Päätoimittajalta: Kärsimystie-katunäytelmä on ajankohtaisempi kuin kertaakaan 2000-luvulla
Missä olit, kun Kärsimystie-katunäytelmää edellisen kerran esitettiin keväällä 2016?
Itse olin ainakin seuraamassa näytelmää. En ollut vielä tuolloin kirkon leivissä, vaan menin seuraamaan esitystä silkasta mielenkiinnosta. Poistuin hyvin vaikuttuneena.
Keskelle Lahtea rekonstruoidut pääsiäisen tapahtumat siirtyivät kouriintuntuvalla tavalla nykypäivään. Erityistä hohtoa oli siinä, että katunäytelmää toteuttamassa oli sankka joukko paikallisia ihmisiä, toki myös paljon tuttuja kasvoja.
Näytelmän paluuta kaavailtiin alun perin keväälle 2021, mutta ensin koronapandemia ja sitten Lahden kaupungintalon peruskorjaus siirsivät tähtäintä eteenpäin.
Kahdeksan vuotta on pitkä aika. Tämä seikka lähti resonoimaan, kun katunäytelmän ohjaaja Petri Liski muistutti Kirkonseudun haastattelussa siitä, ettei maailma ole sama kuin katunäytelmän edellisellä toteutuskerralla.
On tosiaan tapahtunut enemmän kuin miesmuistiin. Vitsauksia on riittänyt koronapandemiasta, sitkeästä inflaatiosta ja Venäjän hyökkäyssodasta alkaen. Kaksi jälkimmäistä jylläävät edelleen, ja ensimmäisenkin jälkiä korjataan vielä pitkään.
Populismin aalto pyyhki yli maailman: Trump valittiin presidentiksi syksyllä 2016, Ison-Britannian EU-euro tuli voimaan 2021. Taliban kaappasi vallan Afganistanissa elokuussa 2021.
Suomesta tuli Naton täysjäsen kuluneen vuoden huhtikuussa. Samalla kun se pääsi osaksi transatlanttista puolustusliittoa, kahdenväliset suhteet Venäjään kohmettuivat liki ikijäähän. Viimeisenä jännitteet Israelin ja Hamasin välillä kärjistyivät verisiksi terrori- ja sotatoimiksi.
Peilaten maailmassa riehuvaan pahuuteen, kovuuteen ja epävarmuuteen Kärsimystien teemat tuntuvat ajankohtaisemmilta kuin kenties kertaakaan aiemmin 2000-luvulla.
Kristus tuli ihmiseksi maailmaan, kuoli tuskaisesti ristillä syntiemme puolesta ja nousi kuolleista. Kaikki tämä kärsimys siksi, jotta me muut saisimme syntimme anteeksi ja voisimme pelastua. Tilausta on tässä ajassa myös armollisuudelle itseämme ja lähimmäisiämme kohtaan.
Kärsimystien suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa. Seuraavaksi keskitytään vapaaehtoisten kokoamiseen. Heitä tarvitaan eri tehtäviin kaikkiaan 150–200.
Ilmoittautumiset toivotaan verkkolomakkeella, johon löytyy linkki myös Lahden seurakuntien verkkosivuilta. Vapaaehtoisille järjestetään infotilaisuus 13. marraskuuta Lahden Seurakuntatalossa.
Markkinoinnin kärkiäkin on jo teroitettu. Tällainen slogan nousi pinnalle, pieni pilke silmäkulmassa: "Haluatko tietää, mitä oli Kristuksen kärsimys? Tule Lahteen!"
Lue lisää aiheesta
Johannes Wilenius
Video: Näin eteni Jeesuksen viimeinen matka Lahden Kärsimystiellä
Markus Pirttijoelle Juudaksen rooli on mieluinen sen monipuolisuuden vuoksi. Kuvassa myös Tapani Kalliomäki, joka esittää Jeesusta.
Janne Raevuori
Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja on pääsiäisenä viimeisen päälle pahis
Opiskelija Jesse Tuomi (keskellä) on roomalainen sotilas, ammattinäyttelijä Tapani Kalliomäki (takana keskellä) Jeesus. Kuva: Janne Raevuori
Janne Raevuori
"Kuin aikakapselilla matkustaisi" – Kärsimystie ei onnistuisi ilman satoja innokkaita vapaaehtoisia
Katunäytelmän toteutukseen osallistuu suuri vapaaehtoisten joukko. Heitä on muun muassa puherooleissa, kuorossa, kansanjoukoissa, tarpeistonhoitajina ja puvustajina. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Lahden seurakunnat
Lahden seurakunnat
Heidät nähdään Kärsimystie-katunäytelmän rooleissa – vapaaehtoisissa merkittävä joukko Lahden seudun vaikuttajia
Kärsimystiessä on keskeistä toivon ja armon sanoma, jota tarvitaan tänä päivänä enemmän kuin pitkään aikaan, sanoo katunäytelmän ohjaaja Petri Liski. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen