Riku Suokas: "Katson kirkon työtä opettamista laveammin – meillä on mahdollisuus auttaa"
Riku Suokas varttui olympiavoittaja Tapio Korjuksen naapurissa. Kotipaikkakunta olisi antanut eväitä myös punkkariksi. Nyt hän johtaa laajaa diakonian ja sairaalasielunhoidon tehtäväkenttää Lahdessa.
Riku Suokas aloitti Lahden seurakuntien diakonian ja sairaalasielunhoidon johtajan virassa kesäkuun alussa. Hän ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä sijaistettuaan tehtävässä syksystä 2019. Ennen sijaisuuttaan Suokas ehti työskennellä neljännesvuosisadan pappina.
– Työ diakonian parissa on ollut minulle tavallaan paluuta juurille. Lähdin nuorena opiskelemaan diakoniaa, mutta en valmistunut, kun kesken opiskelujen pyrin ja pääsin teologiseen. Ajattelin, että pappiskoulutus on laaja-alaisempi työelämää ajatellen. Ei se huono valinta ollut, mutta olen aina kuitenkin katsonut kirkon työtä laveammin kuin opettamisen näkökulmasta, hän sanoo.
Diakonian ja sairaalasielunhoidon johtajan viransijaisuus osui suurelta osin koronaviruspandemian aikaan.
– Varsinkin kevät 2020 oli hämmentävä. Jotain pelättiin, mutta ei oikein tiedetty, mitä. Toimintoja suljettiin, avattiin, suljettiin ja taas avattiin sen vajavaisen tiedon perusteella, mitä käytettävissä oli. En ollut aikaisemmin esimiestyötä tehnyt, ja sitä tuli opeteltua siinä samalla.
Diakonian ja sairaalasielunhoidon tehtäväkenttä on laaja. Suokkaan johtama yksikkö tarjoaa muun muassa keskusteluapua, ruoka-apua, talousneuvontaa, sielunhoitoa ja sairaalasielunhoitoa. Se vastaa seurakunnan palvelutorista sekä Marian Kammarin kahvilan ja Missiokaupan sekä Monitoimikeskus Takataskun toiminnoista. Yksikön työmuotoihin kuuluvat myös esimerkiksi mielenterveys-, päihde- ja kriminaali-, maahanmuuttaja-, vammais-, tukiasunto-, ympäristö-, kriisi- ja valmiustyö sekä erilaiset ryhmät, kuten sururyhmät.
– Tarjoamme aineellista, henkistä ja hengellistä apua fyysisyyttä unohtamatta. Meillä on myös Liikuntaystävä-toimintaa, jossa vapaaehtoiset liikuttavat vanhuksia ja pitävät seuraa. Pyrimme huomioimaan ihmisen kokonaisvaltaisesti. Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa, kuten Pelastusarmeijassa sanotaan.
Diakoniatyöhön otetaan yhteyttä, kun tarvitaan luottamuksellista keskusteluapua tai tukea vaikeassa elämäntilanteessa. Asiakasta on kuunneltava herkällä korvalla, Suokas sanoo.
– Diakonian oleellisin tehtävä on hädän tunnistaminen ja siihen reagointi. Työssä pitää olla aikaa pysähtyä ihmisen äärelle. Kuunteleminen ja ihmisen kuuleminen, niin että hän saa tarvitsemansa avun, on se juttu.
Paikallisseurakuntien diakoniatyöntekijät työskentelevät pääasiassa omissa seurakunnissaan, sairaalapapit sairaaloissa ja palvelutaloissa. Erityistehtäviin keskittyneet diakoniatyöntekijät, kehitysvammaistyön ja yhteiskunnallisen työn pappi sekä osa vapaaehtoisista työskentelee Vapaudenkadun diakoniakeskuksessa.
Diakonian ja sairaalasielunhoidon johtajan pieni työhuone on diakoniakeskuksen yhteydessä Kirkkokadun puolella.
– En ole täällä ihan kentässä kiinni, mutta työntekijöiden kautta kuitenkin lähellä seurakuntalaisten arkea, Suokas sanoo.
Hän haluaa olla helposti lähestyttävä, ja kulkee usein työhuoneeseensa Marian Kammarin kahvilan kautta, jossa on mahdollista kohdata seurakuntalaisia näiden iloissa ja murheissa.
Johtajana Suokas on keskusteleva. Hänellä on tapana ajatella ääneen, punnita asioita useammalta kantilta. Vaikuttaa siltä, ettei hän mielellään lukitse kantaansa ennen kuin asioista on keskusteltu ja yritetty löytää kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.
– Tuo on ihan totta. Vastuu päätöksistä on minulla, mutta uskon siivilöintiin. Haluan löytää parhaan ratkaisun. Ihmisten ajatuksia kuunnellen, niitä siivilöiden ja haarukoiden, paras ratkaisu on mahdollista löytää.
Kirkon diakoniatyön ja niin sanotun kolmannen sektorin työmäärä lisääntyy tulevaisuudessa, ellei sosiaali- ja terveydenhuoltoon löydy lisäresursseja. Kirkolla on Suokkaan mukaan edellytykset vastata haasteeseen. Kirkon vahvuudet ovat diakoniajohtajan mukaan ennen kaikkea ennalta ehkäisevässä työssä.
– Olemme niin lähellä ihmisiä niin monin tavoin. Tutkassamme on valtavasti ihmisiä erilaisten toimintojen kautta. On virkistystoimintaa, retkiä, leirejä ja keskustelumahdollisuuksia, sielunhoitoa. Monessa tapauksessa on mahdollista auttaa ennen kuin ongelmat pääsevät kärjistymään. Yhteiskunnan turvaverkoista pudonneita pystymme löytämään verkostojemme kautta. Kaikkea emme osaa, mutta osaamme tarvittaessa ohjata ihmisen eteenpäin.
Lapsuutensa ja nuoruutensa Suokas vietti Haminan seudulla.
– Koti oli keskiluokkainen. Äiti oli rajan taakse jääneestä Karjalasta, isä Lappeenrannasta. Isä työskenteli rakennusmestarina, äiti sairaanhoitajana.
Koti ei ollut kovin uskonnollinen.
– Joulukirkossa sentään käytiin.
Suvussa oli uskonnonvastaisuutta, joka ankaruudessaan hämmensi tulevaa pastoria.
– Isän suvussa riitti kovia kommunisteja. Oli herravihaa, ja vihattiin myös Herraa. Koettiin, että kirkko oli herrojen valtakuntaa. Ehkä ne olivat sisällissodan traumoja. Haavat pysyivät auki pitkään.
Suokas muistaa Suomen kommunistisen puolueen varapuheenjohtajan Taisto Sinisalon vierailleen setänsä 50-vuotispäivillä.
– Se oli tosi kova stara siinä piirissä 1970-luvulla.
Neuvostoliittoon uskottiin, Jumalaan ei ainakaan julkisesti.
– Oli sukulaisia, jotka sanoivat: ”Siihen maatuu, mihin kaatuu”. Hekin varmasti ajattelivat olevansa hyvällä asialla, taistelevansa pienen ihmisen puolesta, mutta se herravihan määrä tuntuu käsittämättömältä. Eihän sitä sillä tavalla enää missään olekaan.
Nuoruudestaan Suokas muistaa myös herätysliikkeet.
– Ainakin evankelisuus ja viidesläisyys olivat alueella vahvoja. Henkilökohtaista uskoa korostettiin. Oli isoja telttakokouksia, joissa seurakuntanuorina kävimme.
Kommunismi ja herätysliikkeet olivat kuin yö ja päivä, mutta oli niillä myös yhteistä.
– Molemmat antoivat pienelle ihmiselle arvon ja omanarvontuntoa. Kirkon diakoniatyössä ollaan siinä mielessä samalla asialla, ei unohdeta yhteiskunnan marginaalissa eläviä.
Rippikoulu oli Suokkaalle mieluisa kokemus.
– Rippikoulun jälkeen jäin seurakunnan toimintaan mukaan. Sain seurakunnasta hyviä kokemuksia. Niillä oli varmasti vaikutusta myös ammatinvalintaan.
Ylioppilaaksi hän kirjoitti Linnoituksen lukiosta, joka nykyään Haminan lukiona tunnetaan.
– Koulu oli minusta ihan hyvä, vaikka löytyikin usein iltapäivälehtien lukiolistauksen häntäpäästä.
Petri Tiili, suomalaisen punk-musiikin kummisetänä tunnettu Pelle Miljoona, sai valkolakin samasta opinahjosta.
– Pelle on minua vanhempi. Kävimme koulua eri aikaan. Tiesin kyllä Pellen ja missä hän asui.
Suokkaasta ei tullut punkkaria.
– Viihdyin paremmin seurakunnan tilaisuuksissa kuin punk-keikoilla. Pellen tuotannosta minulle on jäänyt mieleen Gabriel-kappale. Muistan, että mietimme, oliko Gabrielin traaginen hahmo todellinen. Kertoiko laulu jostain haminalaisesta nuoresta?
Ympäristö jätti jälkensä nuoren Riku Suokkaan sieluun.
– Olihan siellä vahvoja elementtejä. Summan paperitehtaat, satama ja varuskunta. Vehkalahti, jossa asuimme, oli aivan maaseutua.
Vehkalahdella Suokkaiden naapurissa asui Tapio Korjus, joka keihästi kultaa Soulin vuoden 1988 olympialaisissa.
– Korjus on minua pari vuotta vanhempi. Vehkalahti, joka sittemmin liitettiin Haminaan, oli vahva urheilupitäjä.
Vehkalahden Veikot oli Korjuksen ja Suokkaan seura.
– Lapsuudessa urheiltiin aktiivisesti. Kokeiltiin eri lajeja suunnistuksesta ammuntaan.
Ennen varusmiesaikaansa Suokas laajensi maailmaansa työskentelemällä monien suomalaisnuorten tapaan israelilaisella kollektiivitilalla, kibbutsilla, appelsiineja poimien.
– Oli hienoa päästä ulkomaille. Olin Israelissa noin kolme kuukautta. Nykyään kibbutseista kerrotaan enää historiadokumenteissa.
Lahteen Riku ja vaimonsa Ritva Suokas asettuivat vuonna 1994.
– Vaimokin sai täältä työpaikan. Hän on lähtöisin Etelä-Pohjanmaalta. Hän sanoi, ettei halua idemmäksi. Minä ajattelin, etten halua lännemmäs. Lahdesta en tiennyt oikein mitään, mutta hyvin on viihdytty. Täällä ollaan varmasti loppuun asti.
Kaupungista löytyi yllättäen myös juuria.
– Lahdessa asui pikkuserkkuja, joista en tiennyt. Sodan jälkeen suku oli hajonnut, ja osa sukulaisista asettunut Lahteen.
Uskonasiat ovat Suokkaalle uskonasioita. Hän ei tiedä, mitä ihmiselle kuoleman jälkeen tapahtuu, mutta uskoo, ettei kaikki päättyy kuolemaan.
– Uskon hyvään kolmiyhteiseen Jumalaan, joka rakastaa jokaista ilman ehtoja. Pyrin olemaan tuntemattoman edessä toiveikas. Presidentti Mauno Koivisto sanoi hyvin: ellemme tiedä, kuinka käy, olettakaamme, että käy hyvin.
Suokas sanoo, että taivaskin voi olla, ennen kuin toisin todistetaan, vaikka sinisten kukkien maa.
– Äitini kuoli joulun alla. Hän sanoi menevänsä sinisten kukkien maahan. Toivon tapaavani äidin siellä vielä joskus.
Tulta ja tulikiveä sylkevään helvettiin uskominen on Suokkaalle vaikeaa.
– Paljon olen asiasta lukenut, mutta emme tiedä, mikä helvetti on. Traditio on vaikuttanut varmasti paljon siihen, minkälaiseksi helvetin ajattelemme. Danten Jumalaisen näytelmän osuus ei ole pieni.
Dante Alighierin runoteos Jumalainen näytelmä valmistui 700 vuotta sitten. Siinä erilaiset syntiset kohtaavat tekojensa mukaan räätälöidyn helvetin.
– Minulle helvetissä katkeaa yhteys elämään tai elämän antajaan.
Ikuisella kärsimyksellä pelottelu ei ole Suokkaasta eettisesti oikein.
– Nuoruudessani seurakunnassa puhuttiin paljon kuolemasta ja lopunajoista. Elämän rajallisuutta on tärkeä pohtia, mutta ehkä nuorille olisi kuitenkin fiksumpaa kertoa maanpäällisistä haasteista ja opastaa niiden ratkaisemiseen.
Riku Suokas viihtyy myös yksin. Huhtikuussa hän kävi sanojensa mukaan “määlomalla”.
Hän on vaikuttunut historiallisia pyhiinvaellusreittejä vaeltaneiden tuttujen tarinoista, mutta ei tunne ajatusta omakseen niin, että olisi Camino de Santiagolle lähtenyt.
– Lähdin kaupunkivaellukselle Roomaan. Kävin kirkoissa ja katakombeissa. Kävelin viiden päivän aikana 100 000 askelta. Minulla oli mukana kirja, jossa kerrottiin kirkoista. Se sisälsi jokaiseen esiteltyyn kirkkoon liittyvän rukouksen.
Kristillisen kulttuurin rikkaus ja runsaus oli matkalaisen tiedossa, mutta silti se yllätti ensikertalaisen.
– Kävin joskus Keski-Amerikassa El Salvadorin pääkaupungissa San Salvadorissa autotalliin rakennetussa kirkossa. Kontrasti Pietarinkirkkoon on aikamoinen. Tosissaan ollaan kristittyjä molemmissa paikoissa, vaikka maailma ympärillä näyttää olevan eri.
Kristinuskosta tuli Rooman valtionuskonto vuonna 380. Roomassa on yli 900 kirkkoa, joten vierailukohteita määlomailijalla riittää niin halutessaan pitkälle tulevaisuuteen.
– Ja ne katakombit, jonne kristittyjä on haudattu iät ja ajat. On vaikuttavaa nähdä kaksituhatta vuotta vanhoja kristillisiä symboleja. Ihmiset elävät elämäänsä kaiken kerrostuman päällä. Kerroksia on enemmän kuin lasagnessa.
Riku Suokkaalla on julkisuudesta tuttu täysnimikaima, joka on näyttelijä, käsikirjoittaja, stand up -koomikko. Sekaannuksiakin on sattunut.
– Olimme samaan aikaan Hämeenlinnassa töissä. Minä olin pappi ja toinen Riku Suokas oli teatterinjohtaja. Muutamia kutsuja sain tulla esiintymään maallisempiin tilaisuuksiin. Kun kerroin, että olen pappi, en voi tulla, sain kuulla, että olen aivan hervoton leikinlaskija, että kyllä sä Riku tulet, diakonian ja sairaalasielunhoidon johtaja muistelee.
Podcasteja kuunteleva yksinkertainen esi-isä
Lahden seurakuntien diakonian ja sairaalasielunhoidon johtaja Riku Suokas, 60, on syntynyt Anjalassa, joka kuuluu nykyään Kouvolan kaupunkiin. Hän on naimisissa Ritva Suokkaan kanssa. He asuvat omakotitalossa Lahden Kärpäsessä. Pariskunnalla on kolme lasta.
Suokas vihittiin papiksi 1991. Hän ehti olla pari vuotta pappina Hämeenlinnassa ennen kuin aloitti Lahden Launeen seurakunnan nuorisopappina 1994. Hän on työskennellyt myös lähes kymmenen vuotta oppilaitospappina Koulutuskeskus Salpauksessa ja Lahden ammattikorkeakoulussa.
Lisäksi kokemusta on työskentelystä Kirkkohallituksessa työalasihteerinä, mutta tiesitkö hänestä tätä:
1 Kilpaili nuorena esteratsastuksessa. ”Seurani oli Haminan Ratsastajat. Kävin ainakin Kotkassa kilpailemassa. Menestystä ei tullut. Moneen harrastukseen lähdin isoveljen esimerkistä. Hän alkoi harrastaa ratsastustakin ensin. Mäkeäkin veli hyppäsi, mutta minä en uskaltanut.”
2 Suokkaasta tuli isoisä helmikuun lopulla, mutta hän ei tiedä vielä, miksi haluaa itseään roolissa kutsuttavan. ”Toivoin, että voisin olla esi-isä, mutta se ei ole mennyt läpi. Lapsenlapsen syntymä oli oikein hieno asia. Menetimme tärkeän ihmisen, kun äitini kuoli, mutta saimme tilalle nopeasti uutta elämää.”
3 Kuuntelee podcasteja. ”Kuuntelussa on filosofi Esa Saarisen kirja E. Saarisen ajatuksia elämästä, rakkaudesta ja ajattelun ajattelusta. Pidän varsinkin ajattelun ajattelun ajatuksesta, että pohtisimme kriittisemmin sitä, miksi ajattelemme niin kuin ajattelemme.”