Minun kirkkoni: Taustahälinä ei haittaa, kun saa olla kuin kotonaan
Ikävöitkö koskaan kotiin. Kotiin, missä rakas ihminen on ottamassa sinut lämpimästi vastaan halaten ja sanoen sinulle jotakin mieltä ilahduttavaa ja sydämellistä. Kotiin, missä voit jättää kaikki roolit eteiseen ja olla vain oma itsesi ja kohdata toiset samanarvoisina ilman turhia titteleitä tai rooleja.
Ikävöitkö kotia, missä on tarjolla ravitsevaa ruokaa ja huolella pureskeltuja ajatuksia, joista kuuluu ajatusten jakajan elämän kipeys ja kokemus. Kaipaatko kotiin, mihin voit tulla, vaikka sydän verta itkien ja kaiken menettäneenä ja silti sinua katsotaan rakastaen ja ylpeänä: tämä on minun rakas tyttäreni, tämä on minun rakas poikani.
Niin minäkin, kaipaan useasti tällaiseen kotiin.
Voisimmeko yhdessä olla rakentamassa laajemmin tällaista kotia, yhteisöä, mihin kelpaa juuri sellainen ihminen, joka ei oikein tiedä, mihin kuuluisi. Ihminen, joka kaipaa syvällistä yhteyttä toisten ihmisten kanssa ja joka ei oikein tiedä mitä ajattelisi Jumalasta, Jeesuksesta puhumattakaan, mutta olisi halukas miettimään sitä jonkun toisen kanssa.
Tapaan viikoittain kymmeniä nuoria perheitä. Erityisesti koronarajoitteiden aikana perhekerhojen merkitys on vahvistunut. Yhteisöllisyys ja arjen jakaminen on tullut tärkeämmäksi sitä mukaa kuin muut kontaktit ovat vähentyneet. Perhekerhoihin olisi tulijoita enemmän, kuin voimme rajoitteiden vuoksi ottaa.
Pohdimme kerran hartauden tarpeellisuutta kerhoissa. Hartautemme ovat lyhyitä hiljentymisiä Jumalan edessä musiikin kuuntelun, kerhorukouksen ja Raamatun kertomusten tai muun ajankohtaisen asian kautta. Sanoitamme usein aikuisille, ettei taustahälinä haittaa, pieni lapsi ei jaksa aina keskittyä intensiivisesti. Saa olla kuin kotonaan. Hartaudet on koettu tärkeiksi hetkiksi, sielulle tekee hyvää tulla ravituksi ja saada levähtää hetken Jumalan edessä.
Voisiko sunnuntain jumalanpalvelusten rinnalle tuoda arjesta tutut perhekerhot, mihin voisi kiireettömästi ja ilman paineita kokoontua koko perheen voimin niin, että ehkä työssäkäyvä puolisokin pääsisi liittymään yhteisöön, missä voisi levähtää hetken. Voisi tulla kotiin.
Kirjoittaja on perhetyötä tekevä lastenohjaaja Keski-Lahdesta seurakunnasta.