Herra valvo elämääni!
Aina kun kuljen toisen ohi, olen kulkenut harhaan. Siksi pyydän Herraa valvomaan touhujani. Tarvitsen Hänen valvovaa läsnäoloaan. Jokainen, joka toivoisi tulevansa kohdatuksi, mutta kokee itsensä ohitetuksi, on kertomus niistä ihmisistä, joiden kohdalla Jeesus pysähtyi.
Ihminen on kai luonnostaan ohi vaeltaja. Vaikka olisi hyvää tahtoa, voimat ja ymmärrys eivät aina riitä. Siksi huudan Herran puoleen: valvo elämääni!
Herra auta aina!
Maailma on muuttunut viimeisten vuosien aikana. Olemme eläneet kaikki raskaita aikoja. Toisille raskaampia ja toiset tuntuvat selviytyvän olan kohautuksella. Usein tuntuu siltä, että kuvittelemme toisten taakkaa lisäämällä keventävämme omaamme.
Kuitenkin niin kauan kuin omatunto – Herran valvova läsnäolo – toimii, oma taakkani kasvaa. Vaikka en sitä tiedostaisikaan. Perin inhimillistä, siksi tarvitsen Hänen apuaan toimiakseni ennemmin lähimmäisen taakan kantajana kuin sen kuormaajana.
Herra kulje vierelläni!
Tarvitsemme vierellä kulkijaa, ohjaajaa. Tuttu kertomus siitä, kuinka mies kysyy Herralta: "Missä olit, kun minulla oli vaikeaa?" Herra vastaa: "Tuossa kohtaa elämääsi, jossa hiekalla näkyy vain yhdet jäljet."
Minua on kannettu monessa elämän vaikeassa tilanteessa. Onnekseni on olemassa ihmisiä, joita olet kutsunut, ihmisiä, jotka ovat olleet valmiita auttamaan. Niitä, joiden jäljet näkyvät hiekassa ainoina juuri niissä elämäni vaiheissa, joissa en ole itse jaksanut.
Herra ohjaa sydäntäni!
Kristityn kutsumus on olla ihminen ihmiselle ja kasvaa siinä. Tässä sekasorron ja epävarmuuden ajassa se on yksi suurimmista haasteista yksilölle ja samalla koko ihmiskunnalle. Jeesus antoi esimerkin ja opetti rakastamaan heitä, jotka eivät ole samanlaisia kuin minä. Ihmisiä, jotka eivät jaa minun arvojani ja ajatuksiani. Heitäkin, jotka eivät mielestämme ole rakkautemme arvoisia. Jeesus kehottaa rakastamaan jopa vihollista.
Kuten ehkä huomasit, tämä hartausteksti on kirjoitettu virren 509 ajatuksista. Kirkkovuoden päättyessä on hyvä hetki kiillottaa peruutuspeili. Kääntää katse kuluneeseen kirkkovuoteen ja kysyä itseltä, miten se omasta mielestä meni?
Menneessä ei voi elää, mutta sen kautta voi katsoa tulevaan.
Kirjoittaja on Kärkölän kappeliseurakunnan kappalainen.