Nimien lumo löytyi johdatuksen kautta
Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja ja nimistöntutkija Minna Saarelma-Paukkala siirtyy keväällä eläkkeelle. Se tarkoittaa sitä, että silloin sitä vasta ehtiikin kirjoittaa ja harrastaa tutkimustyötä – ihan eri tavalla kuin töissä ollessa.
Jos joku kysyy sinulta kuka olet, mitä vastaat? Oletko ammattisi tai tittelisi? Oletko koulutuksesi tai harrastuksesi? Itsensä määritteleminen ei ole ihan helppoa, sillä oma kuva voi poiketa siitä, mitä muut ajattelevat. Lisäksi elämä muuttaa meitä. Yksinkertaista on kertoa oma nimensä, sillä nimellä ihminen tunnetaan.
Tämän tietää erityisen hyvin Minna Saarelma-Paukkala, jolle nimet ovat jo vuosia olleet ammatti.
Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja ja nimistöntutkimuksen dosentti on ollut mukana monen kirjan kirjoittamisessa. Hän on myös yksin kirjoittanut kahdeksan nimiin liittyvää kirjaa, viimeisimpänä Nimien päivät -nimisen nimipäivistä ja etunimistä kertovan kirjan.
– Idea kirjan tekemiseen tuli kustantajalta. Siitä onkin jo 30 vuotta, kun Suomessa on viimeksi julkaistu kirja, jossa kerrotaan kalenterijärjestyksessä suomalaisen nimipäiväkalenterin nimistä, Saarelma-Paukkala kertoo.
Tänä vuonna kalenteriin on saatu 33 uutta nimeä.
Nimet ovat tärkeä osa inhimillistä elämää. Kaikissa kulttuureissa on tapana antaa nimiä ihmisille ja erottaa niiden avulla henkilöitä toisistaan.
– Nimi yksilöi kantajansa ja kertoo, kuka hän on. Minä olen Minna enkä kukaan muu. Se on tärkeä osa identiteettiäni, Saarelma-Paukkala kuvailee ja muistuttaa, että Raamatussa puhutaan paljon nimistä.
– Jesajan kirjassa Jumala sanoo: ”Älä pelkää. Minä olen sinut lunastanut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut. Sinä olet minun.” Jumalakin siis tuntee meidät nimeltä.
– Seurakunnan jäseneksi otetaan tietyn nimisenä. Kasteen varsinainen merkitys ei ole siinä, että lapsi saa nimen, mutta olemme kirkon kirjoissa omalla nimellämme, Saarelma-Paukkala sanoo.
– Joissakin kulttuureissa ihminen ja hänen nimensä samaistetaan jopa niin vahvasti, että samannimisillä ihmisillä ajatellaan olevan yhteisiä ominaisuuksia. Jos vanhemmat ovat nimenneet lapsensa jonkun kunnioittamansa ihmisen kaimaksi, he saattavat uskoa, että tuon henkilön ominaisuudet siirtyvät lapselle. Näin on esimerkiksi Namibian ambokulttuurissa, jonka nimiä olen tutkinut väitöskirjassani, Saarelma-Paukkala kertoo.
Voiko nimi siis olla enne tai toivomus?
– Uskon kyllä ainakin jonkinlaiseen nimien vaikutukseen. Jos vanhempien antama nimi on vaikkapa Tarmo tai Hilja, tarmokkuus ja hiljaisuus saattavat vaikuttaa lapsen omakuvaan ja vahvistaa hänessä näitä piirteitä. Kyllä nimet aina jollain lailla kantajaansa vaikuttavat.
Oman nimen vaihtaminen on aina suuri elämänmuutos. Joskus nimi vaihtuu perhesuhteiden muuttuessa, joskus nimen kantaja saattaa ajatella, että oma identiteetti ei vastaa nimeä, joten se halutaan muuttaa omakuvaa vastaavaksi.
Saarelma-Paukkala kertoo, että monissa kulttuureissa nimeä saatetaan muuttaa suuren elämänmuutoksen myötä.
– Esimerkiksi Afrikassa nainen saa usein ensimmäisen lapsensa myötä uuden nimen. Jos esikoisen nimi on vaikka Maria, äidistä tulee Mama Maria.
Ennen kuin Saarelma-Paukkalasta tuli Almanakkatoimiston johtaja, toimi hän pitkään tiedottajana, toimittajana sekä kustannusjohtajana Suomen Lähetysseurassa. Hän on ollut myös toimitussihteerinä Kotimaa-lehdessä.
Tänä keväänä elämään on tulossa muutos, kun eläkkeelle siirtyminen koittaa. Nimistä Saarelma-Paukkala ei kuitenkaan ole luopumassa, vaan aikoo jatkaa yliopiston nimipäiväasiantuntijana edelleen. Kirjallisia töitäkin on luvassa, seuraavaksi hän kirjoittaa artikkelin Mikael Agricolan Rukouskirjan (1544) kalenterin nimistä kokoomateokseen, jonka julkaisee Mikael Agricola -seura.
– Eläkkeellä ehtii kirjoittamaan ja harrastamaan tutkimusta eri tavalla kuin töissä ollessa, Saarelma-Paukkala hymyilee.
Vapaa-ajan ongelmia hänelle tuskin tulee muutenkaan, sillä luottamustehtäviä riittää Suomen Pipliaseuran ja Suomen NNKY-liiton hallituksista Salpausselän kirjailijoiden johtokuntaan. On myös Keski-Lahden seurakunnan edustajan paikka seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa sekä paikat seurakuntien viestintä- ja taidetoimikunnissa.
–Tykkään tosi paljon olla tällaisessa toiminnassa mukana. Olen huomannut kaipaavani takaisin kirkon työhön. Luottamushenkilönä voin toteuttaa tätä missiota elämässäni.
Uskon asiat ovat olleet Minna Saarelma-Paukkalalle arkea lapsesta asti.
Timo-isä oli Suomen Lähetysseuran pappi ja perhe oli asunut Kidugalassa eteläisessä Tansaniassa. Minna ja hänen isosiskonsa Hanna syntyivät Afrikassa. Kieltä tytöt eivät oppineet, sillä Minna oli vasta vuoden ikäinen, kun perhe muutti ensin Lontooseen, jossa isä toimi afrikkalaisten ja aasialaisten opiskelijoiden pappina, ja sieltä Tampereelle. Mutta Afrikka ei unohtunut. Vanhemmilla oli esimerkiksi salakieli, suahili. Sitä oli kätevä käyttää, jos ei haluttu pienten lasten ymmärtävän ihan kaikkea.
Afrikka oli kotona vahvasti läsnä. Kun seurakuntiin tuli afrikkalaisia vieraita, heidät kutsuttiin kotiin.
– Meillä isällä oli tapana hoitaa tiskaaminen ja hän lauloi tiskatessaan usein laulua Mungu ni pendo eli Jumala on rakkaus.
– Niiltä ajoilta on säilynyt sellainen kehitysmaa-ajattelu, että on itsestään selvää, että Afrikassa asuvia tuetaan. Isäkin oli prosenttiliikkeessä mukana, Saarelma-Paukkala sanoo.
Tampereella syntyi kaksi veljeä ja Saarelma-Paukkala pitääkin itseään vahvasti tamperelaisena, vaikka nykyisin Lahdessa asuukin. Isä toimi Tampereen seudulla pappina vuosikymmeniä, viimeksi Viinikan kirkkoherrana ja tuomiorovastina. Kansakoulunopettaja-äiti opiskeli diakonissaksi Lahdessa ja jäi eläkkeelle Kalevan seurakunnan diakonissana.
Saarelma-Paukkala kertoo viihtyneensä lapsena mielellään omissa oloissaan piirtäen ja lukien.
–Toisaalta olin kyllä sosiaalinenkin, hän painottaa.
– Kaikki meidän perheen lapset – myös veljet – olivat innokkaita partiolaisia ja olin kesäisin siskoni kanssa aina partio- ja tyttöleireillä. Kun isällä oli kesäloma, menimme mökille Luopioisiin.
Minnalla oli leikkikoirat Lelli ja Puhve sekä nuket Ulla, Jaana ja Eero. Muuten hän ei kai erityisemmin nimiä miettinyt. Oma nimi Minna oli mieluisa eikä tuolloin vielä ollutkaan niin yleinen kuin muutamia vuosia myöhemmin. Joskus ehkä tuli mieleen, että voisi olla hauskaa, jos olisi persoonallisempi ja jännittävämpi nimi.
– Kotona minua kutsuttiin Minniksi tai Mintuksi, ja partionimenikin oli Minttu. Koulussa sain lempinimen Miirelma, joka lukee myös luokkasormuksessa, Saarelma-Paukkala hymyilee.
Kirjastossa tuli käytyä ahkerasti ja tyttökirjat ja Viisikot tuli luettua tarkkaan. Kansakoulun kolmannella luokalla Minna kirjoitti luokkakaverin ystäväkirjaan, että hänen lempikirjansa on Anni Swanin Ollin oppivuodet. Enojen vanhat poikien seikkailukirjatkin maistuivat.
Pikku hiljaa tuli siirryttyä aikuisempiin kirjoihin ja silloin kuvaan tulivat John Steinbeckin ja Ernest Hemingwayn teokset.
– Lukioikäisenä ahmin kaikki mahdolliset kaunokirjallisuuden klassikot, nobelistit ja muut. En kuitenkaan varsinaisesti itse harrastanut kirjoittamista. Jossain vaiheessa yritin pitää päiväkirjaa, mutta se tuntui jotenkin epäluontevalta. Nyt aikuisena kirjallisuuden harrastaminen jatkuu vahvana. Luen aina jotakin, tällä hetkellä Angela Merkelin omaelämäkertaa Vapaus.
Hämytyyppinen nuori. Sellainen Minna Saarelma-Paukkala kertoo olleensa. Hän ihaili Mahatma Gandhia ja Martin Luther Kingiä. Pintamuodista hän ei välittänyt, vaan käytti kapeapunttisia farkkuja, kun leveät lahkeet olivat muotia. Koulun käytävillä häntä siitä pilkattiin, mutta tytöstä itsestään pilkkaaminen tuntui vain huvittavalta.
– Ajokorttiakaan en halunnut, koska vastustin yksityisautoilua. Köyhien maiden auttaminen oli tärkeää, ja länsimainen elämäntyyli tuntui liian kaupalliselta. Ympäristön tila huolestutti, hän sanoo.
Tampereella syntyi neljän tytön porukka, joka tapaa edelleen säännöllisesti, vaikka naiset asuvat eri puolilla Suomea.
–Kävimme seurakuntien yhteisissä nuorten tilaisuuksissa ja gospelkonserteissa, mutta en ollut varsinainen seurakuntanuori. Olin käynyt rippikoulun Lähetysseuran Päiväkummussa Orivedellä, joten kuvioni olivat siksi vähän erilaiset.
Ylioppilaaksi kirjoitettuaan Saarelma-Paukkala ei oikein tiennyt mitä haluaisi tehdä. Moni vanhempi ihminen ihmetteli, kun kuuden ällän ylioppilas ei halunnut lääkäriksi tai juristiksi. Mutta kumpikaan ala ei kiinnostanut ollenkaan. Nuori tyttö halusi olla humanisti. Arkkitehdin työ kiinnosti, sillä matematiikka ja piirtäminen miellyttivät. Ateneumiinkin tuli pyrittyä mutta sinne ovet eivät auenneet.
– Näin jälkikäteen tuntuu, että kaikki meni silti hyvin. Tuntuu, että oma juttu löytyi kuin johdatuksena, Saarelma-Paukkala sanoo.
Hän opiskeli suomen kieltä, yleistä kielitiedettä ja estetiikkaa. Jossain vaiheessa pääaineeksi vaihtui teoreettinen filosofia. Lopulta hän kuitenkin teki gradunsa suomen kielestä ja nimistöntutkimuksesta. Opinnot jatkuivat lopulta tohtorintutkintoon asti.
Väitöskirjan aiheena oli kristinuskon ja eurooppalaisuuden vaikutus Namibian ambokansan henkilönnimistöön.
– Namibiassahan on paljon suomalaisten lähetystyöntekijöiden mukaan nimettyjä ihmisiä, esimerkiksi Aino ja Selma tai Erkki ja Toivo ovat siellä yleisiä nimiä. On ollut hienoa olla myös Afrikka-tutkija, Saarelma-Paukkala sanoo.
Elämänfilosofian pohjana on luottamus. Usko siihen, että asiat sujuvat lopulta ihan hyvin, vaikka tielle tulee aina kaikenlaisia murheita ja ikävyyksiä.
– Moni on pettynyt ihmissuhteissaan, joutunut työttömäksi tai sairastunut vakavasti. Minäkin olen esimerkiksi kokenut aikanani yhden avioeron ja hoidan parhaillaan Tampereella asuvaa muistisairasta äitiäni, hän kertoo. Pikkuveli Anttikin sai kaksitoista vuotta sitten pahan aivoverenvuodon ja asuu nykyään hoitokodissa Tampereella.
– Elämä ei ole kenellekään helppoa, mutta se ei estä luottamasta siihen, että jonkinlainen johdatus tässä kaikessa on takana. Sittenkin.
Johdatus toi Saarelma-Paukkalan elämään uuden elämänkumppanin 14 vuotta sitten. Katolilaisten ja luterilaisten suomalaisten yhteisellä pyhiinvaellusmatkalla Roomaan kaksi aikuista tutustuivat toisiinsa. Ruokolahden silloisesta kirkkoherrasta ja rovastista Timo Paukkalasta tuli jonkin ajan kuluttua aviomies. Timon jäätyä eläkkeelle pariskunta muutti Lahteen, missä metsä ja Salpausselän patikkareitit ovat tulleet tutuiksi. Kakkoskoti on Viron Viljandissa, somassa pikkukaupungissa, jossa on kuulemma aina levollista olla.
– Elämä on hyvää. Tässä iässä minulla ei enää ole suuria tavoitteita. Kunhan saisin elää vanhuuteni terveenä ja tyytyväisenä.