"Lapset kouluun, itse töihin, mummolle saa soittaa" – toivo syntyy tekemisestä
On kulunut päivälleen kaksi vuotta siitä, kun Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronapandemian alkaneeksi.
Alku oli yhtä myllerrystä. Valmiutta kohotettiin työpaikoilla, sairaanhoitopiireissä ja valtakunnallisesti. Kulkutauti laittoi hetkessä koko maailman polvilleen.
Nyt usean epidemia-aallon jälkeen maailmalla alkaa olla tuntuma, kuinka taudin kanssa tullaan toimeen. Rokotteita on, suojavarusteita on, ja hygieniaankin kiinnitetään entistä tarmokkaammin huomiota. Omaksuimme myös mattimeikäläisten käyttöön uuden sanan: turvavälit.
Vuodenvaihteen jälkeen olimme jo vetämässä syvään talviauringon kultaamaa happea ja rentoutumassa, kunnes uusi kriisi iski silmille.
Ne suomalaiset jotka ovat eläneet pitkään, ovat nähneet talvi- ja jatkosodan, jälleenrakennuksen, Paasikiven-Kekkosen linjan, 1970-luvun energiakriisin ja Suomen nopean vaurastumisen 2000-luvun taitteen molemmin puolin.
1970- tai 1980-luvulla syntynyt saattoi jo luulla, että maailma oli valmistumassa. Aikuistuessa ovet avautuivat, lennot halpenivat, tietoverkot nopeutuivat ja vapaa länsimainen elämäntyyli levittäytyi entistä laajemmalle. Se, että itänaapuri aloittaisi sodan tekaistuilla väitteillä ja tulittaisi siviilejä ja kaupunkikeskuksia vain tuhannen kilometrin päässä, tuntui täysin mahdottomalta ajatukselta.
Geopolitiikan mannerlaatat ovat kuitenkin liikahtaneet vaarallisella ja todennäköisesti pitkäkestoisella tavalla. Maailman pienien keskeneräisyyksien korjaaminen joutaa taas hyllylle – on keskityttävä turpoon ja selviytymiseen.
Jos sota meille jotain opettaa, niin ainakin yhteenkuuluvuutta sekä halua auttaa kärsiviä kanssaihmisiä. Solidaarisuus huokuu lännen avuliaisuudesta Ukrainaa kohtaan, mutta myös paikallisista yhteisöistä, joissa on herännyt voimakas halu auttaa ja toimittaa tukea sitä tarvitseville.
Kirkko on löytänyt nopeasti itselleen ominaisen roolin. Olemassa olevat avunannon rakenteet on rasvattu ja viritetty toimimaan. Kaupunkilaiset kokoontuvat taas kirkkoihin rukoilemaan tai osallistumaan hyväntekeväisyyttä edistäviin tapahtumiin. Seurakuntien vahvoista taseista on voitu tehdä suuriakin lahjoituksia.
Historiaa kirjoitetaan nyt uudelleen. Samalla vanhojen kirkkoisien viisaudet nousevat jälleen ajankohtaisiksi. Ora et labora – rukoile ja tee työtä, kehotti Benedictus Nursialainen 500-luvulla. Kovasti pidin myös puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) ohjeesta: lapset kouluun, itse töihin, mummolle saa soittaa.