Minun kirkkoni: Kun harrastuksesta tulee työ, jäljelle jää vain työ
Jani Mahkonen
Monesti sellaisia ihmisiä kadehditaan, jotka ovat tehneet harrastuksestaan itselleen työn tai seuranneet kutsumustaan ja elävät siitä saatavilla tuloilla. Todellisuus ei tietenkään ole mustavalkoista tässäkään asiassa.
Kun työskentelee innoissaan, työn imu voi olla hyvä ja töitä jaksaa tehdä paljon. Jos kuitenkin työtä on ihan liikaa tai työn organisointi huonoa, ihminen joko nostaa kytkintä tai väsyy täysin. Jos on vastuuntuntoinen suorittajaluonne, voi uuvuttaa itsensä tai vähintään muuttua kyyniseksi. Jotenkin tulee mieleen näitä minunkin kirkkoni työntekijöitä ja auttajia. Ovat ehkä tehneet itselleen harrastuksesta työn – ja uupuvat?
Kun harrastuksesta tulee työ, kaikesta innosta ja kutsumuksesta huolimatta se on työtä. Arki on arkista työtä paavillekin Pietarinkirkossa. Ulkomaille lähtijöillä uutuudenviehätys karisee ja rutiinit on hoidettava myös palmun alla. Byrokratia voi olla paljon kovempaa ja vanhanaikaisempaa kuin Suomessa. Koe siinä sitten työn imua paperilomakkeita eestaas viedessä tai hikisessä metrossa tuntien työmatkoilla kiikkuessa.
Kun harrastuksesta tulee työ, jäljelle jää vain työ. Ihminen tarvitsee siis uuden harrastuksen. Vanhasta harrastuksesta luopuminen tekee surulliseksi: se ei ole enää harrastus, se on työtä.
Puhun tietysti myös omasta kokemuksesta: olen tehnyt kestävän kehityksen ja ilmastotyötä opiskeluajoista asti. Otsonikato, Rion kokous, kestävä kehitys ja IPCC:n ensimmäinen raportti leimasivat nuoruusaikaani. Vaikuttaminen oli minulle merkityksellinen harrastus. Lasten saamisen myötä halusin suunnata työuraani niin, että voisin päivätyökseni edistää kestävää kehitystä. Uravaihdos onnistuikin ja olen päässyt tekemään alueiden ja organisaatioiden ilmastotyötä, päässyt kansainvälisiin töihin ja moneen edelläkävijäprojektiin mukaan. Tekeminen on parasta lääkettä ilmastoahdistukseen.
Politiikkaankin läksin vaikuttamishalusta. Aluksi tein luottamustoimia ilman palkkiota, mutta lopulta tämä harrastus alkoi viedä niin paljon aikaa ja energiaa, että aloin nostaa palkkioita ja pyyhkäisin siinä mielessä harrastuksen pois. Se oli surullista – raadollistakin. Onneksi aloin panostamaan toiseen harrastukseen – nyt yritän pitää sen vain harrastuksena.
Kaiken kukkuraksi ilmastokriisi ja luontokato ovat kaiken tekemiseni aikana vain pahentuneet, joten ilmastoahdistuksen taltuttamiseksi joudun etsimään uusia tekemisen keinoja. Ehkä lukijoilla on ehdottaa uusia ilmastotyön muotoja?
Kirjoittaja on Heinolan kirkkovaltuutettu, neljän lapsen äiti ja aluetieteilijä.