JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mielipiteet

Reseptejä rauhat­to­miin aikoihin

Janne Raevuori

10.2.2025
Markus Luukkonen

27. tam­mi­kuu­ta vie­tet­tiin Ausch­wit­zin kes­ki­tys- ja tu­ho­a­mis­lei­rin va­paut­ta­mi­sen 80-vuo­tis­päi­vää. Sa­mal­la muis­tet­tiin ho­lo­kaus­tin uh­re­ja.

Ky­sees­sä on eräs hir­mui­sim­mis­ta si­vuis­ta ja ta­pah­tu­ma­ket­juis­ta Eu­roo­pan his­to­ri­as­sa. Osan­sa sii­tä on myös suo­ma­lai­sil­la, olim­me­han sak­sa­lais­ten ase­vel­jiä so­das­sa. Suo­ma­lais­ten osal­li­suut­ta on kä­si­tel­ty hil­jat­tain Klaus Hä­rön oh­jaa­mas­sa suu­re­lo­ku­vas­sa Ei kos­kaan yk­sin.

Sii­nä ku­va­taan juu­ta­lais­ten pa­ko­lais­ten elä­mää Hel­sin­gis­sä toi­sen maa­il­man­so­dan aat­to­na. Suo­men hal­li­tus tai­pui luo­vut­ta­maan heis­tä kah­dek­san nat­si-Sak­sal­le.

Mat­kus­tin syys­lo­mal­la Puo­las­sa ja vie­rai­lin myös Ausch­witz-Bir­ke­naus­sa. Gdans­kis­sa pää­sin tu­tus­tu­maan eri­no­mai­ses­ti ra­ken­net­tuun Toi­sen maa­il­man­so­dan mu­se­oon.

Pääl­le luin He­at­her Mor­ri­sin to­si­ta­pah­tu­miin pe­rus­tu­van ro­maa­nin Ausch­wit­zin ta­tuo­i­ja. Moni suo­ma­lai­nen on sen lu­ke­nut, ja tai­taa se kuu­lua myös ylä­kou­lu­jen lu­ku­dip­lo­miin.

Ei ih­me, et­tä täl­lais­ten ko­ke­muk­sien jäl­keen ih­mis­kun­nan syn­nit ja syyl­li­syy­den poh­din­ta jää­vät aja­tuk­siin pyö­ri­mään. Ne vai­va­si­vat myös Hä­rön ku­vaa­maa suo­men­juu­ta­lais­ta lii­ke­mies­tä Ab­ra­ham Stil­le­riä, vaik­ka hän te­ki­kin kaik­ken­sa aut­taak­seen maan­mie­hi­ään.

Uu­tis­ten seu­raa­mi­nen ei näi­nä päi­vi­nä tuo juu­ri hel­po­tus­ta. Näyt­tää sil­tä, et­tä Eu­roo­pas­sa­kin on siir­ryt­ty pit­käs­tä rau­ha­no­mai­ses­ta jak­sos­ta koh­ti le­vot­to­mam­pia ai­ko­ja.

Sen, mitä täl­lä het­kel­lä ta­pah­tuu, voi näh­dä ana­lo­gi­se­na myös niil­le ke­hi­tys­ku­luil­le, jot­ka joh­ti­vat ai­koi­naan toi­sen maa­il­man­so­dan puh­ke­a­mi­seen.

Au­to­ri­tää­ri­set joh­ta­jat vah­vis­ta­vat ase­mi­aan, kan­sain­vä­li­siä so­pi­muk­sia pol­je­taan, de­mok­raat­ti­sia jär­jes­tel­miä ja mo­nen­kes­ki­syyt­tä hal­vek­si­taan, vas­tak­kai­na­set­te­lui­ta kär­jis­te­tään, va­paa­ta tie­don­vä­li­tys­tä kah­li­taan, ih­mi­soi­keuk­sia lou­ka­taan ja ym­pä­ris­tös­tä­kin viis vei­sa­taan.

Jot­kin toi­mit­ta­jat ovat jo toh­ti­neet ky­syä his­to­ri­oit­si­joil­ta sekä päät­tä­vis­sä ase­mis­sa ole­vil­ta, voi­si­ko kol­mas maa­il­man­so­ta ol­la jo al­ka­nut. Tu­le­vai­suus sen näyt­tää.

Iso­ja aseel­li­sia konf­lik­te­ja on käyn­nis­sä esi­mer­kik­si Uk­rai­nas­sa, Lähi-idäs­sä, My­an­ma­ris­sa sekä eri puo­lil­la Af­rik­kaa. Rau­haa tar­vi­taan täl­lä het­kel­lä ki­pe­äm­min kuin ai­koi­hin.

Rau­ha on ih­mi­sar­voi­sen elä­män pe­ru­se­del­ly­tys. Yh­den ih­mi­sen tai pie­nen kan­sa­kun­nan mah­dol­li­suu­det ra­ken­taa maa­il­man­rau­haa ovat ra­jal­li­set. Sen si­jaan ih­mi­sen mah­dol­li­suu­det ra­ken­taa rau­haa ym­pä­ril­leen ovat suu­ret.

Raa­ma­tun ope­tuk­set ovat kes­tä­neet ai­kaa, ja eh­kä niis­tä löy­tyi­si hy­viä re­sep­te­jä myös tä­hän mels­kei­seen ai­kaan. Jee­suk­sen ope­tuk­sis­ta nou­see mie­leen en­sim­mäi­se­nä rak­kau­den kak­sois­käs­ky: ra­kas­ta Ju­ma­laa yli kai­ken ja lä­him­mäis­tä­si niin kuin it­se­ä­si.

Kun­ni­oi­tam­me­ko toi­si­am­me, pu­hum­me­ko hy­vää, edis­täm­me­kö rau­haa ja yh­den­ver­tai­suut­ta, an­nam­me­ko an­teek­si? Mah­dol­li­suuk­sia ja va­lin­nan paik­ko­ja on pal­jon.

Lue lisää aiheesta

Päivän psalmi

Luetuimmat

Digilehti

Epaper cover

Digilehti

Epaper cover