Lahden seurakunnissa toimii useita musiikki- ja lauluryhmiä – kolme vetäjää kertoo, mistä heidän ryhmässään on kyse
Kari Karjalainen johtaa harrastajia vuosikymmenten tauon jälkeen. Puhallinorkesteri Royal Winds on Lahden seurakunnan helmi. Tuomasmessuihin etsitään musikantteja. Nastolassa aloittaa alakouluikäisten kuoro.
Lahden seurakunnan puhallinorkesteri Royal Winds sai viime syyskuussa uutta tuulta purjeisiinsa, kun orkesterin kapellimestarina aloitti trumpetisti ja säveltäjä Kari Karjalainen. Karjalainen muistetaan ennen muuta Lahden konservatorion pitkäaikaisena trumpetinsoiton lehtorina.
– Olen ollut viisi vuotta eläkkeellä, mutta pari opiskelijaa minulla on edelleen. Ajattelin viettää rauhallisia eläkepäiviä, mutta tässä sitä ollaan. Harrastajien kanssa olen työskennellyt ennen Royal Windsiä viimeksi 1980-luvulla, hän sanoo.
Harrastajilta ei voi vaatia samaa kuin ammattilaisilta, mutta vaatimaan tottunut Karjalainen on asian kanssa sinut.
– Minulla on luonnevika. En voi sietää epäpuhdasta soittoa. Harrastajat tarvitsevat enemmän neuvoja, ja sovitukset on tehtävä helpommiksi soittaa, mutta kun niin tehdään, orkesteri soi komeasti.
Tulosta on jo tullut. Toukokuussa Royal Winds osallistui puhallinorkesterien suomenmestaruuskilpailuihin Tampereella ja sai yhdistetyn tunnustus- ja kannustuspalkinnon laadukkaasta intonaatiotyöstä sekä pienryhmälle räätälöidyistä sovituksista, jotka tuovat soittajiston parhaat puolet esille.
– Hyvin meni. Saimme palkinnon ja myönteistä julkisuutta.
Karjalainen sanoo, että orkesterilla pitää olla tavoite. Se tuo mielekkyyttä tekemiseen. Tavoite voi olla vaikka orkesterikilpailu, konsertti tai äänite.
– Keväällä teimme äänitteen omaan käyttöömme. Huipputuottaja Janne Siniketo äänitti. Äänite on tarkoitus laittaa syksyllä verkkoon ihmisten kuultavaksi. Tuollainen kannustaa ihmisiä harjoittelemaan.
Royal Windsin rinnalle Karjalainen on perustanut pienemmän kokoonpanon Royal Brass.
– Kamarimusiikkiyhtyeen ohjelmisto ulottuu 1500-luvun renessanssimusiikista uusiin sävellyksiin.
Orkesterit treenaavat Kirkkokatu 5:n seurakuntasalissa. Winds harjoittelee maanantaisin ja Brass perjantaisin. Molempiin mahtuu uusia soittajia.
– Puupuhaltajia suorastaan kaivataan. Puupuhaltimet ovat niin pieniäänisiä, että niitä soittavia saisi olla enemmän. Koesoittoja meillä ei ole. Kaikki harrastajat ovat tervetulleita. Kenenkään vakaumusta en ole kysynyt, eikä sellainen minulle kuulukaan.
Puhallinorkesterin harjoittelu on päämäärätietoista. Vaikka suurin osa soittajista on harrastelijoita, asiat tehdään mahdollisimman ammattimaisesti.
– Kun harjoitellaan, kaikki keskittyvät soittamiseen. On meillä ammattilaisiakin. He hoitavat yleensä soolo-osuudet. Itsekin soitan mukana, varsinkin vaskiyhtyeessä, Karjalainen kertoo.
Soittajista suurin osa on Karjalaisen mukaan yli viisikymppisiä.
– Vanhaa parrua täysi on bändi, mutta on siellä naisiakin. On arkkitehtia, lääkäriä, monenlaista ammattilaista.
Ikä on kapellimestarille vain numero.
– Ihminen ei ole koskaan liian vanha oppimaan, jos halua on, vaikka oppiminen voikin olla hitaamman puoleista, hän sanoo.
Kari Karjalaisen kesä on mennyt joulukonsertin nuotteja kirjoittaessa.
– Nuotteja on miljoona, kun jokaiselle soittajalle tehdään oma nuotti, hän naurahtaa.
Royal Winds tekee joulukonsertin Tampereen seurakuntien puhallinorkesterin kanssa.
– Ensin esiinnymme Lahdessa ja sitten Tampereen seudulla. Soitamme Bachia Ristinkirkossa 3. joulukuuta.
Puhallinorkesterin kauden päätapahtuma on kevätkonsertti.
– Tulossa on hyvin kunnianhimoinen konsertti: Beethovenia ja Sibeliukselta Karelia-sarjaa sekä Finlandia.
Royal Windsin ohjelmisto koostuu Karjalaisen mukaan tyypillisesti vanhojen mestareiden, kuten Bachin, Beethovenin ja Sibeliuksen, sävellyksistä laadukasta kevyttä musiikkia unohtamatta. Karjalainen myös säveltää orkestereille.
– Joulukonsertissa kuullaan kaksi omaa sävellystäni. Uutta musiikkia on tulossa myös kevään konserttiin.
Joulu- ja kevätkonsertti kuuluvat puhallinorkesterin vuosikiertoon. Muuten kokoonpanot esiintyvät sopivan tilaisuuden tullen. Royal Brass esiintyi viimeksi Urkuviikon avajaisissa elokuun alkupuolella.
Seurakunnissa voi harrastaa musiikkia ja toteuttaa itseään muusikkona paineettomassa ja palvelevassa hengessä. Tällaisesta on hyvä esimerkki Lahdessa aloittava Tuomasmusiikkiryhmä. Ryhmään etsitään laulajia ja soittajia.
– Tuomaskuoron toiminta on loppunut. Nyt yritetään rakentaa kokonaista musiikkiryhmää, soittajia ja laulajia, jotka haluavat palvella Tuomasmessuissa ja kehittää yhteisön toimintaa, kertoo ryhmää ohjaava Meri Kalanti.
Kalanti on laulanut ja soittanut pianoa Tuomasmessuissa. Seuranaan hänellä on ollut rumpali, basisti, kitaristi, viulisti ja laulajia.
Kalanti sanoo kelpuuttavansa mukaan kaikki soittimet paitsi kukkopillin.
– Pidetään tulokynnys matalana. Perustaito instrumenttiin riittää. Yhdessä opetellaan lisää ja kehitytään. Laulajilla olisi hyvä olla jonkinlainen stemmalaulutaito. Ikärajaa meillä ei ole, hän sanoo.
Sitoutumisella ei tarkoiteta sitä, että joka ikiseen harjoitukseen pitäisi osallistua.
– Homma ei kaadu siihen, jos joku harjoitus jää väliin. Toivon kuitenkin, että ryhmään sitoudutaan. Elokuusta lähtien kerran viikossa Ristinkirkossa harjoitellaan. Jos keskiviikkoilloissa on tilaa, ja tällainen juttu kiinnostaa, niin yhteys minuun ja mukaan vaan.
Syksyn ensimmäinen Tuomasmessu pidetään syyskuussa.
– Tuomasmessuja kehitetään, ja musiikkiryhmäkin on osa sitä. Ajatus on, että ryhmästä tulee kiinteä osa messua ja sen suunnittelu- ja rakennusporukkaa. Jos ihmisillä löytyy innostusta ja kiinnostusta, voidaan esiintyä jossain muuallakin, mutta lähtökohtaisesti meidän fokus on Tuomasmessuissa, Kalanti sanoo.
Juniorityötäkin seurakunnissa musiikin saralla tehdään. Nastolassa seurakunnan 4–8-vuotiaiden Muskarikuoro saa rinnalleen yhdeksän vuotta täyttäneiden kuoron.
– Ajatus on, että lapset pääsevät tuottamaan ääntä mahdollisimman nuorina. Molemmissa kuoroissa tärkeää on elämyksellisyys ja musiikin kokonaisvaltainen kokeminen. Leikitään, lauletaan, soitetaan ja tanssitaan. Laulaminen opitaan siinä ohessa. Paikallaan olemista harjoitellaan, mutta ei olla koko tuntia paikallaan nuotit käsissä, sanoo kuoroja ohjaava Nastolan seurakunnan kanttori Anne Käki-Kuorikoski.
Kumpainenkin kuoro esiintyy seurakunnan tilaisuuksissa, kuten perhekirkoissa.
– Lapset pitävät esiintymisistä, vaikka osa niitä vähän jännittääkin. Kuorossa on mukava esiintyä, kun ei tarvitse olla yksin. Koskaan esitys ei mene huonosti tai väärin. Kuulijat ovat aina ihastuneita lasten esiintymisestä, Käki-Kuorikoski sanoo.
Kanttori pitää tärkeänä, että lapset näkyvät ja kuuluvat seurakunnassa ja saavat myönteisiä kokemuksia kirkon ja seurakunnan toiminnasta.
Nastolan lapsikuorojen syyskausi käynnistyy keskiviikkona 31. elokuuta. Molempiin ryhmiin otetaan uusia kuorolaisia.
– Jos oikein paljon tulee, porukka pitää jakaa useampaan ryhmään, mutta niin tuskin käy, ettei ryhmiin mahtuisi.
Ennakkoilmoittautumista ei vaadita eikä karsintaa kuoroihin ole.
– Harrastaminen on ilmaista. Siinäkään ei eriarvoisteta ketään, Käki-Kuorikoski sanoo.
Juttua korjattu 6.9. klo 11.25: Poistettu tietolaatikosta maininta, että Lauluryhmä Säkeniä kokoontuisi Launeen kirkon alakerrassa keskiviikkoisin kello 17.30 kanttori Sonja Tissarin johtamana. Kyseistä lauluryhmää ei enää ole.
Seurakuntien kuorot Lahdessa
Launeen kirkkokuoro harjoittelee torstaisin kello 18.30 Launeen kirkon kirkkosalissa. Kuoroa johtaa Johanna Suomala.
Salpausselän kirkon kuoron harjoitukset käynnistyvät torstaina 19.10. Lisätietoa antaa kanttori Johanna Torikka.
Joutjärven seurakunnan ylistyslaulajat harjoittelee Joutjärven kirkolla torstaisin 17.30. Kuoroa johtaa kanttori Lauri Töldsepp.
Ristinkirkon kuoro harjoittelee torstaisin klo 16.30–18 Kirkkokatu 5:n seurakuntasalissa kanttori Aurora Ikävalkon johdolla.
Nastolan kirkkokuoro treenaa keskiviikkoisin 14.9. alkaen Nastolan seurakuntatalolla kello 17. Kuoroa johtaa vs. kanttori Sallamari Hyvönen.
Mukkulan kirkkokuoron toiminta jatkuu syksyllä. Lisätietoja saa kuoron johtajalta Marjukka Liimataiselta.
Lahden Laulamattomien Kuoro on suunnattu yli 50-vuotiaille. Harjoitukset torstaisin 15.9. lähtien Salpausselän kirkossa kello 17. Marjaana Turunen johtaa.
Lahden Gospelkuoron koelaulu 18 vuotta täyttäneille keskiviikkona 31.8. kello 17 Kirkkokatu 5:ssä. Lisätietoa saa Marjaana Turuselta.
Naisten Prego-kuoron harjoitukset käynnistyvät 14.9. Kuoroa johtaa Johanna Torikka.
Yläaste- ja lukioikäisten tyttöjen lauluryhmä Via Lucis harjoittelee Launeen kirkossa torstaisin kello 17.15. Lisätietoa antaa kanttori Johanna Suomala.
Eläkeläisten kuoro harjoittelee tiistaisin Kirkkokatu 5:ssä kello 13 Pirjo-Riitta Marjamäki-Rantasen johdolla.
KIDSINGERS on 7–12-vuotiaiden kuoro, joka treenaa Ahtialan seurakuntakeskuksessa keskiviikkoisin kello 15.15. Kuoroa johtaa kanttori Hannele Koskinen.
Lue lisää aiheesta
Kun vapautuu eräästä tietystä pelosta, voi huomata, että hyvä arki löytyykin läheltä
Jani Mahkonen
”Terve sielu terveessä ruumiissa.” – Pitääkö sanonta paikkansa, hyvinvointivalmentaja Elsa Nurminen?
Elsa Nurminen miettii, että suomalainen sisu ei ole hyvinvoinnista huolehtimisessa aina pelkästään myönteinen asia. ”On huono juttu, jos elämä on esimerkiksi selviytymistä lomasta lomaan. Kunpa osaisimme hakea ja antaa apua ennaltaehkäisevästi.” Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Seurakunnan lastenohjaaja Elsa Nurminen vaikuttaa myös hyvinvointivalmentajana – "Hyvinvointi kannattaa juurruttaa osaksi omaa arkea"
Milja Kähkönen sai digineuvontaa Ruutuystävien projektipäällikkö Elina Waajakoskelta Marian Kammarissa elokuussa. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Piipahdus Marian Kammarissa tekee mummosta digitaiturin – "Edes omaiset eivät usko"
Eeva Salonen sanoo, ettei tunnilla voi tanssia väärin. ”Gospelliikunnan kautta olen oppinut hyväksymään kehoni ja päässyt nauttimaan liikkeen tuomasta mielen vapautumisesta.” Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen