Rukousaiheita padletilla, pyhäkoulu Zoomissa – minkälainen messuyhteisö on sinun näköisesi?
Jumalanpalvelukset ovat taas pinnalla. Kivijalkakirkkoihin pääsee ja mahtuu melko vapaasti samalla, kun verkkolähetyksiä jatketaan kokoontuvan toiminnan kanssa rinta rinnan. Tilanne on mielenkiintoinen.
Perinteisille sunnuntaiaamun jumalanpalveluksille, niin kutsutuille "kymppimessuille", on näinä päivinä runsaasti vaihtoehtoja.
Kirkossa on puhuttu uusista jumalanpalvelusyhteisöistä paljon, koska on huomattu, että perinteinen ja runsaasti liturgiaa sisältävä messukaava ei puhuttele riittävästi nuorempia sukupolvia. Aiheen tiimoilta valmistui elokuussa väitöskirjakin.
Lahdessa varteenotettavia vaihtoehtoja tarjoavat esimerkiksi Tuomasmessut ja Kipinämessut. Molempia järjestetään sunnuntaisin ilta-aikaan.
Matalan kynnyksen messuna tunnettu Tuomasmessu on vakiintunut pitkän ajan kuluessa osaksi seurakuntien toimintaa. Lahden Ristinkirkossa vietetään 19. syyskuuta messun 30-vuotisjuhlaa.
Nimi juontuu Jeesuksen opetuslapsesta Tuomaksesta, joka muistetaan kyselevästä tyylistään. Tuomasmessu koostuu kolmesta osasta: rukousjaksosta, sanaosasta ja ehtoollisesta. Vapaaehtoisilla on merkittävä rooli messun toteuttamisessa, ja Tuomasmessuilla on usein jokin ajankohtainen teema.
Joka toinen viikko järjestettävän Kipinämessun kotipaikka on Joutjärven kirkko. Kipinämessua kuvaillaan rennon kodikkaaksi ehtoollisjumalanpalvelukseksi, joka on tekijöidensä, "työssä käyvien, opiskelevien, perheellisten, sinkkujen, nuorten ja vanhojen, sinun ja minun", näköinen. Kipinämessun järjestäjät tulevat Lahden eri paikallisseurakunnista.
Väitöskirjatutkija Pietari Hannikainen löytää uusille jumalanpalvelusyhteisöille yhteisiä nimittäjiä. Ne ovat usein katsomukseltaan avaria, niissä puhutaan tavallista kieltä, musiikki on nykyaikaista ja liturgia karsittu minimiin.
Uutta teknologiaa on otettu sujuvasti mukaan: rukousaiheita voidaan kirjata padletille, lasten pyhäkoulu saatetaan pitää Zoomissa ja niin edelleen. Siten messut tarjoavat nuorille aikuisille ja lapsiperheille kulttuurisesti helposti lähestyttävän vaihtoehdon.
Messuihin voi tulla vain viivähtämään tai seurata niitä kotisohvalta striimien välityksellä. Toisaalta tarjolla on myös järjestelytehtäviä. Suurimmat mahdollisuudet piilevät juuri osallistumisen kokemuksissa. Muun muassa Kohtaamispaikka-yhteisö on Lahdessa onnistunut vapaaehtoisia sitouttavan yhteisöllisyyden rakentajana.
Yhteisöllisyys on liimaa, jota tarvitaan koronan aiheuttaman yksinolon ja kotoilun jälkeen. Rohkaisenkin etsimään ja löytämään messuyhteisön, joka on sopivasti sinun näköisesi.
Lisätietoja Tuomasmessuista löydät täältä.
Kipinämessuun voit tutustua täällä.