JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halpa, halvempi, hiihtoloma? Katso 8 vinkkiä edullisen talviloman viettoon Päijät-Hämeessä

Lo­man ei tar­vit­se mak­saa man­si­koi­ta. Ko­ko­sim­me vin­kit edul­li­seen tal­vi­lo­man viet­toon Päi­jät-Hä­mees­sä.

14.2.2020
Halttunen Tuulia

Jan­ne Ur­pu­nen

1. Ki­pin ka­pin Kar­pa­loon

Fin­lan­dia-hiih­to jou­dut­tiin pe­ru­maan, mut­ta ta­pah­tu­ma­lau­an­tail­le 22. hel­mi­kuu­ta kaa­vail­tu Ang­ry Birds Go Snow -tal­vi­rie­ha to­teu­te­taan­kin sit­ten­kin. Koko per­heen tal­vi­rie­ha jär­jes­te­tään kel­lo 10–14 Lah­den ur­hei­lu­kes­kuk­ses­sa Kar­pa­lon ken­täl­lä, pik­ku­hyp­py­ri­mä­kien edus­tal­la. Oh­jel­mas­sa on muun mu­as­sa yh­teis­lau­lu­ja, leik­ke­jä, mä­ki­hyp­pyä, hiih­toa, on­gin­taa, rit­sa-am­mun­taa, pulk­ka­mä­keä ja lu­mi­ken­käi­lyä. Osal­lis­tu­mi­nen on mak­su­ton­ta, ja lap­set saa­vat osal­lis­tu­mi­ses­ta Te­na­va-Fin­lan­dia-mi­ta­lin. Lah­den seu­ra­kun­ta­yh­ty­mä on mu­ka­na jär­jes­te­lyis­sä.

2. Kym­pil­lä Sal­paus­se­län ki­soi­hin

Kou­lu­lai­set pää­se­vät edul­li­ses­ti 95. ker­ran hiih­det­tä­viin ja hy­pät­tä­viin Sal­paus­se­län ki­soi­hin. Kou­lu­lais­lip­pu mak­saa 10 eu­roa ja sil­lä nä­kee yh­dek­sän maa­il­man­cu­pin kil­pai­lua.

Hiih­to­lo­ma­vii­kon per­jan­tai­na hy­pä­tään suur­mä­es­tä. Lau­an­tai­na ki­sa­taan nais­ten ja mies­ten maas­to­hiih­dos­sa, yh­dis­te­tyn jouk­ku­esp­rin­tis­sä ja jouk­ku­e­mä­es­sä. Lau­an­tai päät­tyy pe­rin­tei­seen ilo­tu­li­tuk­seen.

Sun­nun­tain oh­jel­mas­sa on yh­dis­te­tyn hen­ki­lö­koh­tai­nen kil­pai­lu, nais­ten ja mies­ten maas­to­hiih­to­vies­tit sekä suur­mä­ki.

Kou­lu­lais­lip­pu kel­paa koko vii­kon­lo­pun ajan la­dun­var­si­kat­so­moi­hin ja mä­kis­ta­di­o­nil­le. Li­säk­si lip­pu kat­taa muun oh­jel­ma­tar­jon­nan, Lah­ti Hal­lin puu­ha­par­kin, las­te­na­lu­eet sekä Kar­pa­lon Tal­vi­maan toi­min­toi­neen. Lah­den seu­ra­kun­nat pal­ve­lee lap­si­per­hei­tä Jä­nö­jus­sin ko­das­sa, jon­ne ra­ken­ne­taan pie­ni tal­vi­maa­il­ma.

3. Las­ki­ais­rie­hat Lah­des­sa, Kär­kö­läs­sä ja Hä­meen­kos­kel­la

Lah­den Muk­ku­las­sa juh­lis­te­taan las­ki­ais­tiis­tai­ta kou­lu­lais­ten tal­vi­rie­hal­la. Ta­pah­tu­mas­sa rat­ko­taan kar­ta­non mys­tee­ri­ras­te­ja, rat­sas­te­taan po­neil­la sekä sään sal­lies­sa tou­hu­taan tal­vi­ses­ti. Sa­dal­le en­sim­mäi­sel­le on tar­jol­la nuo­ti­o­mak­ka­raa ja me­hua. Pää­sy­mak­su­ton rie­ha jär­jes­te­tään Muk­ku­lan ran­nas­sa kel­lo 14–18.

Kär­kö­län Kal­li­o­pir­til­lä tel­mi­tään las­ki­ais­tiis­tai­na kel­lo 15–19. Tal­viu­in­ti­mah­dol­li­suus on ja sau­na­kin läm­pi­ää. Yh­teis­vas­tuun hy­väk­si myy­dään her­ne­keit­toa, las­ki­ais­pul­lia, kah­via, me­hua sekä nuo­ti­o­mak­ka­raa.

Hä­meen­kos­ken kir­kon pi­ha­pii­ris­sä ote­taan va­ras­läh­tö hiih­to­lo­maan las­ki­ais­sun­nun­tai­na kel­lo 11–14. Mä­en­las­kua sään sal­lies­sa, kep­pa­ri­ra­ta, muu­rik­ka­let­tu­ja, ar­pa­jai­set sekä puf­fe­tis­ta las­ki­ais­pul­lia, me­hua ja kah­via. Per­he­mes­su al­kaa jo kel­lo 10.

4. Lin­tu­kä­ve­ly Lah­den Ka­ri­nie­mes­sä

Päi­jät-Hä­meen lin­tu­tie­teel­li­nen yh­dis­tys jär­jes­tää kai­kil­le avoi­men, il­mai­sen lin­tu­kä­ve­lyn Lah­den Ka­ri­nie­mes­sä. Ret­ken op­paan Ta­pa­ni Sai­mo­vaa­ran mu­kaan len­kil­lä koh­dat­ta­nee alu­eel­la tal­veh­ti­vien sor­sien li­säk­si met­sä­lin­tu­ja, ku­ten tik­ko­ja, sekä taa­ja­ma- ja kau­pun­ki­lin­tu­ja. Toi­se­na op­paan ret­kel­lä toi­mii Ar­to Kal­li­ol­la Tu­run seu­dun lin­tu­tie­teel­li­ses­tä yh­dis­tyk­ses­tä.

– Lin­tu­kä­ve­ly on Bird­li­fe Suo­men pi­lot­ti­han­ke ja Ka­ri­nie­mi on näi­den kä­ve­lyi­den avaus. Sama lenk­ki on tar­koi­tus teh­dä eri vuo­de­nai­koi­na, kun len­kin var­rel­la on eri­lai­sia lin­tu­ja, Sai­mo­vaa­ra sa­noo.

Lin­tu­ret­ke­läi­set ko­koon­tu­vat Pik­ku-Ve­si­jär­ven ve­siur­ku­jen luo­na lau­an­tai­na 29. hel­mi­kuu­ta kel­lo 10. Muis­ta sään­mu­kai­nen ul­koi­lu­va­rus­tus ja kii­ka­rit.

5.Vuo­ro­kau­den Xpe­rien­ce-la­nit Möy­sän kou­lul­la

Lah­den nuo­ri­so­pal­ve­lui­den 24h Xpe­rien­ce-la­neis­sa pe­la­taan tie­to­ko­ne- ja vi­de­o­pe­le­jä vuo­ro­kau­den ym­pä­ri. La­neis­sa on mah­dol­lis­ta tes­ta­ta uu­tuus­pe­le­jä, VR-pe­le­jä sekä osal­lis­tua tur­nauk­siin. Tar­jol­la on myös laa­ja va­li­koi­ma PS4- ja Nin­ten­do Switch -pe­le­jä.

Mu­kaan tar­vit­set oman tie­to­ko­neen tai muun pe­li­lait­teen. Kym­me­nen eu­ron osal­lis­tu­mis­mak­su kat­taa ko­ne­pai­kan, ta­pa­tur­ma­va­kuu­tuk­sen, tur­nauk­set sekä aa­mu­pa­lan.

Päih­tee­tön ja ener­gi­a­juo­ma­ton pe­li­juh­la start­taa Möy­sän kou­lul­la hiih­to­lo­ma­vii­kon tors­tai­na kel­lo 16. Ta­pah­tu­ma on suun­nat­tu 13-vuo­ti­ail­le ja sitä van­hem­mil­le nuo­ril­le.

6.Fris­bee­golf ja ge­o­kät­köi­ly on­nis­tuu tal­vel­la­kin

Leu­to sää on teh­nyt tal­ves­ta hiih­tä­jil­le vai­ke­an, mut­ta toi­sia har­ras­tuk­sia sää suo­sii. Fris­bee­gol­fia ja ge­o­kät­köi­lyä voi har­ras­taa myös lu­mi­ses­sa maas­tos­sa, mut­ta fris­beet ja kät­köt löy­ty­vät hel­pom­min, kun maas­tos­sa ei ole met­ris­tä han­kea.

Tal­vel­la fris­bee­gol­fia voi pe­la­ta ai­na­kin Lah­den Muk­ku­las­sa ja Ka­ris­tos­sa sekä Hol­lo­lan Ku­kon­koi­vus­sa. Muk­ku­lan tal­vi­väy­lil­le men­nään ke­säs­tä poi­ke­ten Nes­te Tau­ko­tuu­len puo­lel­ta. Kan­nat­taa käy­dä sel­vit­tä­mäs­sä lä­hi­ken­tän tal­vi­pe­lat­ta­vuus. Nyrk­ki­sään­tö on, et­tä väy­lät ovat pe­lat­ta­vis­sa, jos ko­re­ja ei ole hu­pu­tet­tu.

7.Vie­ru­mä­en Ve­si­san­ka­rit

Oli­si­ko si­nus­ta Ve­si­san­ka­rik­si? Si­tä­hän ei tie­dä en­nen kuin ko­kei­lee. Ve­si­san­ka­rit-ta­pah­tu­mas­sa Hei­no­lan Vie­ru­mä­el­lä ope­tel­laan ve­des­tä pe­las­ta­mis­ta, ui­ma­hyp­py­jä, me­lon­taa, en­si­a­pu­tai­to­ja sekä uin­tia ja su­kel­ta­mis­ta. Oh­ja­tus­ti har­joit­te­le­maan pää­see ui­ma­hal­li­li­pun hin­nal­la. Muis­tok­si jo­kai­nen osal­lis­tu­ja saa dip­lo­min.

Vie­ru­mä­en ui­ma­hal­lis­sa teh­dään san­ka­ri­te­ko­ja hiih­to­lo­mal­la tiis­tai­na kel­lo 10.30–12.30 ja lau­an­tai­na kel­lo 12–15. Kou­lu­lii­kun­ta­lii­ton koor­di­noi­ma Ve­si­san­ka­rit jär­jes­tet­ty vuo­des­ta 2015 ja ke­rän­nyt jo yli 50 000 osal­lis­tu­jaa.

8.Har­to­las­sa hiih­de­tään tai pa­ti­koi­daan

Har­to­lan lii­kun­ta­ma­jal­la ja lä­his­tön la­tu­rei­teil­lä suk­si­taan REX-tal­vi­ta­pah­tu­ma lau­an­tai­na 29. hel­mi­kuu­ta. Jos sää suo­sii, su­ju­tel­ta­vis­sa on sekä va­paan et­tä pe­rin­tei­sen tyy­lin la­tua sekä pulk­ka­mä­ki. Jos val­kois­ta ei ole riit­tä­väs­ti, on va­rau­dut­ta­va pa­ti­koi­maan. Lii­kun­ta­ma­jan huol­to­pis­te, Vi­san­tie 29, pal­ve­lee kel­lo 11–14. Tar­jol­la on ai­na­kin me­hua, gril­li­mak­ka­raa ja no­ki­pan­nu­kah­vit sekä ar­pa­jai­set. Ta­pah­tu­maan on va­paa­eh­toi­nen pää­sy­mak­su.

Lue lisää aiheesta