Mari Parkkinen valittiin Mikkelin hiippakunnan uudeksi piispaksi – "Jotta tätä työtä voi tehdä, pitää pystyä olemaan oma itsensä"
Mari Parkkinen on Imatran seurakunnan kirkkoherra ja koulutukseltaan teologian tohtori. Kirkon tehtävien ohella hän on työskennellyt myös tutkijana ja toimittajana. Kuva: Kalervo Pöykkö
Kalervo Pöykkö
Kirkkoherra, teologian tohtori Mari Parkkinen, 51, on voittanut Mikkelin hiippakunnassa järjestetyn piispanvaalin. Siten Parkkisesta tulee hiippakunnan seuraava piispa, kun viran nykyinen haltija Seppo Häkkinen siirtyy eläkkeelle syyskuun vaihteessa.
Parkkinen sai 16. kesäkuuta järjestetyllä piispanvaalin toisella kierroksella 522 ääntä eli 52,7 prosenttia annetuista äänistä. Toinen ehdokas Pekka Särkiö sai 468 ääntä eli 47,3 prosenttia äänistä.
Imatralainen Parkkinen sai äänten enemmistön Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan äänestysalueilta. Lahtelainen Särkiö puolestaan sai enemmän ääniä päijäthämäläisiltä äänestäjiltä.
Mikkelin piispanvaalissa oli kaikkiaan noin 1 100 äänioikeutettua, joista puolet pappeja ja puolet maallikkovalitsijoita. Vaalin äänestysprosentti oli 89,4 prosenttia.
– Vielä on hämmentynyt, mutta myös nöyrä mieli vaalin tuloksesta. Tästä se työ vasta alkaa. Ensimmäisenä haluan tutustua seurakuntiin ja niiden ihmisiin. Toivottavasti pääsen käymään meidän kaikissa 36 seurakunnassa. Kristus meitä yhdistää, joten töitä tehdään yhdessä niin seurakunnissa, hiippakunnassa kuin koko kirkossa, sanoi Parkkinen hiippakunnan järjestämässä tiedotustilaisuudessa.
Parkkinen myös kiitti vaalissa toiseksi jäänyttä Pekka Särkiötä.
Mikä ratkaisi voiton?
– Sitä täytyy kysyä äänestäjiltä. Jotta tätä työtä voi tehdä, pitää pystyä olemaan oma itsensä. Ehkä myös haluttiin nainen piispaksi. Arvostan suuresti sitä työtä, jota hiippakunnassa on tehty. Ehkä nyt on vähän uusien tuulien aika.
Kaikkea uudistusmielinen Parkkinen ei kuitenkaan lähtisi muuttamaan.
– Evankeliumia julistetaan edelleen. Toivon, että siihen löydetään uusia moderneja tapoja. Yhteyksiä hoidetaan niin kaikkien herätysliikkeiden kuin idänkin suuntaan. Piispa on yksi toimija tässä ketjussa.
Parkkisen mielestä kirkon tehtäviin kuuluu myös yhteiskunnallinen keskustelu.
– Tehtävänä on nostaa esiin niitä, jotka eivät saa omaa ääntään kuuluviin. Kirkko voi olla vastavoima ja keskustelun herättäjä, Parkkinen kuvailee.
Kirkon työaloista Parkkinen mainitsee läheisiksi esimerkiksi lähetystyön ja ekumenian, joiden parissa hän on itsekin urallaan työskennellyt.
Pitkään junnanneesta kirkon avioliittokäsitystä koskevasta kiistasta Parkkinen totesi, että piispainkokous paraikaa keskustelee asiasta. Virallisesta kannasta päättää kuitenkin kirkolliskokous.
Parkkinen ei lähtenyt arvuuttelemaan, onko tähän odotettavissa muutosta, ja jos on, niin millä aikataululla.
Lahtelainen lääninrovasti Heikki Pelkonen pitää vaalin tulosta selkeänä.
– Tulos antaa Mari Parkkiselle hyvän pohjan aloittaa piispan tehtävässä.
– Jos sanotaan, että kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, niin tässä vaalissa se ei pitänyt paikkansa. Särkiö sai Päijät-Hämeessä hyvän kannatuksen, kun taas Parkkinen muilla alueilla vahvan tuloksen.
Lääninrovastin tehtäviin kuuluu vaalin toimittaminen oman rovastikunnan alueella.
– Ehdokkaat olivat erilaisia, mutta keskustelu ehdokkaiden kesken sujui hyvässä ja rakentavassa hengessä. Tältä osin vaalit ovat olleet hyvähenkiset. Painotuseroja toki löytyy sekä teologisesti että siinä suhteessa, mitä asioita piispan virassa yleensä painotetaan, Pelkonen luonnehtii.
Pelkosen mukaan Parkkinen on näkyvä mediapersoona.
– Jos haetaan kykyä olla esillä piispan tehtävässä, siinä hän on valovoimainen. Särkiöllä puolestaan on vahva teologinen sekä kirkon hallintoon painottunut osaaminen.
Ratkaisiko avioliittokäsitys vaalin?
– Joidenkin äänestäjien osalta varmaan sillä oli merkitystä. Mutta ehkä kokonaisuus kuitenkin ratkaisi.
Vuonna 1971 syntynyt Mari Parkkinen on koulutukseltaan teologian tohtori. Hän on toiminut vuodesta 2021 Imatran seurakunnan kirkkoherrana.
Aikaisemmin hän on työskennellyt muun muassa tutkijana Itä-Suomen yliopistossa, Suomen Lähetysseuran palveluksessa Jerusalemissa, seurakuntapastorina Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa sekä ennen kirkollista uraansa toimittajana. Parkkinen on vihitty papiksi vuonna 2010.
Vaalin tulos vahvistetaan 20. kesäkuuta. Uusi piispa aloittaa virassaan 1. syyskuuta. Arkkipiispa Tapio Luoma vihkii hänet piispan virkaan Mikkelin tuomiokirkossa 3. syyskuuta.
Lue lisää aiheesta
Mikkeli hiippakunnan piispaksi ovat ehdolla (ylhäältä vasemmalta oikealle) Pekka Huokuna, Mari Parkkinen, Sammeli Juntunen ja Pekka Särkiö. Kuvat: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio, Kari Rossi, Jouni Hiltunen, Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja
Piispaksi pyrkivät esillä Lahden vaalitentissä – kysymyksiä voi ehdottaa ennakkoon
Piispanvaali tarvitaan nykyisen piispan Seppo Häkkisen jäädessä eläkkeelle syyskuun alussa. Kuva: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja