Sana sinulle: Paasto ja anteeksiantamus
Kirkkovuodessa siirrytään paastonaikaan. Tällöin seurakunnassa törmää keskusteluihin, joissa mietitään oikeaa paastoa. Usein esiin nousevat kohdat Jesajan kirjasta sekä Matteuksen evankeliumista. Jesajassa paasto liittyy oikeudenmukaisuuden toteuttamiseen: syyttömien ja sorrettujen vapauttamiseen sekä puutetta kärsivien ruokkimiseen ja pukemiseen.
Matteuksen evankeliumissa Jeesus varoittaa paaston käyttämistä keinona osoittaa oman uskonnollisuutensa erinomaisuutta. Molemmat kohdat opettavatkin meitä oikeasta paastosta.
On kuitenkin huomionarvoista, että Raamatussa paastosta opetetaan laajemmin. Jeesuksen esimerkki näyttää, että paasto on myös fyysistä. Hän pidättäytyi ruuasta 40 päivän ajan ollessaan erämaassa. Samanaikaisesti Jeesus kävi hengellistä taistelua Paholaista vastaan.
Vanhassa testamentissa on runsaasti esimerkkejä, joissa ruuasta pidättäytyminen, rukous, katumus ja Jumalan edessä nöyrtyminen olivat myös oikeanlaista paastoamista. Paastoa ei siis voi typistää yksittäisiin teemoihin, vaan se on osa kokonaisvaltaista Jumalan kristityille antamaa kutsua.
Raamattu opettaa myös paaston ja rukouksen yhteydestä. Matteuksen 6. luvussa Jeesuskin opettaa ensin rukouksesta ja sen jälkeen paastoamisesta. Rukousopetus päättyy muistutukseen syntien anteeksiantamisen tärkeydestä, jota seuraa muistutus oikeasta paastosta.
Olen pohtinut näiden yhteyttä ja alkanut ajatella, että yksi oikea paaston muoto on anteeksiantaminen niille, jotka ovat rikkoneet minua vastaan. Voin antaa anteeksi, vaikka väärintekijä ei edes katuisi pahaa tekoaan. Tämä ei tarkoita sitä, että toisen tekemä vääryys olisi hyväksyttävää. Jos ihminen toistuvasti rikkoo minua vastaan, minulla on myös lupa suojella itseäni.
Joissain tapauksissa on syytäkin pitää etäisyyttä tällaiseen henkilöön. Rikoksentekijää ei myöskään tarvitse suojella näennäisen armollisuuden vuoksi. Mutta tällöinkin voin Jumalan edessä antaa ihmisille anteeksi. Todennäköisemmin kyseistä ihmistä kohtaan kokemani katkeruus alkaa ajan kuluessa helpottamaan, jos annan hänelle anteeksi. Näin vapautan sekä hänet että itseni mahdollisesta katkeruuden ikeestä.
Kirjoittaja on Joutjärven seurakuntapastori.