Päätoimittajalta: Tästä suosiosta J. K. Rowling, Dan Brown ja kumppanit voivat vain haaveilla
Olen ottanut tavaksi lukea tyttärelle iltaisin Pipliaa lapsille. Se sisältää 200 Raamatun kertomusta, jotka on kuvitettu ja muokattu eloisiksi, noin yhden aukeaman pituisiksi kappaleiksi.
Olemme päässeet Vanhan testamentin Joosefiin ja hänen vaiheisiinsa orjuudesta faaraon unienselittäjäksi ja Egyptin valtiaaksi. Kertomukset herättävät paljon kysymyksiä.
"Joosef ei ole enää elossa -- Jos Joosef eläisi, kuinka vanha hän olisi? -- Nämä ihmiset olisivat too-si vanhoja", sanoo tytär ja osoittaa Piplian kantta, jossa Adam ja Eva keikistelevät Eedenissä alasti ja hieman nolostellen.
Raamattu on kristittyjen ja Vanhan testamentin osalta myös juutalaisten pyhä kirja. Se on värikäs kokoelma tekstejä, jotka ovat kehittyneet itsenäisesti ja myöhemmin kanonisoitu yhteen.
Raamattu on levinnyt häkellyttävän laajalle ja sitä pidetään maailman eniten levinneimpänä kirjana. Eri lähteiden mukaan se on käännetty kokonaisuudessaan yli 700 eri kielelle. Tästä suosiosta J. K. Rowling, Dan Brown ja kumppanit saavat toistaiseksi vain haaveilla.
Raamattua tulkitaan monilla tavoilla. Itse asiassa jokainen lukija tekee tulkintoja, joko tietoisesti tai tietämättään. Esimerkiksi kulttuurinen tausta, uskonnollinen asennoituminen sekä oma persoonallisuus vaikuttavat siihen, minkälaisina Raamatun sisällöt piirtyvät ja kuinka ne avautuvat.
Tulkintojen paremmuudesta kiistellään välillä värikkäästikin – oikeassa olijoita riittää.
3. lokakuuta vietetään Mikkelinpäivää, joka on kirkollisessa perinteessä enkelien ja lasten juhlapyhä. Sen tiimoilta Kirkonseudun numerossa 11/2021 pohditaan lasten uskonnollista kasvatusta. Olemme avanneet lehteen hiljattain myös virikkeellisen Lastenkirkko-palstan.
Lapsenkokoisessa lähestymistavassa kunnioitetaan lapsen omaa ajattelua ja hänelle ajankohtaisia kysymyksiä. Lasta ei pidä läkähdyttää kaikilla kiemuroilla – pysähtyminen yhteen kertomukseen ja siitä poikiviin tuntemuksiin riittää.
Foorumeita piisaa nyt myös uteliaille aikuisille. Esimerkiksi Lahdessa on tänä syksynä tarjolla useita Raamattua käsitteleviä luentoja ja keskustelupiirejä. Löydät niistä tietoa Kirkonseutu-lehdestä sekä Lahden seurakuntien verkkosivuilta.
Jos etsit vielä laajempaa näkökulmaa, voit mennä 15.–17. lokakuuta Ristinkirkkoon kuuntelemaan luentosarjaa, jossa Raamattu käsitellään kannesta kanteen yhdessä viikonlopussa. Ehkä siellä selviäisi myös, kuinka vanha olisi Joosef, jos hän vielä eläisi.