Aluksi intoa oli enemmän kuin osaamista, mutta striimaukset ovat tulleet jäädäkseen
Palataan vielä hetkeksi pandemian alkuaikaan.
Turut ja torit tyhjenivät aavemaisiksi. Koronaviruksen pelottelemat ihmiset sulkeutuivat kuuliaisesti kotioloihinsa – ne jotka siihen töiltään kykenivät. Yhteiskunnan ovet menivät säppiin, Uusimaa suljettiin asiattomalta liikenteeltä.
Kirkko, joka on aina elänyt ihmisten välisistä kontakteista ja yhteisöllisyydestä, oli kokonaan uuden haasteen edessä. Kuinka ihmiset tavoitetaan?
Seurakunnissa alkoi ennen näkemätön suorien lähetysten aalto. Intoa oli enemmän kuin osaamista, kevyimmillään napsauteltiin älypuhelimesta Facebook- tai Instagram-live käyntiin. Isoissa tilaisuuksissa sentään käännyttiin alan tuotantoyhtiöiden puoleen.
Parissa vuodessa on tapahtunut paljon, ja voinee jo todeta, että striimaukset ovat tulleet seurakuntaelämään jäädäkseen. Lahden seurakuntien YouTube-kanava kerää vuositasolla 90 000–100 000 katselua, ja katseluun käytetty kokonaisaika nousee yli 15 000 tuntiin.
Hienoimpia hetkiä on koettu vuorovaikutteisissa live stream -konserteissa, joissa katsojat ovat lähettäneet terveisiä chat-alustaa hyödyntäen. Valokuviakin on ajettu suoraan lähetykseen. Esimerkiksi syksyn vuotuisessa Pimeästä valoon -konsertissa sekä pääsiäisajan konserteissa yhteisöllisyys on tuntunut lähes käsin kosketeltavalta.
Toisin kuin voisi kuvitella, katsojamäärät eivät ole laskeneet sen jälkeen, kun kokoontumisrajoitukset maaliskuun alussa poistettiin.
Nyt ollaan kuitenkin myös uudelleenarvioinnin edessä. Mikä on striimauksien rooli sulkujen jälkeen?
Lahden seurakunnilla on oma kalusto ja osaamista verkkolähetyksiä varten. Tuottaja on palkattu myös Hollolan seurakuntaan. Heinolassa lähetykset on ostettu paikalliselta media-alan yrittäjältä. Monissa pienissä seurakunnissa striimauksia hoitavat suntiot. Myös vapaaehtoisvoimia käytetään hyvin yleisesti.
Striimauspalveluista kuulee paljon kiitoksia. Ne ovat lisänneet saavutettavuutta. Kaikki eivät ehdi tai jaksa paikan päälle. Jotkut haluavat seurata lähetyksiä tutusta kirkosta entiseltä kotipaikkakunnaltaan. Palvelua hyödynnetään myös palvelutaloissa, joissa ruudun takana voi todellisuudessa olla joukko kaupunkilaisia. Lähetyksiä voi katsella myös omalla ajalla tallenteena.
Itse uskon verkkolähetyksien ja videotallenteiden tuomaan lisäarvoon. Niistä on muodostunut seurakunnille uusi ja verraten hyvin tavoittava toimintamuoto. Siksi toimintaa ja siihen käytettäviä alustoja kannattaa kehittää pitkäjänteisesti.
Lahdessa kirkkovaltuuston kokouksien striimaaminen jäi pari vuotta sitten hyllylle, mutta arvelen, että tähän kysymykseen palataan vielä uudelleen.