Minun kirkkoni: ”Tee se itse”-jumala
Lahden seurakunnat
Muinoin kirkko vei kansaa kuin pässiä narussa. Kumpi lienee liean päässä nykyään. Pyhät strategit visioivat, millaista suffelia kansalle jaetaan, jotta he pysyvät jäseninä, vaan eipä ole helppoa. Nyky-sapiens kun on niin oppinut, että mihin se enää Jumalaa tarvitsee, tai ainakaan mitään liperikaulaista hermannia siitä Jumalasta kertomaan.
Raamatun mukaan Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, mutta nyt on toisin: ihmiset luovat jumalan omaksi kuvakseen. Miksi uskoa jumalaan, joka ei allekirjoita omia arvoja. Semmoisiakin kulttuureita maallisella pallolla on, joissa ihmiset valitsevat, minkä saviukkelin virittävät takan reunalle kotiaan suojelemaan. Silkkaa taikauskoa useimmista, mutta eroaako tämä läntinen ”tee se itse” -jumaluus siitä jotenkin?
Nykyihminen on yksilö, jolla on oikeus päättää, mikä on itselle oikein. Omalletunnolle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä, se kertoo kyllä, mikä on sopivaa ja mikä ei. Ennen omantunnon tehtävä oli kolkuttaa, kun toimi vastoin Raamatusta ilmenevää Jumalan tahtoa. Mutta siitä on kauan. Se oli silloin, kun poikkitieteelliset tutkimukset eivät olleet vielä osoittaneet, että ”Älä” itse asiassa tarkoittaakin ”Tee niin” ja ”Menkää ja tehkää”, että ”Älkää nyt herranen aika sentään menkö ja tehkö”.
Ihmisethän Raamatunkin ovat kirjoittaneet ja vielä kaiken maailman kalastajat ja tullimiehet, jotka luulevat voivansa neuvoa meitä Pisa-testin veteraaneja, vaikkeivät tienneet muita sivistyssanoja kuin spitaali ja publikaani. Silti, jos minun pitää valita oman omantunnon ja Paavalin omantunnon välillä, valitsen jälkimmäisen. Kun Paavali nääs ratsasti Jerusalemista Damaskokseen, Jeesuksen ilmestys sokaisi hänet, mutta jos minä laitan stetsonin päähän ja nelistän samaa baanaa suomenhevosella, niin eipä välähdä edes Syyrian pollarin nopeusvalvontakamera.
En halua moittia ketään. Onhan ymmärrettävää, että länkisäärisen ja koukkunokkaisen teltantekijän 2 000 vuotta vanha opetus ei oikein milleniaaliin uppoa. Somesta löytyy paljon luotettavampaa tietoa. Sitä paitsi, jos nyt twiittaa Paavalin opetuksia, niin lynkattavaksihan siinä joutuu. Tosin pölkylle se joutui Pauluskin. Keisari Neron ja Facebookin ero on häilyvä.
Olen kalkkis. Jos haluan tietää, millainen Jumala on, avaan Raamatun. Sen kalastajien kirjan, joka on myynyt enemmän kuin Christien ”Aggien” ja Shakespearen ”Billyn” kaikki kirjat yhteensä. Tulevaisuuden bestseller on kuitenkin tyhjä kirja ja lyijäri. Siihen voi kirjoittaa oman biblian sellaisesta ”tee se itse”-jumalasta, johon itse haluaa uskoa.
Kirjoittaja on kirkkovaltuutettu Nastolasta.