Älä jää yksin – suomalaisten myötätunto testataan pimeimpään vuodenaikaan
Eletään vuoden pimeintä aikaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan joka viides suomalainen kokee runsaasti kaamosoireita.
Vuoden pimeimpänä aikana auringon valoa saapuu Suomen leveysasteille vain 1/18 kesän huipuista. Vaikka pimeän ajan vaikutuksista puhutaankin ohi menevänä oireiluna, reaktiot muistuttavat masennusoireita. On surullisuutta, alentunutta mielialaa, ahdistuneisuutta, ärtyneisyyttä, mielihyvän ja mielenkiinnon menettämisen kokemuksia sekä syyllisyyden ja toivottomuuden tunteita.
Käytännössä tilanteet ovat usein sellaisia, ettei kaamosmasennusta pysty erottamaan oman elämän akuuteista ongelmista. Ja onhan meillä kaiken lisäksi koronakriisikin.
Näissä olosuhteissa tuntuu erityisen kurjalta, että rikolliset ovat murtautuneet psykoterapiakeskus Vastaamon tietokantoihin ja anastaneet henkilötietoja ja potilaskertomuksia. Törkeä tietomurto koskettaa suoraan tai välillisesti valtavaa joukkoa suomalaisista.
Ihminen on psykofyysissosiaalinen kokonaisuus, eikä mielenterveyden hoitamisessa todellakaan ole mitään hävettävää. Verkossa piilee moninaisia tietoturvariskejä, ja kyberturvallisuuden vahvistaminen kuuluu meidän kaikkien yhteisiin tehtäviin. Suomalaisissa on jo herännyt ihailtava määrä myötätuntoa.
Seurakunnissa on syksyn pimeinä hetkinäkin monenlaista ohjelmaa. Yksi toimintalinja suuntautuu ulkosalle. Esimerkiksi Hollolan seurakunnassa houkutellaan Vesikansan puolella ihmisiä kimppakävelyille. Kävelyt läheiselle kuntoradalle lähtevät maanantaisin Vesikansan seurakuntakodilta. Ensimmäisen kerran kokoonnutaan jo maanantaina 9. marraskuuta. Launeen kirkolla puolestaan järjestetään tiistaina 10. marraskuuta Martinpäivän lyhtykulkue. Kulkueen yhteydessä kuullaan tarina 300-luvun Martista sekä paistetaan nuotiolla makkaraa ja vaahtokarkkeja.
Toinen toimintalinja ovat verkossa järjestettävät tapahtumat. Yhteistyössä päijäthämäläisten mielenterveysjärjestöjen kanssa järjestettävä Pimeästä valoon -tapahtuma lähetetään 15. marraskuuta Lahden seurakuntien YouTube-kanavalla. Kappaletoiveita voi jättää ennen konserttia ja vielä sen aikana, ja itsemurhan tehneiden muistoksi aiotaan sytyttää virtuaalikynttilät.
Myös omatoimista liikuntaa kannattaa pitää yllä. Valaistut liikuntareitit ovat illan hämärässä erittäin tunnelmallisia.
Lisäksi on hyvä puhua ongelmista toisille ihmisille, läheisille tai ammattiauttajille. Seurakuntien matalan kynnyksen keskusteluavusta on mainittava ainakin Kirkon keskusteluapu iltaisin kello 18–24 numerossa 0400 221 180 sekä seurakuntien päivystävät papit. Papin kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia, eikä niistä tehdä kirjauksia mihinkään rekisteriin.