Lahtelainen kohtaa oman seurakunnan useimmin hautausmailla ja lehden sivuilla
Seurakuntien työ on pitkälti kohtaamisia.
Kohtaamisia kerhoissa, nuortenilloissa, messuissa, häissä ja hautajaisissa. Kohtaamiset jättävät muistijälkiä ja synnyttävät meissä merkityksiä.
Merkitykset ovat yksilöllisiä. Yhdelle kynttilän sytyttäminen kirkossa voi olla tilaisuus pyhän kohtaamiseen. Yhtä lailla pyhä voi olla läsnä saunan lauteilla.
Olemme usean vuoden ajan pyytäneet päijäthämäläisiä kertomaan Pyhä paikka -palstalla, missä he kohtaavat pyhän. Vastaukset ovat vaihdelleet ehtoollisenvietosta laulamiseen, soittamiseen, tutun leirikeskuksen rantakallioon ja muihin kosketuksiin luonnon kanssa. Vastauksia on yhtä paljon kuin kokijoita.
Tutkimustoimisto Norstatin tekemän ja kesäkuun vaihteessa julkaistun seurakuntien tunnettuuskyselyn perusteella suomalaiset kohtaavat seurakuntia yleisimmin uutismedioissa ja hautausmailla. Se on tärkeä tieto meille seurakuntalehden tekijöille.
Vaikka sähköinen mediamaisema on kehittynyt 2000-luvulla kohinalla, se ei kuitenkaan merkitse sitä, etteikö perinteisiä painotuotteita yhä tarvittaisi.
Kirkonseutu on yhä ensisijainen tietolähde, kun haetaan tietoa seurakuntien toiminnasta. Vastauksissa kysymykseen, mistä etsit tai saat tietoa Lahden seurakunnista, lehti ylsi selvästi ykköseksi. Toisena mainittiin seurakuntien verkkosivut ja kolmantena muu paikallinen media.
Kaikkiaan 58 prosenttia lahtelaisesta aikuisväestöstä kertoi lukevansa Kirkonseutu-lehteä. Lukijoista 49 prosenttia ilmoitti lukevansa joka lehden ja 21 prosenttia joka toisen lehden. Luvut ovat korkeita ottaen huomioon, että mainoskiellot ovat ovilla pikkuhiljaa lisääntyneet.
Myös lukeminen verkossa on kasvanut: kirkonseutu.fi tavoittaa vuositasolla noin 40 000 eri käyttäjää. Kuitenkin vain 10 prosenttia seurasi verkkolehteä kuukausittain.
On vielä tekemistä, että printtilehtenä tunnettu tuote löydetään verkosta. Myös kustannusten hallinta ja palvelutason ylläpitäminen ovat huomion kohteina tilanteessa, jossa mediayhtiöiden paino- ja jakelutoimintoihin kohdistuu kova paine.
Toivon, että Kirkonseudun lukeminen olisi yksi seurakuntien merkityksellisistä kohtaamisista. Kiireetön lukukokemus, joka puheenaiheiden, henkilöjuttujen, kolumnien ja monipuolisten menovinkkien avulla avaa portin kirkon ja seurakuntien toimintaan.
Toivottavasti se olisi avuksi myös hengellisessä etsinnässä sekä madaltaisi kynnystä osallistua seurakuntien järjestämiin tapahtumiin. Kuinka me tässä onnistumme – siitä otamme mieluusti palautetta.
Ja on sitä tullutkin.