Kirkko on lohdullinen paikka tehdä kestävän kehityksen työtä
“Vaikka tietäisin, että huomenna tulee maailmanloppu, istuttaisin tänään omenapuun.” Sanonta ei ehkä ole Lutherin, mutta mielestäni se kuvastaa kauniisti, kuinka kannattaa panostaa sellaisiin sijoituksiin, jotka kantavat hedelmää sittenkin, kun minua ei enää ole. Kuten kestävään kehitykseen. Ja lapsiin.
Ilmastoahdistusta voi helpottaa kertomalla, että asioiden eteen tehdään töitä. Jokainen voi muuttaa toimintatapojaan, mutta isot muutokset eivät ole lasten vastuulla, eikä sitä pidä heille lykätäkään. Seurakunnat työskentelevät kestävän kehityksen eteen, ja siitä hyvä esimerkki on kirkon ympäristödiplomi. Miksi jollain seurakunnalla EI olisi sitä?
Ympäristödiplomi on laatukäsikirja. Ihmiset voivat luottaa, että eri puolilla Suomea näitä asioita toteutetaan ja seurataan samankaltaisesti.
Verrattuna yleisiin sertifiointeihin kirkon diplomin hankinta on edullista. Ei se toki ilmaista ole: seurakunnasta täytyy löytyä ympäristövastaava ja luottamushenkilöistä ja työaloilta asiasta kiinnostuneita ihmisiä. Henkilöstön täytyy antaa käyttää työaikaa ympäristötyöhön. Ohjelman tekijälle pitää maksaa vähintään stipendi ja auditointikin maksaa.
Mutta energiankulutuksen ja jätemäärien seuranta ja ympäristökasvatus kaikkia työaloja läpileikkaavana toimintana tuovat säästöjä ja yhtenäisyyttä toimintaan.
Kirkko Suomessa haluaa olla hiilineutraali vuonna 2030, ja ainoa reitti tähän lähtee ilmastopäästöjen ja hiilinielujen seurannasta. Tässä on vielä paljon tekemistä monissa seurakunnissa. Heinolassa seurakunnan hiilitase on laskettu ja hiilineutraaliustavoite on realistinen suunnitelluilla toimenpiteillä.
Ympäristökasvatus ei tarkoita ainoastaan lapsien ja nuorten kanssa tehtävää työtä, vaan se on läpileikkaava teema kaikilla aloilla. Lapsille ja nuorille tulee tarjota taitoja ja tietoja, joiden avulla he pärjäävät tulevaisuuden muuttuneessa maailmassa. Kestävä elämäntapa on mahdollista saavuttaa, ja aikuisten tehtävä on valmistella tulevat sukupolvet sen toteuttamiseen.
Elämä ei tule olemaan kurjempaa kuin nyt, päinvastoin – se on täynnä toivoa! Kirkko on lohdullinen paikka tehdä kestävän kehityksen työtä: perspektiivi on riittävän pitkä.
Kirjoittaja on johtava asiantuntija sekä luottamushenkilö ja ympäristötyöryhmän puheenjohtaja Heinolasta.
Lue lisää aiheesta
"Toivo kasvaa aidossa kohtaamisessa ja yhteisöllisyydessä, joka on seurakunnan perusulottuvuus", sanoo Lahden seurakuntien yhteiskunnallisen työn pastori Tomi Alasalmi. Kuva: Radek Karkulowski
Radek Karkulowski
Ympäristöongelmien pohtiminen ja ratkaiseminen yhdessä vahvistaa toivon näköalaa – "Kirkon tulee käyttää myös omaa ääntään"
Yhteistyön tuloksena syntynyttä ympäristökasvastuksen Tunne luontosi -opetusmateriaalia Lahden seurakunnat käyttää rippikouluissa ja Lahden kaupunki esimerkiksi nuorisopalveluissaan. Pakettia olivat tekemässä yhteiskunnallisen työn pastori Tomi Alasalmi ja Lahden kaupungin ympäristökasvattaja Emma Marjamäki. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
Rippikouluissa otetaan käyttöön ympäristötunteita ja luontokokemusta käsittelevä opintokokonaisuus
Kohti yhteistä tavoitetta – Kirkonseutu painetaan nyt hiilineutraalisti
Luontopastori Anna-Mari Kopo Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
Pyhiinvaellukset kutsuvat lähiympäristöön jopa 12 kertaa tänä vuonna – "Voimme liikkua täysin kiireettä ilman suorittamista"
Heinolan seurakunnan ympäristövastaava, seurakuntapuutarhuri Kati Metso esitteli viime kesänä Heinolan Uuden hautausmaan laajennusta, jossa on käytetty kierrätysmateriaaleja ja energiatehokasta valaistusta. Kuva: Janne Urpunen