Vasten tuulta, aikaa ja sen ankaruutta - Piia Viitanen laulaa valoa pimeään ja näkymätöntä näkyviin silläkin uhalla, että laulu saa joskus kuulijan soittamaan pöyristyneenä Kansanradioon
Takki on tumma mutta hymy kirkas, kun Piia Viitanen tupsahtaa syysauringosta sisään kahvilan varjoihin. Helsinki ikkunoiden takana hohtaa sinistä ja kultaa. On luonnottoman lämpöinen lokakuun päivä.
Kun olemme löytäneet rauhaisan nurkan, ryhdymme koluamaan lauluntekijän taskuja. Mitä niihin on kertynyt tähänastisen elämän ja yli kymmenvuotisen uran aikana? Onko taskujen pohjalla ”multaa ja luita, sananparsia, liljanvarsia, kaikenlaista outoo ja tummaa”, kuten Outo tyttö -laulussa riimitellään?
Viitanen ei ole yhtä kuin laulunsa tyttö, mutta pimeyttä ja valoa hän lupaa taskuistaan löytyvän. Niissä teemoissa hän on kotoisilla vesillä, niiden välisille reiteille hän lauluissaan lähtee yhä uudelleen. Siihen pakottaa ihmiselämä, josta ei kontrasteja puutu. Lauluissa äänen saavat näkymättömät lapset, oudot tytöt ja Piritorin kulkijat. Ne, joilta meni kaikki ja ne, jotka jäivät tai jätettiin syrjään. Viitasen tiimalasin hiekka mittaa ihmisen aikaa meille kaikille pelkääjille, sössijöille ja räpiköijille.
Viitasen Piia on Piia Viitasen yhtye, ja Ihmisen aika on yhtyeen tänä vuonna ilmestyneen viidennen albumin nimi. Nelivuotinen syntyprosessi oli itsessään kimppu valoa ja pimeää, pieniä ihmiskohtaloita suurissa yhteiskunnallisissa dominoefekteissä. Pandemian, Venäjän hyökkäyssodan, elinkustannusten nousun, poliittisen polarisaation, hyvinvoinnin jakautumisen ja ekokriisin runtelemassa viitekehyksessä Viitasesta tuli äiti. Hän myös kohtasi henkilökohtaisia suruja. Elämän suurin mahdollinen onni sekoittui tummuuksiin.
Jano-kappaleessa hän laulaa: ”Syntyy lapsi silmin tietävin/ nousee pystyyn jaloin horjuvin/ seisoo vasten tuulta/ aikaa ja sen ankaruutta.”
– Ilo ja suru menevät kaiken aikaa rinnakkain. Olen ymmärtänyt, että tätä vastaan ei voi pyristellä. Vuosi vuodelta näen yhä selvemmin, miten hauras ja lyhyt elämä on, usein täynnä kärsimystä ja haasteita. Samaan aikaan yhtä totta on, että elämä on uskomattoman kaunis.
Viitanen toteaa, että valon ja pimeän kuvasto hänen musiikissaan nousee myös kristillisyyden syvästä ytimestä – kielestä, jonka hän omaksui jo lapsena.
– Olen kyllästetty kristillisellä tematiikalla, hän sanoo.
No, kun nyt kerran tuli lapsuus puheeksi: millaisista aineksista syntyi lauluntekijä Piia Viitanen?
– Metsän keskellä kasvamisesta. Suomalaisesta koulujärjestelmästä. Kirjastolaitoksesta. Pianonsoitosta. Luterilaisesta kirkosta. Vuosien urheiluharrastuksesta, luettelee Viitanen ilkikurisesti.
Hän varttui sisaruksineen Keski-Suomen metsien ja järvien keskellä, Laukaan Vehniän kylässä. Sotilassoittaja-isä rakasti hiljaisten metsien keskellä elämistä. Äidin kristillinen maailmankuva muokkasi arvopohjan, joka kaikessa ytimekkyydessään kuuluu näin:
– Arvokkainta, mitä voimme tehdä, on huolehtia niistä, jotka ovat heikommassa asemassa.
Viitanen kertoo niin ikään saaneensa syntymälahjaksi myös hieman tummuutta taskujen pohjalle – ripauksen raskasmielisyyttä. Siihen nähden hän tosin nauraa usein ja heleästi. Kuten esimerkiksi silloin, kun hän paljastaa, että nuoruuden haaveissa hänestä piti tulla juristi. Sellainen amerikkalaisten televisiosarjojen juristi, joka puolustaa istuntosalissa oikeutta tinkimättömän kaunopuheisesti.
Ei tullut juristia, mutta halu puolustaa ihmisyyttä löysi silti uomansa sosionomiopinnoista ja myöhemmin laulunteosta. Viitasen laulunkirjoittajasielua puhuttelevat yhä ihmiset, joita hän kohtasi työssään lastensuojelussa sekä työttömien ja muistisairaiden parissa. Jo varhain hän alkoi hahmottaa, ettei ihminen ole oman onnensa seppä.
– Kukaan meistä ei voi valita, millaisiin oloihin syntyy, rauhan Suomeen vai Gazan kaistalle. Me emme lähde samalta viivalta, Viitanen muistuttaa.
– Meihin kasaantuu geneettisiä ja ylisukupolvisia aineksia. Meidän mahdollisuuksiimme vaikuttaa se, onko kotona täyspäisiä aikuisia tai onko jääkaapissa muutakin kuin valo. Miten lyhyt matka voi olla siihen, että putoaa kyydistä! Toivoisin, että Suomi pysyisi maana, jossa toisista pidetään huolta, hän sanoo.
Musiikki on hyvä harrastus, mutta huono ammatti, sanoi isä. Neuvo ei tehonnut tyttäreen.
Muusikkouden puhkeamiseen tarvittiin kuitenkin riittävän kummalliset olosuhteet: opintoihin liittyvä harjoittelu Nepalissa, kulttuurisokki ja sähkökatko. Oli löydettävä ilmaisuväylä koti-ikävälle ja riipaisevalle nepalilaiselle todellisuudelle, jossa lasten oli kerjättävä ruokaa kadulla.
Iltaisin Katmandussa säännösteltiin sähköä. Piti olla monta tuntia pimeässä, joten Viitanen osti aikansa kuluksi halvan kitaran. Sointujen tapailu onnistui ilman sähkövaloakin. Ensimmäiset laulut pääsivät ilmoille.
– Kaikilla ihmisillä on jokin haava. Muusikko hoitaa omaansa musiikin tekemisellä, hän sanoo.
Hänen luonaan ovat vierailleet murheen mustat laulajat, joille yksi laulukin on omistettu. Surun ja masennuksen sävyt eivät ole tuntemattomia. Niihin aikoihin, kun Viitanen työskenteli lastensuojelussa, hän putosi pimeään.
– Siihen vaikuttivat resurssipula töissä ja läheisten ihmisten sairastelu. Uuvuin ja masennuin, jouduin pitkälle sairauslomalle, hän kertoo.
– Silloin päätin antaa laulunteolle mahdollisuuden.
Viitanen sanoo, että masennus on usein normaali reaktio epänormaaleihin olosuhteisiin. Murheen mustilla laulajilla on tärkeä tehtävänsä. Ne saavat istua olkapäällä niin kauan kunnes niiden tehtävä on täytetty.
– Mutta on myös suruja, jotka eivät katoa. Tässä yhteiskunnassa usein oletetaan, että suru on asia, joka taputellaan pois. Mutta jos läheinen kuolee, ei suru katoa, vaikka se voikin muuttaa muotoaan, Viitanen sanoo.
Suru ja lohtu ovat yhtä aikaa yksityisiä ja universaaleja. Kun laulaja hiljaa laulaa pelkoaan pois ja kutsuu arkaa toivoa esiin, se koskettaa myös kuulijaa.
Joskus laulut saavat myös rukouksen muodon: ”Jos yhtä pyytää saisin niin pyytäisin sen verran/ että valoa oppisin näkemään siel mis on pimeää.”
– Minulla on kaipuu johonkin itseäni suurempaan, Viitanen sanoo.
Lapsuudenkodin kristillisyydessä kyllästettynä hän sai kuitenkin myös eväät kyseenalaistaa oppimansa ja säilyttää sen, mikä on säilyttämisen arvoista.
– Ajattelen, että kuten ihminen fyysisesti kasvaa ja kehittyy, myös hengellisyys kasvaa ja muuttuu. Minulla se on work in progress -vaiheessa. Se on hiljaista ja hapuilevaa, mutta siellä se on. Se ei ole lakannut. Kutsun itseäni kristityksi, vaikka koen samastuttaviksi myös agnostikkojen ajatukset. En voi todistaa sitä, että Jumala on tai ei ole, hän kuvailee.
– Saan silti lohtua vahvasta toivosta, että on muutakin kuin tämä maailma, jonka näemme.
Katse, jonka Viitanen lauluissaan luo ihmiseen, on hellä ja ymmärtävä.
Lauluntekijän katseessa on kuitenkin myös ankaruutta, kun hän maalaa kuvaa tuhoisasta elämänmuodostamme. Ihmisen aika -albumi ei kerro vain lyhyestä ja haavoittuvaisesta ihmiselämästä. Se sai nimensä antroposeenin käsitteestä, joka tarkoittaa ihmisen muovaamaa aikakautta, ihmisen aiheuttamia peruuttamattomia jälkiä maailmassa.
Viitasen kaunistelematon kuva viiltää. Päättymättömän kulutuksen pikajunassa, vielä kuilun partaallakin, ihmiskunta huutaa ”vittu carpe diem” ja jatkaa pysähtymättä. Sahaamme omaa ja lastemme oksaa. Tulevat polvet saavat perinnöksi ”tuhkaa, sukupuuttoa ja maailmanlopun uhkaa”.
Viitanen miettii, onko kuvastossa sittenkään kyse ankaruudesta.
– Lauluissa tuon esiin pikemminkin suruani ja pettymystäni siihen, millainen ihminen on. Samalla sormi osoittaa itseänikin. Olen osa kestämätöntä elämäntapaa. Meillä on käytettävissämme paras tutkittu tieto, mutta olemme tuskastuttavan hitaita toimimaan, hän sanoo.
Sitten vakavuus katkeaa nauruun, sillä Viitanen muistaa hauskimman ja kauheimman saamansa palautteen.
Meidän jälkeemme hiljaisuus -kappaleen järkyttämä kuulija oli soittanut Kansanradioon ja kysynyt, onko Viitasen Piian tarkoitus yllyttää ihmisiä joukkoitsemurhaan.
– En ole Pentti Linkolan jäljillä siinä mielessä, että toivoisin ihmiskunnan tuhoa. Mutta pakko sanoa, että ajoittain taistelen, jotten muuttuisi ihmisvihaajaksi, Viitanen tunnustaa.
– Haluaisin kahdenkymmenen vuoden kuluttua pystyä katsomaan omaa lastani silmiin ja sanoa, että yritin parhaani. Me olemme sen velkaa lapsillemme, tulevaisuudelle.
Mistä on peräisin rohkeus laulaa yhteiskunnallisista epäkohdista tinkimättömällä otteella, joka ei välttämättä johda laulujen voimasoittoon kaupallisten kanavien soittolistoilla?
Lauluntekijä hämmästyy kysymyksestä.
– En ajattele, että se on rohkeaa. Se, miten välinpitämättömiä olemme, ei vain mahdu minun oikeudentajuuni. Pohjimmiltaan taustalla on se, minkä koen olevan oikein tai väärin, hän sanoo.
– Ehkä en vain siinä kohtaa ajattele niin paljon sitä, mitä minusta ajatellaan.
Uusimman albumin vastaanotto antaa silti ymmärtää, että Viitasen sanoma on osunut ja uponnut. ”Merkkiteos.” ”Syvältä kumpuavaa suuruutta”, sanovat arviot. Levyraati-ohjelmassa puhjettiin itkuun.
Kirkon tulisi höristää korviaan, sillä juuri nyt Piia Viitasella on sinne suuntaan niin tärkeää asiaa, että hän nojautuu kahvilapöydän yli ja puhuu painokkaasti.
– Olen kummastellut kirkon hiljaisuutta ilmastokriisiin ja sen aiheuttamiin tulevaisuudennäkymiin liittyen. Kirkolla olisi potentiaalia olla valon ja toivon tuoja, edelläkävijä. Olisin mielelläni jäsen sellaisessa kirkossa, hän sanoo.
Viitanen tahtoisi kuulla kirkolta opetusta siitä, miten osaisimme tyytyä vähempään. Hän tahtoisi nähdä kirkon haastavan poliitikkoja ja yrityselämää. Kaatoihan Jeesuskin rahanvaihtajien pöydät, hän muistuttaa.
– Miten ihmisille voi kaupata luopumisen autuutta? Lopulta on kyse arvomaailman muutoksesta. Ehkä vähempään tyytyminen ei lopulta olisikaan luopumista, hän miettii.
Ehkä se toisikin mukanaan aikaa, väljyyttä, yhteyttä muihin. Kaikkea sitä, mikä hoitaa myös ihmisen mieltä.
On puhuttu paljon, pengottu taskunpohjia. Lauseiden välit alkavat harventua. Lauluntekijä pukeutuu tummaan takkiinsa ja pujahtaa kahvilan varjoista syysaurinkoon, lokakuun luonnottomaan lämpöön.
”Että muurien sijaan rakentaisin/ kuvia uudesta maailmasta maalaisin/ että pelkojen sijaan istuttaisin/ hyvään maahan jotain joka kohti valoo aina kurkottaa.”
Jutun laulusitaatit on poimittu Viitasen Piian albumeilta Meidän jälkeemme hiljaisuus sekä Ihmisen aika.
Viitasen Piia esiintyy Pimeästä valoon -konsertissa Lahden Joutjärven kirkossa yhdessä Samae Koskisen, Lauri Schreckin ja Miikka Kallion kanssa sunnuntaina 17.11. klo 18.