Kohti muutosta – vertaus sulavasta jäävuoresta sopii hyvin evankelisluterilaiseen kirkkoon
Oletko kuullut tarinan sulavasta jäävuoresta?
Tarina sijoittuu Etelämantereelle, jonka eräällä jäävuorella elää sitkeä pingviiniyhdyskunta. Elämä on jatkunut samanlaisena vuosikausia – niin kauan kuin pingviinimuistia riittää. Jäävuorta ympäröi meri, josta riittää ravintoa kaikille. Vuorella on paksuja luminietoksia, jotka antavat suojaa myrskyjä vastaan.
Pingviinit ovat kuitenkin havahtuneet ongelmaan. Merivesi on entistä lämpimämpää ja kuluttanut meren pinnan alla huomattavia osia heidän vuorestaan. Jäävuoresta myös hiljattain lohkesi iso lohkare vajoten mereen sulamaan. Pingviinit tietävät, että on tehtävä jotain.
Tarina on John Kotterin ja Holger Rathgeberin kirjoittamasta kirjasta Jäävuoremme sulaa. Liike-elämässä paljon siteeratussa teoksessa kuvaillaan muutosta ja sen johtamista tilanteessa, jossa pitkään tasaisena jatkunutta toimialaa ravistelee vääjäämättömästi etenevä muutos. Kirjassa annetaan eväitä muutoksen kohtaamiseen.
Lahden seurakuntien työntekijät osallistuivat lokakuussa niin kutsuttuun Yhteisellä tiedolla johtamisen prosessiin vastaamalla laajaan henkilöstökyselyyn.
Kyselyllä kartoitettiin seurakuntien toimintakykyä tilanteessa, jossa kirkon jäsenyys perustuu yhä useammin tietoiseen harkintaan, osa kiinteistöistä on myynnissä ja taloudelliset raamit ovat muutenkin kiristyneet. Vastausprosentiksi muodostui 74, mikä on henkilöstökyselylle melko korkea luku.
Vastauksista ilmenee, että työntekijät havainnoivat muutoksia varsin terävästi. Suurimpina sisäisinä haasteina nähdään muutoksenkohtaamiskyky ja taloudelliset resurssit.
Kun kysyttiin edelleen, mikä parantaisi toimintakykyä merkittävimmin, esiin nousivat muutokset asenteissa, muutoksenkohtaamiskyky sekä kehittämistä tukeva ilmapiiri.
Seurakuntien toiminta on pitkälti kiinni perinteissä. Perinteitä rakastetaan ja niistä ollaan ylpeitä. Suurin osa kaupunkilaisista kuitenkin kokee tarvitsevansa niitä lähinnä kastejuhlissa, konfirmaatioissa, vihkimisissä ja hautaan siunaamisissa. Myös Kauneimmat joululaulut sekä joulukirkot kiinnostavat yhä.
Vuosikello tuo eteen samat toimintamuodot ja tapahtumat kuin aina ennenkin. Tarvittaisiin lisää rohkeutta luoda uutta ja päästää irti sellaisesta, jolle ei ole enää kysyntää tai tarvetta. Korjattavaa lienee myös rakenteissa, jotka suosivat seurakuntien ja työmuotojen toimimista muista erillään, omissa siiloissaan.
Vertaus sulavasta jäävuoresta sopii hyvin evankelisluterilaiseen kirkkoon. Rohkaisevaa on se, että kyselyn perusteella henkilöstöä ei tarvitse erikseen herätellä. Muutoksen välttämättömyyden kirkon työntekijät ovat jo huomanneet.