Korona kuritti senioritaloja – kun epidemia hiipuu, pidetään kevätjuhlat
Wanhassa Herran asukkaat Kukka-Maaria Kurki ja Marja Vilkama sekä Lahden vanhusten asuntosäätiön asukasohjaaja Mari Kokko pohdiskelivat yhteisöllisyyden tuottamaa henkistä hyvinvointia. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Korona on koetellut kaikkia, myös Lahden vanhusten asuntosäätiön asukkaita. Kerhohuoneet ovat olleet kävijämäärältään vähäisemmällä käytöllä, samoin kuntosali ja uima-allas. Aulatiloihin ei ole kokoontunut juttuporukoita. Senioritaloissa odotetaankin kevättä, jolloin kokoontumiset suuremmalla porukalla ovat jälleen mahdollisia.
– Korona on jumittanut monet koteihinsa. Nyt on haasteena saada heidät muiden ihmisten pariin, sanoo Lahden vanhusten asuntosäätiön asukasohjaaja Mari Kokko.
Kokon tehtäviin kuuluu yhteisöllisyyden edistäminen kannustamalla asukkaita keskinäiseen vuorovaikutukseen. Sosiaalinen kanssakäyminen vaikuttaa positiivisesti muistiin, ja yhteys toisiin lisää henkistä hyvinvointia, hän toteaa.
Yhteisöllisyyden tuottamaa henkistä hyvinvointia ovat Kokon kanssa pohdiskelemassa Vanhusten asuntosäätiön Wanha Herra -palvelukeskuksessa asuvat Kukka-Maaria Kurki ja Marja Vilkama.
– Keväällä järjestetään juhla, jossa lausutaan runoja ja kuullaan musiikkia, innostuu Marja Vilkama.
– Ja säätiö tarjoaa kahvit, lupaa Mari Kokko.
Asukasohjaaja tukee asukkaiden ryhmätoimintaa, ja säätiö tarjoaa tiloja esimerkiksi kerhoille, musiikkitapahtumille ja kuntoilulle. Säätiöllä on ryhmätoiminnan yhteistyökumppaneina järjestöjä, kunta, seurakunta ja vapaaehtoisia.
Nyt on toiveissa, että jälleen päästään pelikerhossa bingoilemaan ja seulomaan Trivial Pursuitissa todelliset tietäjät. Ompeluseurassa puikot alkavat kilistä, ja tuolijumpassa pidetään kuntoa yllä. Lenkkisaunassa lentävät juttu ja hiki. Helmikuussa kevätkautta jo aloiteltiin laulamalla suomalaisia kansanlauluja Lahden Lähimmäispalvelun tilaisuudessa.
Marja Vilkama on asunut puolisonsa kanssa senioritalossa kaksi vuotta – siis koko korona-ajan. Sosiaalinen ja toimelias Vilkama odottaa myös kevättä, jolloin pääsee tapaamaan muita, osallistumaan tapahtumiin ja järjestämään itsekin toimintaa toisille senioreille.
Marja Vilkama on vuosia pitänyt Tarinapiiriä seniori- ja palvelutaloissa. Maaliskuussa Vilkaman Tarinapiiri alkaa pyöriä Wanhassa Herrassa. Piirin tavoitteena on vahvistaa mielen hyvinvointia. Piirissä vaihdetaan kuulumiset ja keskustellaan päivän aiheesta, jotka usein ovat muisteloita lapsuudesta, koulunkäynnistä tai työelämästä. Muistot ovat elettyä elämää, ja monet haluavat jakaa niitä.
Senioritalojen asukkaat eivät ole yhtenäinen ryhmä. Ikähaitarikin vaihtelee 55 vuodesta satavuotiaisiin. Osalle asukkaista kerhoihin ja muuhun toimintaan osallistuminen on hyvin tärkeää, toiset eivät sellaista kaipaa.
Kukka-Maaria Kurki tunnustautuu ihmiseksi, jota ryhmätoiminta ei niinkään kiinnosta.
– Minulla on omat vahvat harrastukset kuten maalaus ja kirjoittaminen. Niiden parissa kuluu aikani. Näyttelyitäkin on ollut lukuisia ja useita omakustannekirjojakin on syntynyt.
Vaikka Kurki ei ole aktiivinen osallistuja, hän on rakentanut yhteisöllisyyttä omalla tavallaan ja kulkenut senioritalossa silmä ja korva tarkkana.
– Pahimmillaan yksinäisyys voi johtaa masennukseen. Kun huomaan jonkun yksinäisen, menen hänen luokseen kysymään, voinko auttaa. Lähimmäisenrakkaus on sitä, ettei kuljeta läpät silmillä, vaan huomataan apua tarvitsevat naapurit. Minulla on jo kotoa saadut auttamisgeenit. Ja aina toisia auttaessani olen ollut se osapuoli, joka saa enemmän. Mummojen kanssa on käyty läpi monet elämän kohtalot aina riiuureissuista lähtien.
Lähes yhdeksänkymmenen ikäinen Kurki on asunut senioritalossa yksitoista vuotta.
– Kaikki nämä vuodet olen ollut kerrallaan kahden yksinäisen vanhuksen tukena. Olen pitänyt heihin liki päivittäin yhteyttä ja tarpeen mukaan vienyt apteekkiin ja muille asioille, samoin talon omaan jumppaan. Teen auttamistyötä koko sydämestäni niin kauan kuin minulla on voimia.
Lue lisää aiheesta
Lahtelaiselle papille Anna-Mari Kopolle metsäsuhde on hyvin läheinen. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Valtakunnallinen Ekopaasto-kampanjaa tarjoilee lahtelaisia vinkkejä metsästä saatavaan hyvinvointiin
Diakoniapappi Virpi Vikman viihtyy hiihtoladulla edelleen. "Pyrin hiihtämään kolmesta neljään kertaan viikossa. En ota kilometreistä stressiä", Vikman sanoo.
Heikki Miettinen
Taakse jäi nuori Virpi Kuitunen – Tuleva diakoniapastori yllätti ja menestyi SM-hiihdoissa
Arto O. Salonen toteaa, että kilpailukeskeinen yhteiskunta tuottaa riittämättömyyden ja mitättömyyden tunteita, jotka heijastuvat myös lapsiin ja nuoriin. Kuva: Heidi Piiroinen / HS / Lehtikuva
Heidi Piiroinen / HS / Lehtikuva
Ilmastotyöstä voi tulla menestystarina hyvinvoinnin näkökulmasta – Lahtelaistaustainen tutkija Arto O. Salonen: "Kestävyyssiirtymän ei tarvitse tuntua luopumiselta"
Ohjaaja Johanna Rantanen kuvattiin Mukkulan kirkossa, jossa hän teki Kirkonseudun lukijoille videonäytteen Hiljaisuuden joogasta. Video on katsottavissa tämän jutun lopussa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen