The Rasmuksen euroviisuhitissä kaikuvat Raamatun vanhat kertomukset
Kun The Rasmus 12. toukokuuta jyräyttää Eurovision laulukilpailuiden toisen semifinaalin käyntiin Jezebel-kappaleellaan, miljoonayleisö eri puolilta maailmaa saa kuultavakseen kertomuksen Vanhan testamentin vahvasta naisesta.
Valistunut arvaukseni on, että laulukilpailun voittaa Ukraina, mutta maailmalla tunnettu The Rasmus saa myös innostuneen vastaanoton.
Kristilliset viittaukset ovat popmusiikissa suosittuja ja elävät jonkinlaista renessanssia. Suomalainen yleisö tuntee hyvin Erika Vikmanin Syntisten pöydän, josta Tampereen seurakunnissa keksittiin vuonna 2021 tehdä viraaliksi muodostunut ehtoollisaiheinen musiikkivideo.
Antti Tuisku meni vielä pidemmälle ja julkaisi vuonna 2020 läpeensä hengelliseksi kuvaillun Valittu kansa -albumin.
Jo parikymmentä vuotta vanhassa Apulannan Jumalassa etsitään taivasta ja kaikkivaltiasta, joka vapauttaisi paikallaan polkevan lauman. Monimerkitykselliset sanat ovat poikineet paljon arvailuja, mutta Toni Wirtanen on toppuutellut liian yksiselittäisiä tulkintoja. "Ristiriitainen viesti on taiteilijan salvaatio", hän veistelee.
Esimerkkejä on helppo keksiä lisää. Monessa hitissä kristillinen sanasto kietoutuu yleisemmällä tasolla pahan ja hyvän väliseen taisteluun.
Jezebelissä, tai Isebelissä, on kyse Israelin kuningattaresta, jonka vaiheista kerrotaan Ensimmäisessä ja Toisessa kuninkaiden kirjassa. Isebel oli alkujaan foinikialainen prinsessa, joka nai kuningas Ahabin.
Isebeliä pidettiin vaikutusvaltaisena naisena, joka sai kuitenkin huonon maineen. Häntä syytettiin muun muassa tyranniudesta, Baalin palvonnasta ja Ahabin kääntämisestä pois oikeasta Jumalasta.
Desmond Childin ja Lauri Ylösen sanoituksissa Isebeliä kuvataan hänen pauloihinsa joutuneen miehen, "metsästäjän" ja "saaliin" silmin. Jeesuskin mainitaan, sillä mies huomaa heräävänsä sidottuna ja mustelmia kehossaan – "kuin Jeesus ristillä".
Kuulijan pääteltäväksi jää, kuinka kristillinen tämä konteksti on. Ehkä kyseessä on pikemminkin flirttailua raamatullisella sanastolla.
Jos mennään afroamerikkalaisen gospelin juurille asti, tiedetään, että puuvillapeltojen orjat ovat laulaneet spirituaaleja paremmasta huomisesta.
Tämä linkki on säilynyt näihin päiviin asti. Pandemian, sotien ja monien arkisten huolien turruttamilla ihmisillä on tarvetta toivon näköaloille, joita kristilliset laulut usein hienosti sanoittavat. Ajatellaanpa vaikka Kari Tapion tulkitsemaa klassikkoa Olen kuullut on kaupunki tuolla – sitä on vaikeaa kuunnella kuivin silmin.
Minkälaisia lauluja lauletaan euroviisujen jälkeen? Entä jääkiekon MM-kisojen? Toukokuun jälkeen ollaan viisaampia.