"Kummiudesta podetaan huonoa omatuntoa ihan liikaa" – Suhde voi jopa katketa, mutta yhteyden voi avata uudestaan
Kummi voi olla lapsen elämässä mukana monella tapaa. Elias Mikkonen heitti frisbeegolfia yhdessä kummitätinsä Riikka Pyykkösen kanssa viime keväänä Hollolan järvimaisemissa. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Kesä tarkoittaa monelle rippijuhlia. Onko kummisuhteesi kunnossa? Kaipaako suhde syventämistä tai uutta virtaa?
Valtakunnallinen Kummipäivä voi olla ratkaisu ehkä jo elähtäneenkin kummiuden elävöittämiseen. Lahdessa Kummipäivän järjestää seurakuntayhtymä yhteistyössä yritysten ja eri toimijoiden kanssa.
– Mukana ovat maauimala, Radio- ja tv-museo, Hiihtomuseo, suurmäen näkötorni, Pajulahden seikkailupuisto, YogaRocks ja Ravintola Lokki. Haluamme kannustaa kummeja tekemään jotain kivaa Kummipäivänä kummilastensa kanssa. Yhteistyökumppanit tarjoavat monipuolista tekemistä tarjoushinnoin, kertoo seurakuntayhtymän yhteisö- ja tapahtumapappi Janne Konttinen.
Kummius ja yrityssponsorit ovat lähempänä toisiaan kuin äkkiseltään uskoisi. Kirkon kaste.fi-sivuston mukaan termin kummi taustalla on latinankielinen sana sponsor – tukija.
– Tuossa on järkeä. Kummi on kummilapsen sponsori tavalla tai toisella. Kirkollisesti kummi on kummilapselleen kristitty aikuinen, joka tukee lapsen kasvua kristittynä, mutta kummi voi tukea lasta myös taloudellisesti tai ajallisesti.
Vaikka papit ovat kummiuden asiantuntijoita, kummeina he eivät ole muita kummempia.
– Kummiuden vaaliminen merkitsee itsellekin usein sponsorointia, että muistetaan merkkipäivänä. Ajatus hengellisestä matkakumppanuudesta voi olla haastava. Näin olen kuullut piispojenkin vastaavan, Konttinen sanoo.
Hän lähestyy kummiutta, kuten mitä tahansa ihmissuhdetta.
– Yhteydenpito voi olla hyvinkin arkista. WhatsApp-viesti tai puhelu silloin tällöin, kuulumisten kyselyä.
Jokainen kummisuhde on omanlaisensa. Se voi olla yksi elämän tärkeistä ihmissuhteista tai pelkästään käsialanäyte kastetodistuksessa.
– Kasteen jälkeen kummi voi olla lapsen elämässä mukana monella tapaa, mutta usein viimeistään konfirmaatiossa. Moni kummi tulee alttarille siunaamaan kummilastaan. Konfirmaatio voi olla kummiuden kaaren pää, mutta yhtä lailla suhde voi kestää läpi elämän.
Kummius on ainakin siinä mielessä muutoksessa, että kaikille lapsille ei meinaa löytyä kirkkoon kuuluvia konfirmoituja kummeja.
– Lahdessa se ei vielä juurikaan näy, mutta pääkaupunkiseudulla näkyy, kun ihmiset kuuluvat yhä vähemmän kirkkoon. Keskustelua käydään siitä, riittäisikö yksi kirkkoon kuuluva kummi nykyisen kahden sijasta.
Konttisesta lapsella olisi hyvä olla vanhempien lisäksi perheen ulkopuolinen tukija, kuuluu hän kirkkoon tai ei.
– Minusta lapsella voi olla kummeja, jotka eivät kuulu kirkkoon tai kuuluvat johonkin toiseen kirkkokuntaan. Henkilökohtaisesti pidän heitä ihan yhtä kummeina kuin kirkkoon kuuluvia.
Kummitodistuksia eivät kysy myöskään Kummipäivän yhteistyöyritykset.
Katso video: Kummitäti Noora Kalpio ja kummipoika Elis Pykälä kertovat kummisuhteestaan:
Kummipäivällä kirkko haluaa kannustaa ja rohkaista kummeja pitämään yhteyttä kummilapsiin.
– Kummiudesta podetaan huonoa omatuntoa ihan liikaa. On tuiki normaalia, että yhteydenpito jää joskus vähälle. Suhde voi jopa katketa, mutta yhteyden voi avata uudestaan, vaikka sitten kummipäivän varjolla. Lempeästi kannustamme pitämään kummisuhdetta yllä, yhteisö- ja tapahtumapappi Janne Konttinen sanoo.
Valtakunnallisen Kummipäivän takana on Kirkkohallitus sekä kirkon Lasten ja nuorten keskus sekä paikallisseurakuntien verkosto.
Kummipäivää vietetään 5. kesäkuuta. Lue tarkemmat tiedot Lahdenseurakunnat.fi
Lue lisää aiheesta
Sanan Suvipäivien pääsihteeri ja Hollolan seurakunnan pappi Hanna-Leena Penttilä toivoo, että ihmiset löytäisivät tapahtumaan vaikkapa ”matkalla Prismaan”. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Tavisten juhlat – Hollolaan saapuva Sanan Suvipäivät on kerännyt vuosittain 5 000 kävijää
Kylväjän viestintäpäällikkö Mari Turunen kertoo, että Vierumäki valittiin Lähetyksen Kesäpäivien tapahtumapaikaksi, koska siellä on ihmisten helppo viihtyä muutenkin. Ohjelmassa on muun muassa juoksuopastusta ja yhteislenkki. Kuva: Oskari Juhonen
Oskari Juhonen
Turboahdetun tapahtuman sijaan paljon vapaa-ajan tekemistä – Kylväjä haluaa kesäpäivilleen ensikertalaisia ja tuo keskustelut lähetystyöstä Suomen Urheiluopistolle
"Kansanlaulukirkko on ollut Kärkölä-päivän ohjelmassa vuodesta 2012", kertoo idean äiti, Kärkölän kappeliseurakunnan kanttori Kirsi Skantz-Viljakainen. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Kärkölässä lauletaan Kalliolle kukkulalle ja muita tuttuja kansanlauluja hengellisin tekstein – Mutta pääseekö viulisti paikalle?
Kanttori Anne Käki-Kuorikoski soitti kuvaustilanteessa Nastolan kirkossa. Kesäkonsertissa hän esiintyy Joutjärven kirkossa. Kuva: Oskari Juhonen
Oskari Juhonen