Vierumäeltä löytyy keidas lapsiperheille
Keskellä vilkasta taajamaa, aivan Versowoodin saha-alueen tuntumassa, sijaitsee Vierumäen seurakuntatalo. Siellä kokoontuu perjantaisin Heinolan seurakunnan perhekerho.
Perhekerhoilla on tuiki tärkeä rooli ruuhkavuosiaan elävien vanhempien ja lasten kohtaamispaikkana.
– Täällä näkee kylän muita vanhempia ja lapsia. Tulemme käymään aina, kun työt antavat periksi, kertoo Minna Kangassalo.
Hän on saapunut kerhoon yhdessä poikiensa Valtterin ja Joonan kanssa.
Vierumäen kylässä on vahvoja teollisuusyrityksiä ja Suomen Urheiluopisto. Työpaikkoja piisaa, joten alueelle on muuttanut paljon lapsiperheitä.
Emma Hakala on asunut Vierumäellä vasta puolisen vuotta.
– On ollut todella helppoa liukua mukaan. Meillä on kaksi kouluikäistä lasta, jotka löysivät saman tien paikkansa Vierumäen koulusta, Hakala kiittelee.
Koska kylä on Heinolan, Lahden ja Iitin rajamailla, perhekerhoon tullaan toisinaan Ruuhijärveltä ja Vuolenkoskelta saakka.
Perhekerhoa vietetään yleensä lastenohjaajien johdolla. Tällä kertaa mukana on myös pappi Pia Särkelä, joka pitää kerholaisille kirkkovartin. Kirkkohetkessä esimerkiksi lauletaan lauluja, rukoillaan ja saadaan siunaus.
Puheosuus on toiminnallinen, ja sen aikana lapset tutustuvat lattialle levitetystä sinisestä viltistä tehtyyn mereen, pikkuveneisiin ja keskellä merta loistavaan majakkaan. Kuten Jeesus on maailman valo, myös majakan tehtävänä on tuoda valoa merenkävijöiden keskelle, Särkelä opettaa.
Lopuksi jaetaan tarrat, jotka lapset voivat kiinnittää messupassiinsa. Sitten on kirkkokahvien aika. Keskustelu polveilee harrastusvälineistä ja Tori-ostoksista siihen, mikä ruoka maistuu omalle piltille tällä hetkellä parhaiten.
Heinolan seurakunta on panostanut voimakkaasti lapsiperheiden palveluihin. Yli 3-vuotiaiden lasten vanhemmille seurakunta tarjoaa muun muassa lapsiparkkeja satunnaista kaupassakäyntiä, päivälenkkiä tai kahvilakäyntiä varten. Valikoimassa on päivä-, ilta- ja viikonloppuaikoja.
Jo alle kolmivuotiaille lapsille on mahdollista saada maksutonta lastenhoitoapua. Pääasiassa hoito tapahtuu seurakunnan kerhopisteessä lastenohjaajan hoivissa. Jokainen hoitokerta sovitaan tilanteen mukaan.
– Lapsen yksilöhoidossa on tällä hetkellä kolmen viikon jono, lastenohjaaja Lena Nikkilä kertoo.