Hyvinvointiyhteiskuntaan hiipi mörkö, ja siksi vanhat palvelurakenteet pitäisi räjäyttää
Mielenterveyden ja elämänhallinnan tukeminen on osoittautunut tärkeäksi ja kasvavaksi yhteiskunnalliseksi tehtäväksi. Palveluista on pulaa, varsinkin sellaisista, jotka ovat helposti saavutettavia ja joihin eri tarvitse jonottaa kuukausia.
Hyvinvointiyhteiskuntaan on hiipinyt mörkö. Se on oikeastaan havaittu jo kotvan aikaa sitten, mutta sen nujertamiseen ei perinteinen palvelutarjonta ole enää riittänyt.
Kysymys on nuorten aikuisten kohdalla monitahoinen. Taustalla on tietenkin on ymmärrettäviä tekijöitä, kuten oppimisvaikeudet, päihdeongelmat ja risaiset perhesuhteet. Elämän eväät ovat jokaisella erilaiset.
Voidaan puhua myös identiteettien kriisistä, joka on nyt voimakkaampi kuin kenties koskaan aiemmin.
Sosiaalipsykologi Rasmus Mannerströmin mukaan kriisi perustuu harhakuvitelmaan, jossa kuka tahansa voi olla mitä tahansa. Mannerströmin väitöstutkimuksessa selvisi, että vain vajaalla kolmasosalla nuorista aikuisista on kirkas käsitys itsestään ja tulevaisuudestaan.
Identiteettiä tarvitaan määrittelemään, kuka olen, mistä tulen ja mihin olen menossa. Kuitenkin nuoret kertovat eri tutkimuksissa ja medioissa kokevansa suurta epävarmuutta sen suhteen, mitä he elämältään haluavat. Riittoisa tavaratalo, josta kukin poimii elämyskoriin haluamansa ainekset, ei toimikaan niin kuin piti.
Myös koronapandemia, sodat ja yleinen epävarmuus ovat iskeneet loven monen nuoren sosiaalisiin suhteisiin ja ajatusmaailmaan.
Vielä 1990-luvulla nuoruutensa viettäneet pääsivät nauttimaan laajenevan globalisaation hyödyistä. Tänä päivänä maailma ei enää näyttäydykään mahdollisuuksien kautta, vaan joukkona ennakkoedellytyksiä, joiden jälkeen täysipainoinen elämä voidaan saavuttaa.
Suorituspaineita on helppoa kerätä sosiaalisesta mediassa kukoistavasta kiiltokuvaelämästä. Lisäksi some on heikentänyt keskustelukulttuuria ja lisännyt polarisaatiota.
Kun emme vielä varmasti tiedä, kuinka mielenterveyden kriisi voitetaan, on ainakin välttämätöntä kyseenalaistaa vanhat palvelurakenteet ja kokeilla uusia.
Lahdessa käynnistyi Walkers-kahvilan tiloissa vapaamuotoinen kahvilatoiminta, johon toivotaan mukaan erityisesti nuoria aikuisia. Maksutonta lyhytterapiaa on tarjolla kadun toisella puolella Trion palvelutorilla. Alle 30-vuotiaiden vastaanotot ovat maanantaisin ja keskiviikkoisin. Tiistaisin Walk in -lyhytterapia laajenee palvelemaan myös aikuisia.
Kirkon viesti kuuluu, että toivoa on, ja että toivo syntyy tekemällä. Vielä tarvitaan laajaa koordinaatiota, jotta hyvinvointialueet, järjestöt ja seurakunnat toimivat tehokkaasti ja toisiaan täydentäen.