämässä moni haluaa itselleen hienon tittelin, joka näyttää hyvältä käyntikortissa tai sukujuhlissa. Liian usein seminaareissa ja tapahtumissa käy niin, että luennoitsijat pönöttävät lavalla ja yrittävät pönkittää omaa egoaan luettelemalla, mitä kaikkea he ovat tehneet sen sijaan, että menisivät suoraan päivän aiheeseen. Asiantuntemus tempaa mukaansa, ei omakehu.
Tähän ikään mennessä olen huomannut yhden asian: Se tekee vaikutuksen, että vaikuttaa asioihin. Ei se, että yrittää tehdä vaikutuksen.
Inspiksen nuoret Lahdessa eivät välitä, onko heillä lippis vinossa, kun he siistivät Matkakeskuksen seutua, lisäävät viihtyisyyttä Pikku-Veskulla tai auttavat ikäihmisiä arkisissa askareissa. Samalla nämä nuoret saavat työelämätaitoja ja löytävät suuntaa elämälleen. Kaikki hyötyvät tästä konkreettisesti.
Lahden seurakunnat järjesti vähän aikaa sitten Kymppisynttärit kaikille tänä vuonna 10 vuotta täyttäville lapsille. Illan aikana synttärisankarit saivat herkkuja, mutta myös kosolti tekemistä eri tehtäväpisteissä. Isoskoulutuksessa olevat nuoret mahdollistivat tämän hienon kokemuksen nuoremmilleen ja saivat samalla kokemusta siitä, miten tapahtumia järjestetään.
Nämä kaksi ovat irtoesimerkkejä arjesta, jossa katse on käännetty omasta itsestä muihin. Mitä minä voin tehdä muiden hyväksi? Miten voin ilahduttaa muita?
Hollantilainen Rutger Bregman herättelee lukijoitaan näihin teemoihin uusimmassa kirjassaan Moraalinen kunnianhimo. Hän toteaa, että monilla on kyllä idealismia eli ihanteita, miten asioiden tulisi olla, mutta ei kunnianhimoa ja itsekuria toteuttaa niitä elämässään. Hän muistuttaa, että asioiden tiedostaminen ei vielä valitettavasti auta. Tulee myös tarttua toimeen ja tehdä jotain.
Mikä on tällä hetkellä omalla paikkakunnallasi se asia, johon sinä haluaisit vaikuttaa? Entä mikä on se maailmanlaajuinen ongelma, johon toivoisit ratkaisua? Bregmanin kirjassa on innostavia esimerkkejä siitä, mikä kaikki on mahdollista, kun ihmiset löytävät toisensa ja ryhtyvät toimeen yhdessä.
Kirjoittaja on lahtelainen opinto-ohjaaja ja aineenopettaja.