"Kuin aikakapselilla matkustaisi" – Kärsimystie ei onnistuisi ilman satoja innokkaita vapaaehtoisia
Jesse Tuomi marssii ensimmäistä kertaa näyttämölle. Miika "Emi" Mortén sai toiveroolin murhamies Barabbaana. Mervi Valtanen on kuulunut katunäytelmän kantaviin voimiin vuodesta 2000.
Opiskelija Jesse Tuomi (keskellä) on roomalainen sotilas, ammattinäyttelijä Tapani Kalliomäki (takana keskellä) Jeesus. Kuva: Janne Raevuori
Janne Raevuori
Pääsiäisenä Lahdessa nähtävä Kärsimystie-katunäytelmä ei onnistuisi ilman satoja vapaaehtoisia. Näytelmän rooleissa nähdään paikallisia teatterin ammattilaisia, harrastajia ja näyttämötaiteesta kiinnostuneita, kuten Barabbasta esittävä Miika "Emi" Mortén.
Luukkaan evankeliumissa Barabbas on kapinoitsija ja murhamies. Kärsimystiessä raamatulliset pääsiäismellakat käydään Marianpuistossa.
– Alkuperäinen suunnitelma oli, että olisin mukana vain loppukohtauksessa, mutta sai kutsun myös mellakkakohtauksen harjoituksiin. Noissa mellakoissahan Barabbas pidätettiin ja sen jälkeen ristille tuomittiin, Mortén sanoo.
Kristillisten lähteiden mukaan Barabbas oli konkreettisesti ensimmäinen ihminen, jonka puolesta Jeesus kuoli. Juudean roomalaisella prokuraattorilla Pontius Pilatuksella oli pääsiäisenä tapana vapauttaa yksi vanki. Kun kansanjoukko vaati Barabbaan vapauttamista Jeesuksen sijaan, joutui jälkimmäinen ristille.
– Inspiroiva tarina. Muutama vuosi sitten luin Pär Lagerkvistin kirjan Barabbas. Siitä lähtien aihe on kiinnostanut. Kun huomasin seurakunnan Instassa ilmoituksen, että kyseistä herraa haetaan, ilmaisin kiinnostukseni ohjaaja Petri Liskille välittömästi.
"Emi" Mortén on lahtelainen underground-taitelija, jota Barabbaan kohtalo kiehtoo. Kuva: Janne Urpunen
Janne Urpunen
Mortén kertoo harrastaneensa teatteria nuorena toistakymmentä vuotta, mutta siirtyneensä sittemmin kirjallisuuden ja elokuvan pariin.
– Olen kirjoittanut kolme runokirjaa nimellä M. A. Mortén. Olen opiskellut tapahtuma- ja media-alaa, käsikirjoittanut ja ohjannut lyhytelokuvia ja tehnyt avustajarooleja esimerkiksi Tuukka Temosen elokuvissa.
Morténin elokuvista tunnetuin lienee Keijo Skipparin kanssa tehty pakolaisdokumentti Samsa aurinkoinen, joka sai ensi-iltansa Kino Iiriksessä.
Räppäri Cheekistä kertoneessa Veljeni vartija -elokuvassa Mortén vilahti tappelukohtauksessa Kaupungintalonpuistossa.
– Ainakin 16 tuntia kuvattiin ja lopulliseen elokuvaan siitä päätyi sekunti. Se oli kuitenkin kaikkiaan hieno kokemus. Oli kiva olla tekemässä tutuilla paikoilla Suomen mittakaavassa suurtuotantoa.
Raamatun mukaan Pietari kielsi Jeesuksen hiilivalkean äärellä. Kärsimystiessä kohtaus näytellään Hakkapeliittain kotiinpaluu -patsaan luona.
– Tässä se käy toteen, ja kukko laulaa. Jeesushan sitä ennusti jo tuolla aikaisemmin, Mervi Valtanen sanoo Pentti Papinahon veistämän patsaan juurella.
Valtaselle paikka ja kohtaus on tuttu. Hän on ollut Lahdessa "nainen hiilivalkealla" vuodesta 2000.
– Olen ollut alusta lähtien samassa roolissa. Paavo Liski ohjasi ensin, ja nyt ohjaa poikansa. Se on aika lailla sama, mutta on matkan varrella aika paljon ihmisiä vaihtunut. Ihanaa, että on tullut nuoria mukaan. Meitä on siellä kaikenikäisiä.
Vaikka ensimmäisestä tuotannosta on yli 20 vuotta, Valtanen muistaa, miksi aikanaan matkaan lähti.
– Taisin olla Hollolan näyttämöllä, kun tuli kutsu, että väkeä tarvitaan. Sen jälkeen on ollut pakko lähteä, kun tässä pääsee aina niin hyvin kiinni pääsiäisen fiilikseen. Kauan sitten tapahtunut mysteeri konkretisoituu täällä. Tuntuu kuin olisi keskellä historiallisia tapahtumia. Se on vähän kuin aikakapselilla matkustaisi.
Mervi Valtanen on Kärsimystiessä nainen hiilivalkealla, kun Pietari kieltää Jeesuksen. Kuva: Janne Urpunen
Janne Urpunen
Kärsimystien edellisestä esityskerrasta on kulunut kahdeksan vuotta, mutta Valtaselle pitkä tauko ei tuota ongelmia.
– Rooli on säilynyt lihasmuistissa. Virretkin sieltä tulevat, vaikka virsiä ei tule muuten laulettua. Kahdeksan vuotta on mennyt kuin humps vaan.
Valtasen mukaan katunäytelmässä on jotain erityistä.
– Tärkeintä on pääsiäisen sanoma ja fiilis, mikä siitä ja esityksestä syntyy. Minusta on ihanaa, että tarina on tuotu näin ihmisten keskuuteen. Kärsimystiessä yleisö on osa näytelmää.
Valtanen on kokenut ja toimelias harrastajanäyttelijä.
– Viidessä yhdistyksessä mellastan. Ohjaan Heinäsuon näytelmäryhmää, Pisarateatterissa näyttelen ja tuotan. Pienestä tytöstä minulla on ollut halu viihdyttää ihmisiä. Se ajaa kaikkiin näihin touhuihin mukaan.
Kärsimystie huipentuu Ristinkirkolla Jeesuksen [Tapani Kalliomäki] ristiinnaulitsemiseen ja ylösnousemukseen. Tuomion täytäntöönpanoa valvoo roomalaista sotilasta näyttelevä Jesse Tuomi.
Jeesuksen kärsimyskertomus on Tuomelle tuttu, mutta Kärsimystie-näytelmään hänellä ei ole aikaisempaa kosketusta lukuun ottamatta YouTubessa näkemiään pätkiä. Silloin, kun näytelmä viimeksi Lahdessa esitettiin, Tuomi oli kymmenvuotias.
Tuomi opiskelee Salpauksessa lähihoitajaksi ensimmäistä vuottaan, ja viihtyy Joutjärven ja Nastolan seurakunnan nuorisotoiminnassa. Hän sanoo olleensa kiinnostunut näyttelemisestä aina, mutta ensimmäinen steppi näyttämölle on jäänyt ottamatta.
– Oli tosi siistiä päästä mukaan. Ohjaajan poika Salama [Liski] on paras kaverini. Hän sanoi, että faijalla on tällainen juttu, lähdetkö mukaan.
Tuomi kertoo suhtautuvansa tarjolla olevaan kokemukseen avoimesti.
– Koitan välttää ennakkoluuloja. Paljon porukkaa on varmasti, mutta olen roolivaatteessa ja harjoitellut kohtaukset hyvin. En usko, että jännitän liikaa.
Repliikkien muistamisesta ei tarvitse huolehtia.
– Olen sotajoukon eturivissä viirinkantajana. Meillä ei ole vuorosanoja. Sotilaita ollaan, ja tehdään niin kuin sadanpäämies käskee.
Parin vuoden päästä Tuomi pääsee esittämään sotilasta Puolustusvoimiin varusmiehenä.
– On siistiä mennä inttiin, mutta sotilasura ei kiinnosta. Näytteleminen kiinnostaa enemmän, hän sanoo.
Kärsimystie-katunäytelmä Lahdessa 28.–30.3. klo 21–22.30.
Lue lisää aiheesta
Johannes Wilenius
Video: Näin eteni Jeesuksen viimeinen matka Lahden Kärsimystiellä
Markus Pirttijoelle Juudaksen rooli on mieluinen sen monipuolisuuden vuoksi. Kuvassa myös Tapani Kalliomäki, joka esittää Jeesusta.
Janne Raevuori
Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja on pääsiäisenä viimeisen päälle pahis
Katunäytelmän toteutukseen osallistuu suuri vapaaehtoisten joukko. Heitä on muun muassa puherooleissa, kuorossa, kansanjoukoissa, tarpeistonhoitajina ja puvustajina. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Lahden seurakunnat
Lahden seurakunnat
Heidät nähdään Kärsimystie-katunäytelmän rooleissa – vapaaehtoisissa merkittävä joukko Lahden seudun vaikuttajia
Päätoimittajalta: Kärsimystie-katunäytelmä on ajankohtaisempi kuin kertaakaan 2000-luvulla
Kärsimystiessä on keskeistä toivon ja armon sanoma, jota tarvitaan tänä päivänä enemmän kuin pitkään aikaan, sanoo katunäytelmän ohjaaja Petri Liski. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen