Somempi seurakunta – kirkon pitää näkyä siellä, missä ihmiset muutenkin viettävät aikaansa
Lahden seurakunnissa on tehty alkuvuoden aikana töitä sosiaalisessa mediassa tapahtuvan viestinnän kehittämiseksi. Olemme pohtineet, missä kanavissa olisi syytä näkyä – mikä kaipaisi nykyistä enemmän huomiota, ja toisaalta missä nykyinen hyötysuhde jää heikoksi.
Yksi pandemian tärkeimmistä opetuksista kirkolle oli se, että seurakuntien tulee vahvistaa tuntuvasti läsnäoloaan digitaalisessa mediassa. Otettiin merkittäviä edistysaskelia, kun jumalanpalveluksien ja muun toiminnan striimaaminen vakiintui osaksi seurakuntien toimintaa.
Se on kuitenkin vasta lähtökohta erilaisille mahdollisuuksille, joita digitaalinen media tarjoaa.
Painettu ja digitaalinen media ovat ikään kuin kolikon kääntöpuolet. Keski-ikäiset ja ikäihmiset viihtyvät yhä painettujen sisältöjen parissa. Kuitenkin samalla nuoret aikuiset, saati nuoret, lukevat lehtiä entistä vähemmän.
Median ja somen kulutus keskittyy mobiililaitteille, joilla hoituvat yhteydenpito kavereihin, pelaaminen, videoiden katselu, musiikin kuuntelu ja uutisten seuranta. Kuten melkein kaikki muukin. Jokaisesta pitäjästä löytyy myös digitaalinen puskaradio, jonka kautta kiinnostavat aiheet leviävät kulovalkean tavoin.
Olemme huomanneet, että niin laajalle levinnyt kuin Facebook onkin, sen suosio lienee jo ohittanut lakipisteensä. Tämän rinnalla huomattavimmat kanavat ovat videoihin keskittyvä YouTube sekä Instagram, joka on kehittynyt kuvapalvelusta monimuotoiseen ja mainostajia houkuttelevaan suuntaan.
Näiden lisäksi kiinalaisomisteinen Tiktok on jo useita vuosia kasvanut kohisten. Vaikka tietoturvaan liittyvät huolet ovat nousseet keskusteluun, kanava noussee silti joidenkin vuosien kuluessa nykyisten suurten rinnalle.
Mikä on kirkon tulokulma sosiaalisissa kanavissa? Mielestäni näkyminen siellä, missä ihmiset muutenkin viettävät aikaansa, on seurakunnille välttämätöntä.
Nuorille voidaan kertoa kohdennetusti heille räätälöidystä toiminnasta, kuten Walk in -lyhytterapiasta tai moottoripajatoiminnasta. Tapahtumien sekä leirien ja retkien mainonnassa some on jo moneen kertaan osoittanut toimivuutensa. Suunnitteilla on hartauskirjoitusten tuominen osaksi viikkosisältöjä.
Kun kirkon kynnys tehdään matalaksi arkisissa kysymyksissä, ohjautuminen myös jumalanpalveluselämään voi sen jälkeen sujua luontevammin. Verkon tilastot antavat osviittaa, että näin on jo käynyt. Kirkossa kävijöiden ja verkkolähetyksien yhteenlaskettu osallistujamäärä on asettunut pandemiaa edeltävää aikaa korkeammalle tasolle.