Keskussairaalan OLKA-pisteellä olivat neuvoja antamassa sairaalapapit Elina Itäsalmi ja Sirpa Kaukinen sekä OLKA-koordinaattori Kirsi Hyväri.
Keskussairaalan OLKA tarjoaa tukea ja apua – "Vertaistuki on merkittävä osa toimintaa"
Elämässä tulee toisinaan eteen tilanteita, joissa kaipaa turvallista olkapäätä johon nojata.
Tähän viitaten Suomen sairaaloissa on OLKA-nimistä toimintaa. Niin myös Päijät-Hämeen keskussairaalassa, jossa palvelupiste avattiin lokakuussa.
– OLKA on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Sairaalan pääsisäänkäynnin luona oleva palvelupiste on yksi osa toimintaa, kertoo OLKA-koordinaattori Kirsi Hyväri.
– Kerromme palvelupisteessä muun muassa vertaistuesta ja potilasjärjestöistä. Lisäksi pidämme tässä erilaisia teemapäiviä. Tänä syksynä eri potilasjärjestöjen ja sairaalan teemapäiviä on ollut yhteensä jo kymmenen.
Tietoa vertaistuesta ja potilasjärjestöistä annetaan myös terveydenhuoltoalan ammattilaisille heidän työhönsä potilaiden ohjaamiseen ja tukemiseen.
Apua ja tukea annetaan sekä potilaille että heidän omaisilleen. Neuvominen alkaa usein jo siitä, että sairaalaan tulijat kaipaavat opastusta löytääkseen paikan, jonne heidän on määrä mennä.
Vapaaehtoisen sairaalaoppaan voi tilata myös etukäteen opastamaan oikeaan paikkaan keskussairaalassa.
Vapaaehtoiset toimivat tulevaisuudessa myös osastoilla juttu-, peli- ja lukukavereina. Nyt koronaepidemian aikana niille ei päästetä ulkopuolisia henkilöitä.
– Merkittävä osa OLKA-toimintaa on potilaiden ja heidän läheistensä vertaistuki. Kohtaamisia voidaan järjestää OLKA-pisteessä sekä osastoilla, Hyväri selvittää.
Vertaistuessa eri potilasjärjestöillä on merkittävä rooli. Niiden kautta on löytynyt vapaaehtoisia, jotka pystyvät omien kokemuksiensa perusteella auttamaan, neuvomaan ja tukemaan sairastuneita. Vapaaehtoiset vertaistukijat ovat saaneet tehtäviinsä koulutuksen ja he ovat vaitiolovelvollisia.
Potilasjärjestöjen vertaistukitapaamisia on ollut sairaalassa jo aiemmin muutamilla osastoilla, kuten syöpäosastolla. Nyt tavoitteena on saada vastaavaa toimintaa myös muille osastoille.
Samalla on tarkoitus lisätä sairaalan ja potilasyhdistysten välistä yhteistyötä niin, että vertaistukea olisi yhä useamman potilaan ja läheisen saatavilla jo sairaalassa. Kaikkiaan Päijät-Hämeessä toimii noin 80 potilasyhdistystä.
Lisätietoja toiminnasta sekä vapaaehtoiseksi ilmoittautuminen: www.lahdenlink.fi/olka-toiminta/. Sairaalaoppaiden tilaukset etukäteen puh. 050 382 2333 ma–to klo 9–15.