Kun vapautuu eräästä tietystä pelosta, voi huomata, että hyvä arki löytyykin läheltä
Joitakin vuosia sitten ilmoittauduin kansalaisopiston englannin kielen kurssille.
Kielen opiskelu ensimmäisen kerran sitten lukiovuosien oli yllättävän hauskaa. Kielioppisääntöjä ja sanastoja palauteltiin mieleen rennossa, mutta oppimiseen orientoituneessa aikuisporukassa.
Sitten opettaja vaihtui, ja mielenkiintoni lopahti.
Kuulostaako tutulta? Syksy on harrastuksien ja uusien lähtöjen aikaa. Moni on viettänyt kesän aikana pitkän loman, ja akuissa riittää taas virtaa uudelle.
Yksi etsii uusia harrastuksia, toinen muuten vain vaihtelua. Alkusyksyllä selaillaan teatterin ja keikkapaikkojen ohjelmistoja. Joku varaa jo matkan syyslomaviikolle.
Kysellään, mitä uutta ja avartavaa voisi seuraavaksi kokeilla. Ajatuksena ei ole niinkään pitkäjänteinen harrastaminen, vaan kertaluonteiset teot, olipa kyse sitten vaellusreissusta tai keskustan aamiaisbrunssista.
Kirkonseudun teemana on Hyvä arki & harrasteet. Niinpä lehti on täynnä erilaisia hyvinvointiin ja harrasteisiin liittyviä vinkkejä.
Pandemia synnytti kohtaamisvelkaa, ja yksinäisyys ja siihen liittyvät huolet nousivat monilla pintaan. Tässä hengessä Lahden seurakuntien toiminnan painopisteenä on tänä vuonna Yksinäisyydestä yhteyteen.
Sopivaa toimintaa voi löytää laajalla säteellä: kerhoja lapsille ja perheille, retki- ja leiripäiviä varhaisnuorille, nuorteniltoja hieman vanhemmille sekä viikkotoimintaa aikuisille ja ikäihmisille. Erikseen nostaisin esiin musiikkitoiminnan, joka kukoistaa Lahdessa varsinkin kuoroyhteisöissä, sekä messut, eli hengellisen elämän keskuksen.
Myös vapaaehtoistoimintaa etsivälle löytyy monenlaisia vaihtoehtoja – uutuutena mahdollisuus ryhtyä kummiksi sitä tarvitseville. Mikä parasta, seurakuntien aktiviteetit eivät juuri kurita kukkaroa, sillä ne ovat pääsääntöisesti ilmaisia.
Minulla olisi paljonkin ajatuksia siitä, mitä hyvään arkeen kuuluu ja mitä kaikkea pitäisi ehtiä tekemään. Ajattelun edessä on silti myös sudenkuoppia. Länsimaisia ihmisiä vaivaa usein FOMO (fear of missing out = pelko että jää jostakin paitsi).
Juoksemme elämysaddikteina riennosta toiseen huomaamatta, että hyvä arki rakentuu usein tuiki tavallisista tekijöistä. Peruspalikoita ovat riittävä uni, ravinto, liikunta ja sosiaaliset suhteet.
Kohtuudesta kirjoittaa myös kolumnistimme, emeritusprofessori Markku Ojanen. Tutut rutiinit ja askareet rauhoittavat ja antavat tilaa jouteliaalle mietiskelylle. Kun mielessä on riittävästi tilaa, syntyy myös uusia aihioita. Sekin on yksi hyvän arjen elementeistä.
Lue lisää aiheesta
Jani Mahkonen
”Terve sielu terveessä ruumiissa.” – Pitääkö sanonta paikkansa, hyvinvointivalmentaja Elsa Nurminen?
Elsa Nurminen miettii, että suomalainen sisu ei ole hyvinvoinnista huolehtimisessa aina pelkästään myönteinen asia. ”On huono juttu, jos elämä on esimerkiksi selviytymistä lomasta lomaan. Kunpa osaisimme hakea ja antaa apua ennaltaehkäisevästi.” Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Seurakunnan lastenohjaaja Elsa Nurminen vaikuttaa myös hyvinvointivalmentajana – "Hyvinvointi kannattaa juurruttaa osaksi omaa arkea"
Kari Karjalainen (3. vas.) vetää kahta Lahden seurakuntien puhallinorkesteria. ”Harrastajille sovitukset on tehtävä helpommiksi soittaa, mutta kun niin tehdään, orkesteri soi komeasti”, Karjalainen sanoo. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Lahden seurakunnissa toimii useita musiikki- ja lauluryhmiä – kolme vetäjää kertoo, mistä heidän ryhmässään on kyse
Milja Kähkönen sai digineuvontaa Ruutuystävien projektipäällikkö Elina Waajakoskelta Marian Kammarissa elokuussa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Piipahdus Marian Kammarissa tekee mummosta digitaiturin – "Edes omaiset eivät usko"
Eeva Salonen sanoo, ettei tunnilla voi tanssia väärin. ”Gospelliikunnan kautta olen oppinut hyväksymään kehoni ja päässyt nauttimaan liikkeen tuomasta mielen vapautumisesta.” Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen