Sivulataukset kasvoivat 35 prosenttia – Kirkonseutua kehitetään verkossa reaktiivisempaan suuntaan
Vaikkei ehkä uskoisi, pian päättyvänä vuonna 2020 on tapahtunut muutakin kuin koronapandemian ennen näkemätön leviäminen ympäri maailmaa.
Täältä seurakuntien viestintätoimistosta tulee mieleen ainakin Kirkonseutu-julkaisun uudistaminen. Ensimmäiset uudet lehdet rullasivat Lehtiseppien Lahden painosta 15. tammikuuta ja jaettiin kotitalouksiin kolme päivää myöhemmin.
Verkkosivujen uudistaminen tapahtui kaksi kuukautta myöhemmin. Valmista tuli pari päivää sen jälkeen, kun WHO oli julistanut pandemian alkaneeksi. Toimituksessa pohdittiin, pitäisikö sivuston julkaisemista lykätä tuonnemmaksi, mutta ajatuksesta luovuttiin.
Kustannusalalla usein huomattu totuus on se, että tarjonta luo kysyntää. Tämä pätee varsinkin verkkomedioihin. Kun sisältöjä uudistetaan kohderyhmille sopivaan suuntaan, kehitys pääsääntöisesti näkyy vauhdikkaana kuluttamisen kasvuna. Kirkonseutu.fissäkin sivulataukset ovat kasvaneet tänä vuonna 35 prosenttia.
Kehittäminen jatkuu ensi vuonna. Tarkoitus on tehdä verkkosisällöstä entistä reaktiivisempaa. Kun painettu lehti ilmestyy yleensä kolmen viikon välein, löytyy verkosta myös tällä välin tuoretta luettavaa. Olemme tuomassa verkkoon uutena elementtinä podcasteja, eli seurakuntaelämässä vaikuttavien päijäthämäläisten henkilöiden haastatteluita. Ne toteutuvat Radio Dein kanssa solmitun uuden yhteistyösopimuksen puitteissa.
Lahdessa on alkamassa historiallinen vuosi Euroopan ympäristöpääkaupunkina, ja aiomme painottaa myös vihreän kirkon teemoja.
Kirkonseudun tehtävä on tukea seurakuntia niiden perustehtävän toteuttamisessa. Tätä linjaa ei ole tarpeen muuttaa. Kun menoilmoittelu on jo suurelta osin siirtynyt verkkoon, pyrkimyksenä on journalistisin keinoin auttaa ymmärtämään kristinuskon ja kirkon piiriin kuuluvia ilmiöitä.
Painetun lehden uudistamisessa haluttiin nostaa esiin erilaisia seurakuntalaisten ääniä. Lisäsimme kolumnipaikkoja ja pikkupalstoja sekä nostimme kunkin numeron kanteen uuden kasvon. Uutta konseptia aloittaessa puntaroitiin, löytyykö joka numeroon mielenkiintoisia henkilöitä. Verkon tilastot osoittavat, että huoli on ollut turha: pitkät henkilöhaastattelut ovat olleet Kirkonseudun luetuinta sisältöä.
Ihmiset antavat kristillisyydelle kasvot ja sanoittavat katsomuksellisia asioita, joita yksi jos toinen meistä pohtii. Parhaimmillaan henkilöiden kautta piirtyy myös muheva kuva päijäthämäläisestä seurakuntaelämästä.
Kiitos kaikesta lukijapalautteesta, se on ollut arvokasta. Jäsenten näköistä lehteä voi tehdä vain yhteistyössä jäsenten kanssa.