JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Johanna Suomala ja Marjo Nyberg kutsuvat rentouttavan musiikin äärelle Palautumispaikkaan Launeen kirkkosaliin. Kuva Jani Mahkonen.

Johanna Suomala ja Marjo Nyberg kutsuvat rentouttavan musiikin äärelle Palautumispaikkaan Launeen kirkkosaliin. Kuva Jani Mahkonen.

Jani Mahkonen

Palau­tu­mis­pai­kassa unohdetaan arjen kiireet ja stressit musiikin avulla

13.9.2024
Jaana Kosunen

Käsi ylös, kuka tun­nis­taa seu­raa­van ti­lan­teen: töis­sä on kriit­ti­nen ja kii­rei­nen ti­lan­ne. Ka­len­te­ri pur­su­aa ja eh­tiä pi­täi­si mo­neen suun­taan, mie­lui­ten tie­tys­ti kaik­ki­al­le sa­maan ai­kaan. Lap­sen jal­ka­pal­lo­har­kat al­ka­vat ihan jus­tiin­sa ja ruo­ka­kau­pas­sa­kin pi­täi­si käy­dä, kos­ka jää­kaap­pi huu­taa tyh­jyyt­tään jo tois­ta päi­vää.

Ny­ky­päi­vän ih­mi­sel­le voi py­säh­ty­mi­nen ol­la han­ka­laa. Ais­ti­kuor­mi­tus on val­tai­sa ja vaik­ka kuin­ka yrit­täi­si, voi ko­ti­o­lois­sa rau­hoit­tu­mi­nen ja hen­git­te­le­mi­nen ol­la vä­lil­lä suo­ras­taan mah­do­ton­ta.

Kii­rei­set ruuh­ka­vuo­det ovat tut­tu­ja myös Lau­neen seu­ra­kun­nan kant­to­ri Jo­han­na Suo­ma­lal­le. Oma­koh­tai­sis­ta ko­ke­muk­sis­taan Suo­ma­la läh­ti yh­des­sä mu­siik­ki­te­ra­peut­ti ja pa­lau­tu­mi­soh­jaa­ja Mar­jo Ny­ber­gin sekä Lau­neen seu­ra­kun­nan pas­to­rei­den kans­sa suun­nit­te­le­maan toi­min­taa eri­tyi­ses­ti heil­le, jot­ka ha­ke­vat hel­po­tus­ta kuor­mit­ta­vaan ar­keen­sa.

– Ha­lu­am­me tar­jo­ta jo­tain heil­le, jot­ka et­si­vät seu­ra­kun­nas­ta en­nak­ko­luu­lot­to­mas­ti mah­dol­li­sim­man hel­pos­ti lä­hes­tyt­tä­vää toi­min­taa, il­man pai­nei­ta si­tou­tu­mi­sis­ta ja il­moit­tau­tu­mi­sis­ta. Ar­jes­sa ti­lan­teet ja ai­ka­tau­lut voi­vat muut­tua no­pe­as­ti, jo­ten sii­tä­kin voi hel­pos­ti tul­la stres­siä, jos pi­tää il­moit­tau­tua en­nak­koon. Nyt ei tar­vit­se, Suo­ma­la sa­noo.

Suo­ma­lan ja työ­ryh­män ke­hit­te­le­mä toi­min­ta­muo­to on ni­mel­tään Pa­lau­tu­mis­paik­ka. Se on suun­nat­tu eri­tyi­ses­ti työ­i­käi­sil­le, mut­ta mu­kaan ovat läm­pi­mäs­ti ter­ve­tul­lei­ta ihan kaik­ki, jot­ka ko­ke­vat tar­vet­ta ar­jes­ta pa­lau­tu­mi­seen.  Suo­ma­la ja Ny­berg sa­no­vat, et­tä vaik­ka ylei­ses­ti ih­mi­sil­le on tar­jol­la kyl­lä kai­ken­lai­sia ren­tou­tu­mis­tuo­ki­oi­ta, ei Pa­lau­tu­mis­pai­kan kal­tais­ta toi­min­taa vie­lä juu­ri­kaan ole. Pa­lau­tu­mis­pai­kas­sa ni­mit­täin rau­hoi­tu­taan ja ren­tou­du­taan eri­lais­ten ke­hol­lis­ten ele­ment­tien, ku­ten ve­nyt­te­lyn ja hen­gi­tys­har­joi­tus­ten li­säk­si myös hil­jen­ty­mi­sen ja ru­kouk­sen avul­la, mut­ta eri­tyi­ses­ti mu­sii­kin kaut­ta. Ny­berg ja Suo­ma­la soit­ta­vat rau­hal­lis­ta mu­siik­kia eri inst­ru­men­teil­la ja mu­si­soin­tiin saa osal­lis­tua lau­la­mal­la tai kuun­te­le­mal­la – ihan mikä sil­lä het­kel­lä hy­väl­tä tun­tuu.

– Mu­sii­kin ren­tout­ta­va voi­ma on ihan tie­teel­li­ses­ti tut­kit­tu ja to­dis­tet­tu, jo­ten sii­tä to­del­la on apua kuor­mit­tu­neen ja stres­saan­tu­neen mie­len ta­sa­pai­not­ta­mi­ses­sa. On tut­kit­tu, et­tä eri­tyi­ses­ti lem­pi­mu­sii­kin kuun­te­lus­ta ai­heu­tu­va mie­li­hy­vä rau­hoit­taa au­to­no­mi­sen her­mos­ton toi­min­taa ja si­ten koko ke­hoa ja aja­tuk­sia, Ny­berg tie­tää ker­toa.

Tar­vit­see­ko sit­ten ol­la jo­ten­kin mu­sii­kil­li­ses­ti lah­ja­kas, jot­ta mu­sii­kin ren­tout­ta­va voi­ma ta­voit­taa mie­len? Voi­ko Pa­lau­tu­mis­paik­kaan tul­la, vaik­ka ei oli­si mu­si­kaa­li­nen? Suo­ma­la ja Ny­berg va­kuut­ta­vat, et­tä mu­sii­kil­li­sia tai­to­ja ei Pa­lau­tu­mis­pai­kas­sa tar­vi­ta. Mu­siik­ki ta­voit­taa mei­dät kaik­ki, vaik­ka ala-as­teen lau­lu­ko­keen nu­me­ro oli­si mitä.

 – It­se asi­as­sa jo pelk­kä mu­sii­kin kuun­te­lu voi­daan lu­kea mu­sii­kil­li­sek­si osaa­mi­sek­si. Se on rik­kaus, se he­rät­tää tun­tei­ta ja ke­hon tun­te­muk­sia, mie­li­ku­via ja muis­to­ja. Meis­sä jo­kai­ses­sa on tai­pu­mus eläy­tyä mu­siik­kiin, Ny­berg jat­kaa.

Jos ei tar­vi­ta eri­tyis­tai­to­ja, niin ei tar­vi­ta Pa­lau­tu­mis­pai­kas­sa mi­tään eri­tyi­siä vä­li­nei­tä­kään. Suo­ma­la sa­noo, et­tä pai­kal­le voi kou­ka­ta vaik­ka suo­raan työ­päi­vän jäl­keen.

 – Sii­hen on syyn­sä, et­tä ko­koon­num­me ni­me­no­maan kir­kos­sa, em­me­kä esi­mer­kik­si mis­sään lu­en­to­sa­lis­sa. Us­kon, et­tä kirk­ko­sa­li tuo ren­tou­tu­mi­sen het­keen vie­lä hi­tu­sen li­sää sy­vyyt­tä.

Mu­sii­kin li­säk­si Pa­lau­tu­mis­pai­kas­sa teh­dään ke­hol­li­sia har­joi­tuk­sia. Sel­lai­sia, joi­ta voi ha­lu­tes­saan ot­taa hel­pos­ti mu­kaan myös osak­si omaa ar­kea. Ny­berg sa­noo, et­tä kun yh­des­sä tois­ten kans­sa ko­kee hy­vän het­ken, se on hel­pom­pi siir­tää myös omaan ar­keen.

 – Har­joit­teet ovat sel­lai­sia, joil­la saam­me kuor­mit­tu­neen her­mos­ton rau­hoit­tu­maan. Opet­te­lem­me kuun­te­le­maan ke­hon tun­te­muk­sia ja lem­pe­äs­ti ha­vain­noi­maan ja rau­hoit­ta­maan miel­tä. It­sen­sä kuun­te­le­mi­nen on tär­keä tai­to, jota voi har­joi­tel­la.

Pa­lau­tu­mis­paik­ka on Lau­neen kirk­ko­sa­lis­sa tiis­tai­sin  24.9., 29.10., 19.11., 3.12.  klo 18. Het­ki kes­tää noin tun­nin ajan. Mu­ka­na to­teut­ta­mas­sa mu­siik­ki­te­ra­peut­ti Mar­jo Ny­berg ja Lau­neen seu­ra­kun­nas­ta Jo­han­na Suo­ma­la, Mari Ruus­ka, Vil­le Ha­ku­li­nen ja Kati Sauk­ko­nen. Ei en­nak­koil­moit­tau­tu­mis­ta. Li­sä­tie­to­ja jo­han­na.suo­ma­la@evl.fi.

Lue lisää aiheesta