Mikä meitä yhdistää – kirkon kaksinapaistuminen on jatkunut jo huolestuttavan pitkään
Vaalikeskustelut on käyty, ja suuri kuva selvillä.
20. marraskuuta järjestetään seurakuntavaalit, joissa jaetaan taas kirkon maallikkovaltaa neljäksi vuodeksi eteenpäin.
Mitä lehtien mielipidepalstoista voi päätellä, keskustelun aiheet ovat pitkälti samoja kuin edellisissäkin vaaleissa. Sukupuoliasiat puhuttavat edelleen, joten parranpärinä on keskittynyt niiden ympärille.
Olen lukenut viime päivinä Arttu Saarisen toimittamaa tietokirjaa Vastakkainasettelujen aika (Gaudeamus 2022). Kirjassa analysoidaan suomalaista poliittista polarisaatiota.
Saarinen erottaa poliittisten polariteettien määrittelyssä kaksi merkittävää jakolinjaa. Ensimmäinen vallitsee oikeisto-vasemmisto-akselin välillä ja määrittää melko pitkälle sen, kuinka ihmiset suhtautuvat sosiaali- ja talouspoliittisiin kysymyksiin ja minkälaiseksi he näkevät valtion ja kuntien roolin.
Toinen jakolinja syntyy arvoliberaalien ja -konservatiivien välille. Akselin yhdessä päässä ovat tyypillisesti viherliberaalit ja toisessa kansalliskonservatiiviset arvot.
Edelleen tietokirjailija tuo esille erilaiset identiteetit. Jos jostain ristiriitaa herättävästä aiheesta tulee identiteettikysymys, se herättää väistämättä vahvoja tunteita.
Ideologioita ja intressejä tarvitaan, mutta kun ajaudutaan faktapohjaisen argumentaation ja asiantuntijatiedon sijaan kiistelemään elämäntyyleistä ja identiteeteistä, kaksinapaistumisen ja asioiden kärjistymisen vaara on ilmeinen.
Tämä johtaa helposti kuplautumiseen, jossa muiden mielipiteet hyväksytään vain silloin, kun ne tukevat omaa identiteettiä. Populistinen retoriikka hyödyntää taitavasti tätä ilmiötä. 2010-luvulla lisäksi sosiaalisen median algoritmit ovat myötävaikuttaneet sosiaalisten todellisuuksien eriytymiseen.
Poliittisessa katsannossa Suomea suojaa monipuoluejärjestelmä, jossa yksikään aate tai ideologia ei kovin helposti muodostu hallitsevaksi. Kaksinapaisuuden uhka on pienempi kuin vaikkapa kaksipuoluejärjestelmän hallitsemassa Yhdysvalloissa. Myös suomalaisten korkea koulutustaso antaa suojaa.
Sen sijaan evankelisluterilaisessa kirkossa kaksinapaistuminen on jatkunut jo huolestuttavan pitkään. On syntynyt erilaisia kerhoja, joissa kristillisen identiteetin suojista ammutaan kovilla.
Kun vaalit on käyty, olisi paikallaan taas etsiä etupäässä sitä, mikä meitä kristittyjä yhdistää kuin sitä, mikä kerhoja erottaa. Pontimeksi voisi ottaa vaikka 4. Efesolaiskirjeestä löytyvän kehotuksen: "Auttakoon rakkaus teitä tulemaan toimeen keskenänne. Pyrkikää rauhan sitein säilyttämään Hengen luoma ykseys."
Lue lisää aiheesta
Lahtelaiset vaalitoimitsijat kaatoivat äänestyslippuja uurnasta vuonna 2018. Kuvassa Mauno Ojanen, Erkki Virtanen ja Kari Kämäräinen. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Ääniä lasketaan sunnuntai-iltana, suurin osa tuloksista selvinnee ennen puoltayötä
Lahdessa on ehdolla 10 alle 30-vuotiasta ehdokasta, joista puolet Keski-Lahdessa. Evankelisluterilaisessa kirkossa on pohdittu keinoja, joilla nuorten osallisuutta päätöksenteossa voitaisiin vahvistaa. Kuva: Radek Karkulowski
Radek Karkulowski
Nuoria on ehdolla kourallinen, joissakin seurakunnissa ei lainkaan – näin nuoret päijäthämäläiset vastasivat vaalikoneen kysymyksiin
Lahden seurakunnilla on yhtymämalli, joten Lahdessa käydään kahdet vaalit. Valkoisella lipulla äänestetään ehdokasta yhteiseen kirkkovaltuustoon ja oranssilla lipulla seurakuntaneuvostoon. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Näistä asioista seurakuntavaaleissa äänestetään – lahtelaisen pitää täyttää valkoinen ja oranssi äänestyslippu
Lahden seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto on kokoontunut tällä kaudella muun muassa Liipolan seurakuntakeskuksessa. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Lahden yhteiseen kirkkovaltuustoon 141 ehdokasta – tästä näet kaikki nimet
Ristinkirkko on Keski-Lahden seurakunnan keskus.
Markku Lehtinen