JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mauri Kalima on kuvannut ja leikannut elokuvia vuosikymmenien ajan erilaisiin tarkoituksiin, myös mainoksiksi ja opetuskäyttöön. Kuva: Markus Luukkonen

Mauri Kalima on kuvannut ja leikannut elokuvia vuosikymmenien ajan erilaisiin tarkoituksiin, myös mainoksiksi ja opetuskäyttöön. Kuva: Markus Luukkonen

Markus Luukkonen

Mennyt aika herää eloon hämeen­kos­ke­laisen Mauri Kaliman kaita­fil­meissä

16.10.2024
Markus Luukkonen

Hol­lo­lan Hä­meen­kos­kel­la esi­te­tään seu­ra­kun­nan ti­lois­sa sään­nöl­li­ses­ti elo­ku­via.

Elo­ku­vail­to­jen ta­ka­na on av-alan kon­ka­ri Mau­ri Ka­li­ma. 81-vuo­ti­as Ka­li­ma on ku­van­nut ja lei­kan­nut elo­ku­via vuo­si­kym­me­nien ajan eri­lai­siin tar­koi­tuk­siin, myös mai­nok­sik­si ja ope­tus­käyt­töön.

Har­vi­nai­sel­le kai­ta­fil­mil­le ku­vat­tu­ja ly­hy­te­lo­ku­via kat­sel­tiin 14. lo­ka­kuu­ta Ys­tä­vän­kul­mas­sa te­ki­jän oman ta­ri­noin­nin sä­es­tä­mä­nä. Kai­ta­fil­maus oli 1980-lu­vul­le as­ti suo­sit­tu har­ras­tus, kun­nes edul­li­sem­mat vi­de­o­ka­me­rat kor­va­si­vat sen.

Mau­ri Ka­li­man vuo­si­na 1974 ja 1975 val­mis­tu­nei­den elo­ku­vien ai­hei­na oli en­ti­sai­ko­jen maa­lai­se­lä­mä las­ten leik­kei­neen. Kän­ny­köi­tä tai muu­ta elekt­ro­niik­kaa ei ol­lut, jo­ten va­paa-ai­ka täyt­tyi it­se kek­si­tyis­tä lei­keis­tä ja osal­lis­tu­mi­ses­ta per­heen yh­tei­siin töi­hin ja puh­tei­siin.

Elo­ku­vis­sa esi­mer­kik­si lei­vo­taan pul­lia, teh­dään kä­py­leh­miä ja kaar­na­lai­vo­ja, lei­ki­tään häi­tä, kä­ve­ly­te­tään va­sik­kaa ja ajel­laan he­vos­rat­tail­la.

Ai­kui­nen ih­mi­nen kat­soo elo­ku­via myös kas­vat­ta­jan sil­min. Lap­set ovat ag­raa­riyh­teis­kun­nas­sa vart­tu­neet yh­teis­kun­nan jä­se­nik­si pit­käl­ti van­hem­mil­taan ja muil­ta lap­sil­ta op­pi­mal­la.

Lep­pe­ää tun­nel­maa sä­vyt­tä­vät tai­ten teh­dyt mu­siik­ki­va­lin­nat.

– Tun­nel­man luo­mi­nen ja tie­tyn­lai­nen kii­reet­tö­myys – ne ovat elo­ku­vien tun­nus­merk­ke­jä, luon­neh­tii Ka­li­ma omia töi­tään.

Elo­ku­vail­lat aloi­tet­tiin run­sas vuo­si sit­ten. Nii­tä on Ys­tä­vän­kul­mas­sa tar­jol­la kes­ki­mää­rin ker­ran kuu­kau­des­sa.

Elokuvaillat aloitettiin runsas vuosi sitten. Niitä on Ystävänkulmassa tarjolla keskimäärin kerran kuukaudessa. Kuva: Markus Luukkonen

Elokuvaillat aloitettiin runsas vuosi sitten. Niitä on Ystävänkulmassa tarjolla keskimäärin kerran kuukaudessa. Kuva: Markus Luukkonen

Markus Luukkonen

Mau­ri Ka­li­ma on ko­toi­sin Hel­sin­gis­tä, jos­sa hän kävi Kal­li­on yh­teis­kou­lua. Hä­meen­kos­kel­le hän muut­ti elä­ke­päi­vi­nään vai­mon­sa Sirk­ku Ka­li­man kans­sa vuon­na 2014.

Ka­li­ma on jat­ka­nut eläk­keel­lä ol­les­saan vi­de­oin­ti- ja va­lo­ku­vaus­töi­tä sekä van­ho­jen ma­te­ri­aa­lien di­gi­toin­tia.

Mau­ri Ka­li­man isä oli ro­vas­ti Heik­ki Ka­li­ma. Hän kuu­lui kir­kol­li­sen te­le­vi­si­o­toi­min­nan pi­o­nee­rei­hin ja työs­ken­te­li eläk­keel­le jää­des­sään Kir­kon tie­do­tus­kes­kuk­sen ku­va­o­sas­ton pääl­lik­kö­nä.

Isä-Ka­li­ma oli myös Suo­men Kai­ta­e­lo­ku­vaa­jien yh­dis­tyk­sen pu­heen­joh­ta­ja. Elo­ku­va­kil­pai­lut kuu­lui­vat kiin­te­äs­ti yh­dis­tyk­sen oh­jel­maan. Myös Mau­ri Ka­li­mal­la on an­si­o­lu­et­te­los­saan pal­kin­to­ja nois­ta kil­pai­luis­ta.

– Meil­lä pi­ti­kin ai­na ko­to­na näyt­tää, kuka osaa ku­va­ta ja kuka ei, Ka­li­ma vir­nis­tää lap­suut­taan muis­tel­len.

Ys­tä­vän­kul­ma on ti­la­van olo­huo­neen ko­koi­nen viih­tyi­sä ko­koon­tu­mis­ti­la ja va­paa­eh­tois­työn kes­kus Hä­meen­kos­ken kir­kon­ky­län kes­kus­tas­sa. Ko­koon­tu­mis­ti­lan li­säk­si kiin­teis­tös­tä löy­tyy pie­ni keit­tiö.

Ys­tä­vän­kul­ma on avoin­na maa­nan­tai­sin ja tiis­tai­sin sekä tors­tai­sin ja per­jan­tai­sin klo 10–13. Per­jan­tai­sin on tar­jol­la puu­roa tai sop­paa.

Ys­tä­vän­kul­mas­sa jär­jes­te­tään esi­mer­kik­si myy­jäi­siä, näyt­te­lyi­tä, pien­ryh­mä­toi­min­taa, avoi­mia ovia ja tee­ma­ta­pah­tu­mia. Pai­kal­li­set yh­dis­tyk­set voi­vat va­ra­ta ti­lan ko­kous­ten pi­to­pai­kak­si.

– Tämä on sel­lai­nen kylä, et­tä kun jo­tain jär­jes­te­tään, niin ih­mi­set kyl­lä tu­le­vat pai­kal­le, kah­vi­tuk­ses­ta vas­tan­nut Sirk­ku Ka­li­ma kiit­te­lee.

Ka­li­ma ku­vai­lee Ys­tä­vän­kul­maa ky­läl­le "to­del­la tär­ke­äk­si ju­tuk­si".

– Toi­min­taa pyö­ri­te­tään va­paa­eh­tois­voi­min. Ai­na­kin tois­tai­sek­si va­paa­eh­toi­sia on riit­tä­nyt hy­vin.

Hol­lo­lan seu­ra­kun­nal­la on olk­ka­ri­toi­min­taa myös kun­ta­kes­kuk­ses­sa sekä Pa­das­jo­el­la.

**

Kat­so näy­te Mau­ri Ka­li­man ly­hy­te­lo­ku­vis­ta täs­tä ik­ku­nas­ta:

Lue lisää aiheesta