Näistä asioista seurakuntavaaleissa äänestetään – lahtelaisen pitää täyttää valkoinen ja oranssi äänestyslippu
Lahden seurakunnilla on yhtymämalli, joten Lahdessa käydään kahdet vaalit. Valkoisella lipulla äänestetään ehdokasta yhteiseen kirkkovaltuustoon ja oranssilla lipulla seurakuntaneuvostoon. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Seurakuntien luottamushenkilöt suunnittelevat, kehittävät ja ohjaavat seurakunnan toimintaa. Luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi kirkollisveroprosentista, talousarvioista, rakennushankkeista, avustuksista, monista työntekijävalinnoista, toiminnan painotuksista ja seurakuntatilojen käytöstä.
Luottamushenkilöt äänestävät myös kirkolliskokousvaaleissa eli valitsevat maallikkoedustajat kirkon ylimpään päättävään elimeen. Kirkolliskokous päättää esimerkiksi kirkon oppiin liittyvistä kysymyksistä ja koko evankelisluterilaisen kirkon taloudesta.
Hollola, Heinola, Asikkala ja Tainionvirta
Hollolan, Heinolan, Asikkalan ja Tainionvirran seurakunnissa valitaan jäsenet kirkkovaltuustoon. Kirkkovaltuusto on seurakunnan ylin päättäjä, joka johtaa itsenäisen seurakunnan toimintaa.
Kirkkovaltuuston päätösvaltaan kuuluvat esimerkiksi päätökset seurakunnan toiminnan ja talouden päälinjoista, kirkollisvero, rakennushankkeet ja uudet virat. Hollolan kirkkovaltuustoon valitaan 33 edustajaa. Heinolaan valitaan 27, Asikkalaan 19 ja Tainionvirralle 19 valtuutettua.
Kirkkovaltuusto valitsee myöhemmin keskuudestaan kirkkoneuvoston, joka vastaa käytännön johtamisesta ja valmistelee asiat valtuuston päätettäväksi. Hollolan seurakunnassa, jonka toiminta-alueeseen kuuluvat myös Kärkölän, Padasjoen ja Kuhmoisten kunnat, paikallista päätösvaltaa on lisäksi jaettu kappelineuvostoille.
Lahdessa järjestetään kaksi vaalia
Lahden seurakunnilla (Keski-Lahti, Laune, Joutjärvi, Salpausselkä, Nastola) on yhtymämalli, minkä takia Lahdessa käydään samanaikaisesti kahdet vaalit.
Valkoisella lipulla äänestetään ehdokkaita yhteiseen kirkkovaltuustoon.
Yhteinen kirkkovaltuusto päättää esimerkiksi seurakuntayhtymän talousarviosta, kirkollisveron suuruudesta, rakennushankkeista, uusista viroista ja suurimmista avustuksista. Yhteiseen kirkkovaltuustoon valitaan 51 jäsentä: Keski-Lahdesta 15, Launeelta 11, Joutjärveltä 10, Salpausselältä 8 ja Nastolasta 7 edustajaa.
Yhteinen kirkkovaltuusto valitsee myöhemmin keskuudestaan yhteisen kirkkoneuvoston, joka vastaa käytännön johtamisesta, kokoontuu useammin ja valmistelee asiat yhteisen kirkkovaltuuston päätettäväksi.
Oranssilla lipulla äänestetään ehdokkaita kotiseurakunnan seurakuntaneuvostoon. Neuvosto johtaa seurakunnan toimintaa, edistää sen hengellistä elämää, valitsee työntekijät sekä päättää seurakunnalle myönnettyjen varojen käytöstä.
Lahden seurakuntaneuvostoihin valitaan 14–16 jäsentä. Seurakuntaneuvoston työtä johtaa kirkkoherra.
Lue lisää aiheesta
Lahtelaiset vaalitoimitsijat kaatoivat äänestyslippuja uurnasta vuonna 2018. Kuvassa Mauno Ojanen, Erkki Virtanen ja Kari Kämäräinen. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Ääniä lasketaan sunnuntai-iltana, suurin osa tuloksista selvinnee ennen puoltayötä
Mikä meitä yhdistää – kirkon kaksinapaistuminen on jatkunut jo huolestuttavan pitkään
Lahdessa on ehdolla 10 alle 30-vuotiasta ehdokasta, joista puolet Keski-Lahdessa. Evankelisluterilaisessa kirkossa on pohdittu keinoja, joilla nuorten osallisuutta päätöksenteossa voitaisiin vahvistaa. Kuva: Radek Karkulowski
Radek Karkulowski
Nuoria on ehdolla kourallinen, joissakin seurakunnissa ei lainkaan – näin nuoret päijäthämäläiset vastasivat vaalikoneen kysymyksiin
Lahden seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto on kokoontunut tällä kaudella muun muassa Liipolan seurakuntakeskuksessa. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Lahden yhteiseen kirkkovaltuustoon 141 ehdokasta – tästä näet kaikki nimet
Ristinkirkko on Keski-Lahden seurakunnan keskus.
Markku Lehtinen